Kraťasy ze Sundance jdou do digisvěta

kul, Reuters
18. 1. 2007 9:00
New York - Dnes zahajovaný filmový festival Sundance expanduje do celého světa - krátké filmy z jeho nabídky si diváci mohou koupit prostřednictvím iTunes.
Foto: Reuters

Za sumu 1,99 dolaru bude k prodeji 32 z letošních 71 krátkých filmů, animovaných příběhů a dokumentů. Mezi jejich tvůrci jsou jména jako Spike Jonze, Wes Anderson nebo Alexander Payne; tematika sahá od německého motocyklového dokumentu po animovaný příběh pouliční krysy, která se zamiluje do krysy laboratorní.

Zatím si nikdo netroufá odhadnout, jak spojení prestižního indie festivalu s největším prodejcem digitální hudby a videa dopadne. Některé tituly budou totiž zdarma ke streamování na webových stránkách Sundance od 18. ledna, kdy festival v Utahu začíná, zatímco iTunes snímky nabídne od 22. ledna a po zaplacení si je divák stáhne do počítače nebo přehrávače.

Oficiální stránky festivalu Sundance

"Jsem přesvědčený, že kdo se skutečně zajímá o nezávislý film, měl by zaplatit nějakou částku autorům krátkých filmů, kteří jsou nejlepším ukazatelem toho, co chybí na špičce filmové tvorby," vzkazuje zakladatel festivalu a prezident Sundance Institute Robert Redford.

Filmařům bude z prodeje patřit 67 procent, iTunes si z nákupu ponechá třicet procent, zbytek dostane festival. Někteří tvůrci ovšem, kvůli autorským právům a regulím nominací na Oscary, prodej svých snímků odmítli.

 

Právě se děje

Další zprávy