Kulínský znovu vede sbor. U Kollera

gra, ČTK
9. 11. 2006 16:32
Praha - Sbormistr Kulínský, který čelí obžalobě za pohlavní zneužívání nezletilých sboristek, opět předstoupil před pěvecký sbor. Uvnitř: KLIP
Foto: Universal

V klipu Davida Kollera.

David Koller za doprovodu orchestru a sboru řízeného Kulínským v novém klipu mimo jiné zpívá "K ránu bejvaj' nebezpečný všechny romantický slečny, ty jsi moje malá milá, co se v láhvi utopila" - což podle některých kritiků může vadit dívkám, které mají před soudem vypovídat při projednávání případu. Videoklip doprovází první singl z Kollerova sólového alba Nic není nastálo.

Koller ale tvrdí, že postranní úmysly neměl: "Podle scénáře jsme potřebovali do klipu dirigenta. Bohumil je jediný dirigent, kterého osobně znám, tak jsme ho požádali. Žádný jiný důvod jeho obsazení do klipu nemělo."

Foto: Universal

"Klip Davida Kollera vznikl jako střihový nápad - použít archiv symfonického tělesa, které hraje vážnou hudbu, ale bude sestříháno tak, jako kdyby opravdu hrálo rockovou písničku. Šlo tedy jen o obrazový rytmus dynamického pohybu orchestru. Potřebovali jsme dirigenta a volba padla na pana Kulínského. Ten dirigentem opravdu je a s Davidem se znají už z doby, kdy David zpíval u něj ve sboru," uvedl pro Aktuálně.cz autor videoklipu Dominik Miškovský.

Spojení textu s osobou sbormistra Kulínského nepovažuje za vhodné například Marie Vodičková z Fondu ohrožených dětí. "Dívkám, které mají před soudem vypovídat, to rozhodně může být nepříjemné," uvedla.

Sedmačtyřicetiletý bývalý šéf světoznámého dětského sboru Bambini di Praga se zpovídá z údajného sexuálního zneužívání celkem 49 jeho členek. Ve vazbě strávil od listopadu 2004 celkem 219 dní, poté se už ke sboru nevrátil. Soud v Hradci Králové zprostil Kulínského viny, vrchní soud nařídil další projednávání na 7. prosince.

Foto: Universal

Smířlivě se o videu vyjádřila ředitelka Nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová. "Pokud to není o dětech, a o dětech to není, tak bych se k tomu nechtěla vyjadřovat. Nechala bych oba pány žít."

Nyní lze klip zhlédnout prostřednictvím Kollerovy internetové stránky www.davidkoller.cz, do vysílání ho zařadí také televize, které ho za kontroverzní nepovažují.

Koller má s videoklipy, o kterých se mluví, svoji zkušenost. Pozdvižení vyvolali Černí andělé s refrénem "sex je náš" stejně jako Medvídek z repertoáru tehdejší Kollerovy kapely Lucie.

Novému albu může klip s Kulínským přinést místo problémů spíš popularitu. Podle názoru jednoho z Kollerových fanoušků uveřejněného na jeho internetové stránce je klip "absolutně bombovej". "Fakt se to povedlo - spousta lidí si tu desku koupí jenom proto, že budou chtít mít písničku o Kulínským, a asi i já," prohlásil Kollerův ctitel s přezdívkou Jen.

 

Právě se děje

Další zprávy