Vinnetou se vrací do Trutnova i se svou sestrou Nšo-či

Kultura Kultura
18. 7. 2013 16:15
Na "český Woodstock" přijede Pierre Brice i herečka Marie Versini
Pierre Brice
Pierre Brice | Foto: Open Air Trutnov

Trutnov - Po pěti letech se na trutnovský Open Air vrací francouzský herec Pierre Brice alias "rudý bratr Vinnetou". Před publikum jej doprovodí i jeho filmová indiánská sestra Nšo-či - herečka Marie Versini.

„Ten, který před pěti lety sjednotil podhorské i horské kmeny a všechny přijíždějící z jihu, severu, nížin i oblastí velkých jezer a nadzvedl celé festivalové ležení, se vrací, aby dodal spikleneckému setkání na síle a podhorským kmenům připravujícím se na odsun z Bojiště na statečnosti a odvaze," říkají pořadatelé festivalu věnovaného obětem násilného poválečného odsunu, který sám bojuje s odsunem.

Foto: Bohdan Holomíček

Vinnetouovo vystoupení v roce 2008 vyvolalo bouřlivou vlnu emocí. Tehdy na dotaz, zdali ví, do čeho jde, odpověděl: „Ne, opravdu nevím, co mě tam čeká. Jsem velmi zvědav, ale jsem si jist, že se mi to bude líbit - nebude-li to moc hlasité." A hlasité bylo především jeho uvítání. Vinnetou chvíli váhal, zda má z obleženého auta vůbec vystoupit.

„Martin Věchet se k němu přiřítil a svlečený do půl těla začal otevírat dveře u auta. Vinnetou se však překvapený zalekl a dveře zase opatrně zavřel. Vše bylo hektické, ale srdečné zároveň," vzpomíná pořadatelka trutnovského festivalu Eva Navrátilová.

Po několika minutách se však Pierru Briceovi na podiu dostalo bouřlivého srdečného uvítání od několika tisíců lidí, kteří jej začali společně spontánně zdravit indiánským pokřikem přikládáním ruky k ústům.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

„Byl to tak frenetický, šílený a silný spiklenecký pokřik válečníků, který se jen těžko popisuje, to se musí zažít. Než jsme vystoupili s Vinnetouem na pódium, které bylo plně ponořené do tmy a z reproduktorů hrála jen známá kultovní hudba, byla na něm znát nervozita. Myslím, že až ve chvíli, když Vinnetou viděl sám sebe, jak na velkém plátně jede na koni, věděl, že to opravdu myslíme vážně," vzpomíná s úsměvem zakladatel festivalu Martin Věchet.

Nšo-či (Marie Versini)
Nšo-či (Marie Versini) | Foto: Aktuálně.cz

Trutnovský festival už ostatně zažil mnohé. Petra Nováka v polovině devadesátých let, kdy na festivalech nevystupoval. Komika Felixe Holzmana vystupujícího na jednom pódiu s Faith No More. Neuvěřitelný koncert Waldemara Matušky v roce 2002, dvojí vystoupení Marty Kubišové a královny Evy Pilarové a její královskou kuchyni či návrat Václava Neckáře v roce 2001 nebo Banjo Bandu Ivana Mládka v roce 1995.

„Toto ale mělo úplně jiný rozměr. Stál jsem vedle náčelníka Apačů a viděl, jak mu z oka teče slza. V předních řadách si mladí i starší včetně mých rodičů utírali oči. Byli jsme dojati všichni, Vinnetou jen stál a koukal, co se to děje. Pak pronesl řeč...," vzpomíná na návštěvu rudého bratra Martin Věchet.
 
Letos Vinnetou alias Pierre Brice přiveze a představí svou apačskou sestru Nšo-či, francouzskou herečku Marii Versini. „Stráví v našem ležení dva dny a bude je možné potkat i při krátké debatě ve zvětšeném Undergroundovém stanu I.M.M. Jirouse," upřesňuje Eva Navrátilová. 

Marie Versini
Marie Versini | Foto: Open Air Trutnov

To, že se stane Marie Versini Vinnetouovou sestrou Nšo-či věděla už od raného dětství, kdy jí otec četl příběhy Karla Maye. Indiánský kostým na sobě měla poprvé na oslavě svých sedmých narozenin.

„Už tehdy jsem věděla, že chci být Nšo-či, a mé sny se vyplnily. Natáčení s Lexem Barkerem a Pierrem Bricem bylo pro mě nezapomenutelným zážitkem," popisovala Marie Versini v rozhovoru pro německý magazín.

Dnes se Nšo-či mimo jiné věnuje výrobě triček s indiánskými motivy, které pro ni vymýšlel její nedávno zesnulý manžel. Koně jsou stále v její blízkosti.

Trutnovský festival se uskuteční od 15. do 18. srpna.

 

Čtěte také
Do Trutnova míří Rachid Taha, Julian Marley, The Damned

Punkový nářez v Trutnově. Toy Dolls a Marky Ramone!

Natacha Atlas rozvíří v Trutnově rytmy několika kultur

Trutnovský festival připomene oběti poválečného odsunu

Na český Woodstock míří bluesový král John Mayall

 

 

Právě se děje

Další zprávy