V pražské galerii vzniká knihovna romské literatury. Začne dvanáctihodinovým štafetovým čtením

ČTK ČTK
23. 1. 2018 7:30
Od února bude v Praze fungovat knihovna romské literatury, zatím na dobrovolnické bázi a s nabídkou zhruba 200 titulů. Otevřeno má mít dva dny v týdnu, přičemž knihy půjde půjčovat i číst na místě.
Galerie Tranzitdisplay sídlí v pražské Dittrichově ulici.
Galerie Tranzitdisplay sídlí v pražské Dittrichově ulici. | Foto: Tranzitdisplay

V progresivní pražské galerii Tranzitdisplay, která sídlí v Dittrichově ulici a jež je součástí evropské sítě nezávislých institucí Tranzit, vzniká knihovna romské kultury a dalších diskriminovaných menšin. Jmenuje se Romafuturismo a s odkazem na postkoloniální myšlení hodlá v budoucnu nabízet třeba i tituly afrických autorů.

Romafuturismo je projektem umělkyně Ladislavy Gažiové. Zatím však nemá status instituce a založený bude na dobrovolnické bázi. "Plánujeme, že otevřeno bude dva dny v týdnu, knihy se budou moci půjčovat nebo je lidé budou moci číst na místě, stejně jako časopisy," uvedla Markéta Strnadová ze společnosti Tranzit.cz.

Ta knihy shromažďuje od loňska, zatím jich má asi 200 v pěti jazycích. Výběr knih umělkyně Gažiová konzultuje s romisty i aktivisty.

Knihovna romské literatury se chce zaměřit na emancipaci diskriminovaných etnik a kultur. "Naším hlavním zájmem je sbírka evropských autorů, ale plánujeme i přesahy do mimoevropských zemí. Rádi bychom k tomu připojili i knihy na téma romské kultury, emancipace a postkoloniálního myšlení aplikovatelného na problematiku situace Romů," uvádí organizátoři.

Obecně vzato má knihovna návštěvníkům zprostředkovávat kulturní i politická témata, představovat autory a důležité romské osobnosti. Cílem projektu je zapojit do něj samotnou romskou komunitu, aby se stala hlavním aktérem diskuse. 

Žijící romské literáty hodlá knihovna zvát na autorská čtení. Organizátoři budou také vyjíždět na různá místa v Česku, kde žijí početné romské komunity.

Projekt Romafuturismo začne fungovat 1. února v sedm ráno štafetovým dvanáctihodinovým čtením z knihy Narodila jsem se pod šťastnou hvězdou od romské spisovatelky Eleny Lackové. Ta žila v letech 1921 až 2003 a byla jednou z nejdůležitějších postav romské inteligence. Napsala mnoho pohádek, divadelních i rozhlasových her.

Lacková se narodila jako jedno z osmi dětí v rodině cikánského hudebníka a polské Židovky na východním Slovensku, kde také prožila většinu života. Jako první Romka absolvovala studium na katedře sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze a získala různá literární ocenění.

Její biografie, kterou podle vyprávění Lackové sepsala významná česká etnoložka Milena Hübschmannová, v češtině vyšla roku 1997.

 

Právě se děje

Další zprávy