Peníze dostali od filmové nadace gambleři i prostituti

kul
8. 7. 2008 13:10
Gigant rozdělil další peníze mezi české scenáristy

Karlovy Vary - Na festivalu se nepromítají jen filmy, ale přispívá se i ke vzniku nových. Jednou z takových aktivit je Filmová nadace, která mezi české scenáristy rozdělila dalšího půl milionu korun.

Nadace RWE a Barrandov Studia jim tak dala nejvíc peněz v historii, navíc je přiřkla největšímu množství autorů. U poroty ve složení dramaturg Kristián Suda, mediální konzultant Ivo Mathé, spisovatel Edgard Dutka, scenárista Lubor Dohnal a dramaturg Štefan Uhrík jich bodovalo hned šest.

Zastupují nejrůznější žánry i styly. "A píší je všichni od sedmnácti do osmdesáti ," říká Ivo Mathé. "Autoři oceněných děl patří tentokrát k těm, kteří už mají za sebou nějakou profesionální zkušenost."

"V nabídce bylo i dost komedií, ale byly docela špatné," dodává člen výboru nadace Edgar Dutka.

Největší částkou nadace ocenila scénář Zdeňka Jiráského Poupata. Tragikomicky laděný příběh oceněný sumou 130 tisíc korun vypráví o lidech ze skutečného života. "Je to sociální drama o muži, který propadne gamblerství, a přivede tak rodinu do zoufalé situace. Ale je to i příběh o kamarádství hradlaře a vietnamského obchodníka," říká Jiráský.

Foto: Endorfilm

Sto tisíc korun získal Pavel Gobl, známý jako režisér filmu Ještě žiju s věšákem plácačkou a čepicí. Jeho nový projekt nese jméno Tichý společník a jde o groteskní příběh z malé moravské vesnice, kde obyvatelé řeší problém vyčerpané kapacity hřbitova.

80 tisíc korun připadlo Miloši Cajthamlovi za scénář Tak Ted(d)y co? o homosexuální prostituci. Další tři autoři si rozdělili peníze za své filmové povídky: Miroslav Bambušek získal 80 tisíc, Karel Rada 60 tisíc a Petr Zahrádka 50 tisíc korun.

Do klání o nejlepší scénář či nejlepší filmový námět se letos přihlásilo rekordních 104 projektů, což je o 36 více než minule.

K realizaci už spěje hned několik projektů, které tu v minulosti bodovaly. Barrandov Studio bude s RWE přímo produkovat film Nohama Nahoru. Režie konzumní komedie o jedné dysfunkční rodině se ujme autor Chyťte doktora Martin Dolenský, film by se měl začít natáčet na jaře příštího roku a stejný rok vstoupit i do kin.

Jan Němec
Jan Němec | Foto: Aktuálně.cz

Další scénáře Barrandov postoupil jiným producentům. Týká se to scénáře Hlava, ruce, srdce Davida Jařaba, který bude realizovat producent Viktor Schwarcz, či scénáře K moři Petry Soukupové, kterého se ujme Evolution Films.

Otazník zatím visí nad produkčně náročným projektem Spolu Daniely Fischerové. Scénář o siamských dvojčatech je podle Heleny Uldrichové z Barrandov Studia stále ve fázi průzkumu. "Ten příběh je nádherný a velmi poutavý a zasloužil by si velký rozpočet," říká Uldrichová, proč se stále o produkci filmu vyjednává - tentokrát prý s potenciálními německými koproducenty.

Vyjednává se i o realizaci oceněného scénáře Jana Němce. "Je třeba tam dořešit autorská a osobnostní práva, ten scénář pojednává o existující osobě," dodává Uldrichová.

Nadace doposud rozdělila dva miliony korun. Celkem za dobu existence nadace obdržela 381 scénářů a ocenila 21 jejich autorů. Další z nich mají šanci zaujmout výbor nadace už nyní; uzávěrka dalšího kola je 30. září.

 

Právě se děje

Další zprávy