Nejlepší spot o Češincích ukazuje potíže malé Mongolky

Kultura ČTK Kultura, ČTK
8. 3. 2012 23:11
Soutěž má změnit vnímání cizinců v Česku
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Festival Jeden svět vyhlásil vítězné spoty soutěže o Češincích - tedy cizincích žijících v Česku. Vítězem se stalo video Nomin o mongolské holčičce, která strávila po narození tři měsíce v inkubátoru a její rodina nyní dluží nemocnici přes milion korun. Pojišťovna totiž dítě odmítla pojistit a pojištění matky pro ně neplatí.

Celkem se soutěže zúčastnilo 23 spotů/týmů, úkolem bylo natočit maximálně minutový příspěvek. Tematicky byly vyhlášeny dva okruhy: přínos migrantů Česku a překážky, kterým Češinci v Česku čelí. Důraz byl dán i na nejzranitelnější skupiny (těhotné ženy, obchod s lidmi, děti, senioři).

Soutěž má přinášet méně známé informace o životech cizinců v Česku a ukazovat jinou stránku migrace, než jakou vídáme na televizních obrazovkách nebo slyšíme z úst politiků.

Na druhém místě skončilo video Marry you me? Pojednává o zoufalé ruské studentce ochotné vdát se jen pro povolení k pobytu. Spot zaznamenává i reakce mužů na tuto nabídku. Dívka skutečně hrála samu sebe a podle organizátorů prodloužení pobytu přece jen získala (dozvěděla se to dokonce ve stejný den jako informaci, že se její spot umístil na druhém místě).

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Na třetím místě jsou Homolkovi - video na téma, zda chceme, aby se nám cizinci opravdu ve všem přizpůsobili. 

Soutěž vyhlásil Program migrace Člověka v tísni. V porotě zasedl kreativní ředitel reklamní agentury Comtech Petr Vlasák a zástupci programu migrace, Jednoho světa na školách a festivalu Jeden svět.

Samo označení Češinci (Češi+cizinci) namísto cizinci má vybízet k diskusi o jejich pozici ve zdejší společnosti. Dosud český jazyk nereflektuje aktuální stav: žijí tu, patří mezi nás, ale stále jsou podle tohoto označení cizí. Přitom jsou běžnou součástí české společnosti a v mnohém ji obohacují, připomínají organizátoři.

Čestné uznání dostal klip Den bez migrantů o tom, kdo by tu bez cizinců uklízel naše domovy, hlídal naše děti nebo vyučoval cizím jazykům, či video na podobné téma Víte, kdo u vás uklízí? Všechny výsledky a videa najdete zde

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy