Nejlepší obal všech dob mají Beatles

jps
8. 1. 2007 10:30
Londýn - V anketě o nejpovedenější výtvarné zpracování desky zvítězil přebal slavné desky Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band.

Náhodně vybraní respondenti dostali ve Velké Británii za úkol vybrat nejlepší obal hudební historie. Ačkoliv celkový počet respondentů není ve zprávách uváděn, podle britského magazínu Uncut zvítězili Beatles nad druhými Pink Floyd a jejich obalem k desce Dark Side of the Moon jen o několik hlasů.

Pěti nejpovedenějším obalům vévodí LP klasiky z šedesátých a sedmdesátých let: třetí totiž skončili Rolling Stones s přebalem desky Sticky Fingers a pátý Mike Oldfield s bookletem k albu Tubular Bells. Jediným zástupcem současné produkce jsou nakonec Scissor Sisters s bookletem k jejich loňskému eponymnímu debutu.

Foto: Reuters

Podle magazínu Uncut se velmi lišily odpovědi v závislosti na tom, jestli šlo o muže nebo ženu. Zatímco muži preferovali často album Sticky Fingers of Rolling Stones, ženy dávaly přednost Scissor Sisters. Lidé ve věku od 35 do 65 let nejčastěji zmiňovali Beatles; lidé ve věku 25-34 let nejčastěji hlasovali pro Dark Side of the Moon od Pink Floyd.

Autory vítězného obalu jsou art director Robert Fraser, Peter Blake a fotograf Michael Cooper, který mimochodem stojí i za přebalem pro aktuální kompilaci Stop the Clocks britských Oasis.

Směs více než sedmdesáti lepenkových figurín v životní velikosti představuje hrdiny fiktivní kapely Sgt. Peppera, za které se tehdy Beatles vydávali. Mimo jiné se na obalu objevila Marlene Ditrichová, Bob Dylan, Sigmund Freud, Aleister Crowley, Edgar Allan Poe, Karl Marx, Oscar Wilde, Marlon Brando, Stan Laurel a Oliver Hardy nebo komik Lenny Bruce.

Paul McCartney
Paul McCartney | Foto: EMI Music

Na přebalu jsou kromě The Beatles i čtyři jejich voskové figurýny, které vznikly začátkem šedesátých let. Lennon do poslední chvíle trval na tom, že by mezi pózujícími figurami měl být i Adolf Hitler, zbytek kapely mu to ale rozmluvil. Možná i díky tomu se přebal po bezmála čtyřiceti letech stal nejlepším dílem všech dob. Skrývá se v něm deska, které se prodalo více než třicet milionů kopií a již dodnes hodně kritiků považuje za nejlepší nahrávku moderní hudby vůbec.

 

Právě se děje

Další zprávy