Kdo najde Ztracené, dumají už tvůrci

Jitka Gráfová, BBC
16. 1. 2007 11:00
Los Angeles - Producenti kultovní televizní série Ztraceni ohlásili, že pomalu, ale jistě začínají přemýšlet, jak seriál zakončit.
Foto: ABC

Ačkoliv se nezdá, že seriál by měl v dohledné době zmizet z obrazovek, producenti si chtějí naplánovat "předběžný konec" - prý aby měli výhledově přehled o tom, jaké příběhy a osudy mají ještě točit. "Uvědomili jsme si, že jednou budeme muset řešit spoustu podobných otázek," říká výkonný producent Carlton Cuse

Jednou z otázek, kterou musí řešit už teď, je propad sledovanosti, který přišel i přes popularitu seriálu. V Británii nyní běží třetí řada a čísla sledovanosti šla dolů. Podobně je tomu ve Spojených státech: tady byl před vánoční přestávkou, která končí 7. února, úbytek okolo čtrnácti procent.

Foto: Aktuálně.cz

V seriálu o úniku z tajemného ostrova nelze diváky napínat do nekonečna. Navíc tvůrci připustili, že chtějí skončit na vrcholu - a poukazují na srovnatelný seriál Akta X, jehož násilné "přetahování" a resuscitace byly nakonec na úkor kvality i tohoto fenoménu. "Byl to skvělý seriál, ale měl být o dvě sezony kratší. To je pro nás výstražný maják," dodává producent.

Od loňského podzimu se vysílá první řada Ztracených i u nás. Původně patřily seriálu nedělní večery, od nového roku ho Nova přesunula na pondělí do hlavního vysílacího času.

Seriál teď sleduje v průměru 1,57 milionu diváků starších 15 let.  "Zatím je přesun do nového vysílacího času předčasné hodnotit, protože máme k dispozici data pouze ze jeden díl, nicméně čísla napovídají, že seriál rozhodně neutrpěl - naopak si poradil se seriály konkurenčních televizí, které porazil," uvedla pro Aktuálně.cz mluvčí Novy Veronika Šmítková.

ČTĚTE TAKÉ:
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Domácí diváci uvidí i druhou řadu; zda to ovšem bude kontinuální návaznost na řadu první, mluvčí  neřekla. "Nyní mohu říct, že druhou řadu budeme vysílat ještě letos," dodala.

Dříve se dočkají diváci kabelové stanice AXN - a dokonce hned třetí řady, která tu poběží od 11. února každou neděli od 21 hodin.

Foto: Aktuálně.cz

První díl seriálu stál mezi deseti a čtrnácti miliony dolarů, a to z něj dělá nejdražší epizodu všech dob; vysílal se v září 2004. Na další se pravidelně dívají v 15 milionech amerických domácností.

Ztraceni se kromě Zoufalých manželek (Desperate Housewives) a Chirurgů (Grey´s Anatomy) - u nás oba vysílá Prima - staly nejen nejúspěšnějším seriálem televize ABC, ale i kultem potvrzeným šesti cenami Emmy.

Původní zadání od televize ABC znělo jasně: připravte seriál, který by v sobě kombinoval napětí robinsonovské reality show Survivor (Trosečník) a lidského dramatu. Scenárista, režisér a producent J. J. Abrams ho splnil dosyta.

Ztraceni nelineárně vypráví thrillerový příběh necelé dvacítky charakterů, které se nedobrovolně setkávají v uzavřeném prostoru - jako trosečníci na ostrově po letecké katasrofě. Zatímco bojují o přežití i s tajemnou skupinou lidí, divák odhaluje jejich minulost, tajemství a motivace k dnešnímu chování.

 

Právě se děje

Další zprávy