Francouzští politici vzpomínají na Milana Kunderu. Hold mu vzdal i prezident Macron

ČTK ČTK
12. 7. 2023 21:04
Milan Kundera byl nejenom hlasem evropské literatury, ale i evropského ducha a svobody, shodují se francouzští politici. Českému spisovateli, který zemřel toto úterý ve věku 94 let, na summitu NATO ve Vilniusu vzdal hold i francouzský prezident Emmanuel Macron, který o něm mluvil v souvislosti s jednotou Evropy proti Rusku, napsalo francouzské vydání listu Huffington Post.
Francouzský prezident Emmanuel Macron při projevu v souvislosti s jednotou Evropy proti Rusku odkázal na slavný Kunderův esej Unesený Západ.
Francouzský prezident Emmanuel Macron při projevu v souvislosti s jednotou Evropy proti Rusku odkázal na slavný Kunderův esej Unesený Západ. | Foto: Reuters

"Tento summit byl summitem jednoty, odhodlání a efektivity. (…) V této nejisté době jsme museli Rusku vyslat jasný vzkaz, že naše evropské partnery a spojence nerozdělí ani nevyčerpá," řekl Macron na závěr summitu věnovaného zejména Ukrajině, která se brání ruské invazi. "A museli jsme mu říci, že nemůže znovu unést Západ, tak drahý Milanu Kunderovi, kterému bych dnes rád vzdal hold," uvedl francouzský prezident s odkazem na Kunderův esej Unesený Západ z roku 1983, který letos vyšel knižně i česky.

Macron později na Twitteru vyjádřil upřímnou soustrast Kunderově rodině i čtenářům. "Díky jeho ironii a nadání se z jeho děl stala soudobá klasika," napsal státník.

Na esej Unesený Západ, který vyzývá k obraně zemí v srdci kontinentu včetně tehdejšího Československa, na Twitteru vzpomněl i francouzský ministr dopravy Clément Beaune, který spisovateli poděkoval za krásná desetiletí literatury a Evropy.

"Milan Kundera odešel jako svobodný člověk. Prozaik a intelektuál, který promýšlel, na čem stojí Evropa, nám zanechal literární odkaz, který je stejně bohatý jako nepominutelný," napsala na Twitteru předsedkyně dolní komory francouzského parlamentu Yaël Braunová-Pivetová.

"Kundera si vybral Francii, aby nikdy nepřišel o svou svobodu. Prostřednictvím svých stránek nám pomohl objevit, kdo jsme, najít cestu skrze absurditu světa," uvedla na Twitteru francouzská ministryně kultury Rima Abdul Malaková s tím, že cítí "nesmírný smutek".

Za nejevropštějšího ze všech spisovatelů označila Kunderu pařížská starostka Anne Hidalgová. Podle francouzské premiérky Élisabeth Borneové bude dílo a hlas českého spisovatele světu chybět.

 

Právě se děje

Další zprávy