Mozart Group: Vyrostli jsme na českých filmech!

Kultura Kultura
17. 8. 2012 15:25
Rozhovor s polskou formací MozART Group, která vystoupí 17. srpna na festivalu v Českém Krumlově
Foto: Aktuálně.cz

Český Krumlov - Pátek 17. srpna bude patřit originální polské formaci MozART Group. Hrají vážnou hudbu s nebývalým vtipem, který posouvá hranice komorní hudby až k recesi. Kabaret inteligentního humoru předvede čtveřice bravurně ovládající smyčcové nástroje o půl osmé v Zámecké jízdárně. „Máme štěstí, že to, co nás nesmírně baví, se líbí obrovskému počtu lidí," shodují se čtyři Poláci, kteří pro krumlovské publikum chystají show plnou překvapení.

Aktuálně.cz: Kdo kdy vlastně přišel s nápadem na takovouhle muziku? Inspirovali jste se někde?

Skupina MozART Group byla založená v roce 1995, to jsme byli ještě studenti. Cítili jsme potřebu dělat legraci a rozesmávat ostatní a protože jsme studovali Hudební Akademii, bylo pro nás samozřejmé snažit se o vtípky prostřednictvím muziky.

Nejdřív jsme vlastně bavili sami sebe. A pak jsme měli štěstí, že nás objevil jeden televizní kanál, který hledal studenty hudby, co by byli ochotní hrát klasickou hudbu v poněkud zábavnější verzi. Za chvíli se ukázalo, že to, co byl jen náš koníček, se zároveň líbilo i publiku, takže základna fanoušků se rychle rozrostla. Nikým konkrétním jsme se neinspirovali. Samozřejmě víme, že kombinace klasické hudby a humoru má dlouhou tradici, ale vždycky jsme chtěli jít svou vlastní cestou.

A.cz: Co přesně publikum v Krumlově uvidí?

Bude to koncert smyčcového kvarteta, který bude plný překvapivých momentů. Publikum se naučí, kdy se zrodil rock'n'roll, prozradíme, jak zní kompozice pro čtyři ruce, když je zahraje smyčcové kvarteto. Ukážeme taky, jak může muzikant zaujmout něžné ženské pohlaví nebo prozradíme, kdo je největším nepřítelem houslí. Doufáme, že publikum a s ním i my si koncert pořádně užijeme, stejně jako to zatím bylo na všech našich dřívějších koncertech v České republice.

A.cz: Čí skladby nejraději hrajete? Skutečně Mozartovy?

Samozřejmě skladby od našeho patrona - Mozarta. Jeho hudbu hrajeme na každém koncertě. A co zatím víme, pan Mozart proti našim vystoupením nic nemá!

A.cz: Jak reagují lidé? Vzpomínáte si na nějaký moment, který není možné zapomenout?

Měli jsme možnost koncertovat po celém světě a jsme nesmírně šťastní, že jsme se všude setkali s obrovským entusiasmem. V průběhu osmnácti let, co naše kapela funguje, jsme vytvořili program, kterému rozumí publikum v Evropě, v Asii nebo i v obou dvou Amerikách. Hudební jazyk, který používáme, je naprosto univerzální, a tím pádem se mu dá porozumět na celém světě. Právě proto jsme schopní lidi rozesmát, přestože se s nimi jinak v jejich jazyce nemáme šanci domluvit.

A.cz: Může se někdy stát, že i vy se tak smějete, že třeba nejste schopní dál hrát?

Čas na pódiu si užíváme, ale když se stane něco neočekávaného, je skutečně těžké nerozesmát se nahlas. Snažíme se ale zůstat klidní, takže publikum si většinou ničeho nevšimne.

A.cz: Máte až dvě stě představení za rok. Není to vyčerpávající? Musíte být stále na cestě. Co je na tomto způsobu života nejlepší a co naopak nejhorší? Chtěli byste to někdy změnit?

To, co děláme, je šíleně zajímavé a vzrušující. Potkáváme nové lidi, poznáváme nová místa, nové kultury. Tohle všechno dělá z hraní pro MozART Group výbornou práci! Jen kdyby byly naše cesty trochu kratší, nebyly tu žádné časové zóny a kdyby tak naše rodiny mohly cestovat s námi! Pak by to bylo absolutně perfektní.

Foto: Aktuálně.cz

A.cz: A na cestách jste stále spolu - nejste někdy unavení z toho, že vidíte stále ty stejné tváře?

Známe se od střední školy a od té doby jsme kamarádi. V našich vztazích je naštěstí spousta respektu a sympatií. Navíc cestujeme ještě i s Jerzym, naším asistentem zvuku, a Tomaszem a Filipem - našimi manažery. Jsme všichni výborní kamarádi. Bez té úžasné atmosféry, kterou společně vytváříme, by naše práce byla úplně nemožná.

A.cz: Jak často hrajete v Česku a jak se vám tady líbí? Je české publikum odlišné od jiných?

V České republice už jsme vystupovali několikrát. I u vašich sousedů na Slovensku. Loni jsme tam na festivalu humoru Kremnické gagy vyhráli Grand Prix! To je pro nás obrovská pocta. Měli jsme taky šanci vystupovat v Manéži Bolka Polívky, a to jsme si skutečně užili! Pan Polívka nás pozval na svoji legendární farmu kousek od Brna, kde jsme strávili několik dní obdivováním moravské krajiny. Taky jsme měli možnost krmit typicky českého zástupce fauny - velblouda, který žije na Polívkově farmě.

Češi a Poláci jsou si velmi podobní, i když je to právě český smysl pro humor, který je tak známý po celé Evropě. Jste národ srdečných a usmívajících se lidí. Myslím, že jsme se my Poláci od vás hodně naučili - hlavně z vašich filmů. Každý v Polsku se doslova popadá za břicho, když sleduje A je to, všichni známe Rumburaka a Arabelu, roztávali jsme dojetím, když jsme koukali na krtečka.

A Nemocnice na kraji města nebo Žena za pultem byly prvními seriály, které když se v Polsku vysílaly, ulice zely prázdnotou. Doktor Blažej, Karel Gott nebo Jiří Korn jsou stále ženskými idoly a moje srdce nebezpečně zrychluje, když Helena Vondráčková zpívá Malovaný džbánku. Když nad tím tak přemýšlím, české a polské publikum mají skutečně podobný smysl pro humor, a to hlavně díky tomu, jak jste nás vy ovlivnili.

Foto: Aktuálně.cz

A.cz: Těšíte se do Krumlova? Budeme mít trochu času projít se městem nebo se podívat na další koncerty?

Samozřejmě, že se těšíme! Každý z nás vystudoval hudební akademii, takže známe jména všech míst, kde se konají důležité hudební festivaly. Pozvání do Českého Krumlova je pro nás ale rozdílné. Jsme šťastní, že můžeme vystupovat na humorných festivalech a kabaretech, ale festivaly klasické hudby jsou ty, kde se nám daří nejlépe.

Hráli jsme už na spoustě klasických festivalů, například na Šlesvicko-holštýnském hudebním festivalu v Německu, a každý z nich má své zvláštní kouzlo. Brzo zjistíme, jak to vypadá v Krumlově, a moc se na to těšíme. Doufáme, že nás české publikum zase přijme vřele. A jestli se stihneme projít městem a vidět další koncerty? To je bohužel otázka na naše manažery, jsme v jejich rukách.

 

Právě se děje

Další zprávy