Najbrt představí 20 obrázků za 6 minut

Irena Hejdová Irena Hejdová
20. 2. 2007 10:40
Praha - V pražském Aeru dnes vypukne Pecha Kucha Night - netradiční představení českých výtvarníků.

Pecha Kucha Nights Prague jsou živé prezentace architektů, grafiků, designérů, výtvarných umělců, fotografů, promotérů a teoretiků. V České republice se uskuteční dnes vůbec poprvé, během roku 2007 by měly vzniknout další 4 večery.

Foto: ČTK

První Pecha Kucha Night Prague proběhne v úterý večer od 20.20 v pražském kině Aero. Vystoupí na ní přední osobnosti české výtvarné scény Federico Díaz, streetartista Jan Kaláb, grafik Aleš Najbrt, designér Maxim Velčovský či výtvarnice Kateřina Vincourová. Večera se zúčastní i loňská držitelka Ceny Jindřicha Chalupeckého Barbora Klímová.

Pecha Kucha Nights uvedli v život v roce 2003 v Tokiu architekti Astrid Klein a Mark Dytham. Záměrem bylo vytvořit prostor pro setkávání architektů, designérů a kreativních tvůrců z nejrůznějších oborů, prostor pro výměnu zkušeností a informací o novinkách v oboru a možnost představení jejich vlastní práce širší veřejnosti.

"Dejte do ruky architektovi mikrofon, a jste lapeni na hodiny", popisuje počátek hledání formy a svoje dosavadní zkušenosti s prezentacemi Mark Dytham. Aby byla vyloučena tato hrozba, hledal formát, který by ji předem znemožnil.

Dílo Maxima Velčovského
Dílo Maxima Velčovského | Foto: Marek Novotný

Řešení představuje pevný systém PKN: každý mluvčí má k dispozici 20 obrázků, z nichž každý zůstává na projekčním plátně po dobu 20 sekund. Na jednoho mluvčího tedy připadá přesně 6 minut 40 sekund. Ani o vteřinu míň, ani víc. Během večera se průměrně představí 14 mluvčích.

Toto pravidlo udržuje večer precizní, výstižný a stručný. Uchovává mu rychlý spád a dává šanci více mluvčím představit svou práci v rámci jednoho večera jako i představit vedle sebe v rámci jednoho večera zástupce různých oborů.

Pecha Kucha Nights v Tokiu dobře uspokojily poptávku po živém fóru. Tento požadavek se zdá být globální: PKN se rozšiřují a dnes pravidelně probíhají ve 34 městech světa:Tokio, Berlín, Bern, Buenos Aires, Glasgow, Groningen, Londýn, Los Angeles, Rotterdam, San Francisko, Shanghai, Stockholm, Sydney, Vídeň a další.

Stránky projektu ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy