NIN dostali Budapešť. Dostanou i Prahu

Roman Staněk
12. 8. 2007 12:40
V sobotu měl program festivalu jedinou hvězdu

Sziget - A osmý den přišli Nine Inch Nails... Dalo by se napsat, kdyby kapela z Ohia hrála až v úterý, poslední, osmý den festivalu Sziget.

 

Tohle místo ale v harmonogramu přísluší The Killers. Jenže teď to vypadá, že vše podstatné bylo řečeno s koncem včerejšího koncertu.

 

Články a fotografie z festivalu Sziget naleznete ZDE

 

Kdo se podíval na program , muselo mu být jasné, že dramaturgie směřuje pouze k jedinému cíli, který se zrodil o půl desáté večer. Překonat zážitek, který z vystoupení party vedené Trentem Reznorem mělo asi 50 tisíc posluchačů, nebudou mít Vrazi ani další kapely jednoduché.

 

Déšť v Budapešti pokračoval také včera odpoledne. Večer už to bylo lepší
Déšť v Budapešti pokračoval také včera odpoledne. Večer už to bylo lepší | Foto: Reuters

 

První dojem z koncertu NIN je ohromující. Svoboda, uvěznění a poté znovunabytá svoboda - tak by se dalo pochopit běsnící představení, které kapela předvedla.  

 

V první části koncertu byla kapela jako pulsující organizmus, pak nespoutané řádění členů ukončila elektronická klec. Obří obrazovka za kapelou vydávala neurčité obrazce jako televize bez signálu, kapela byla oddělena od reality i od diváků. Vystoupení, které zakončil Trent Reznor obklopen padajícími hvězdami a zpívající píseň Hurt, zanechalo silný dojem .

 

Čtěte více o Nine Inch Nails ZDE

 

Kromě Nine Inch Nails však včera na Ostrově vystoupily i světové world music. Hrdinové respektovaného hudebního filmu Gipsy Caravan s Johnym Deppem, rumunská dechová formace Fanfare Ciocarlia, si pozvala hodně hostů. Koncert s podtitulem Queens and Kings představil to nejlepší co nabízí rumunská, bulharská, srbská, makedonská, ale i španělská romská muzika.

 

Trent Reznor a úžasná show - to jsou dva trumfy NIN
Trent Reznor a úžasná show - to jsou dva trumfy NIN | Foto: www.myspace.com/nin

 

Vystoupila tu například balkánská královna a několik desetiletí už v Evropě známá Esma Redzepova, s ní bulharský zpěvák Jony Ilijev nebo rumunská hvězda Florentina Sandu.

 

Právě se děje

Další zprávy