Jsem lidským pásmem Gazy, říká Natacha Atlas

Kultura Kultura
1. 5. 2013 11:42
Hvězda world music umí rozvířit rytmy hned několika kultur
Natacha Atlas
Natacha Atlas | Foto: natacha-atlas.com

Trutnov - V létě jméno Natacha Atlas přidal jako jedno z nejzáživějších do svého line-upu Český Woodstock v Trutnově. Nyní hvězda world music přijede směs arabsko-židovsko-evropských tanečních rytmů zahrát do pražského paláce Akropolis.

Natacha Atlas se narodila v Bruselu v britsko-marocké rodině s palestinskými předky. Vyrůstala v bruselské komunitě Marokánců, kde se seznámila s břišním tancem i  moderní egyptskou popmusic.

Foto: Open air Trutnov

„Jsem lidským pásmem Gazy - konflikty mezi mou evropskou a arabskou částí neustávají, můj genetický kód ze mě téměř nevyhnutelně udělal nomáda," říká Natacha Atlas.

Strmý nárůst její popularity přišel v devadesátých letech, dy se Atlas stala zpěvačkou ethno-trance kapely Transglobal Underground, která mixuje východní i západní kulturu s mnoha dalšími styly. V roce 1994 debutovala tanečním albem Diaspora. Druhé album Halim z roku 1997 reflektovalo již více „arabské" vlivy, které na dalších šesti albech získaly stále silnější pozici.

„Vždycky ve mě budou žít dvě identity, arabská a evropská. Když jsem byla velmi mladá, tak jsme se snažila ignorovat tu arabskou část po mém otci, protože jsem ji cítila jako cizí, ale něco se změnilo... Dnes už vím, že mám obě dvě kultury v sobě. Tak mě Bůh stvořil. Sním ve dvou jazycích a není dne, kdy bych nepoužívala arabštinu," říká o sobě Natacha  Atlas, jejíž hlas zní i z mnoha soundtracků a lze jej slyšet i v několika videohrách.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Ostří mladíci a české přírůstky

Trutnovský festival přidává i další jména - tentokrát z ostře kytarového ranku. Přijede kapela Palm Reader, která těží z tradice britské hardcoreové scény. "Stejně jako loni Hawk Eyes, i tito hoši pocházejí ze stáje Foo Fighters," říkají pořadatelé z Geronimova kmene.
 
Palm Reader vydali letos v květnu debutové album Bad Weather a kritika nešetří chválou. "Vokály zpěváka Joshe McKeowna jsou drsné a z kolísavých melodií je cítit skoro hlasité namáhání. Palm Reader mají sbírku heavy smashing písní s dobrým nářezem."

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Čtěte také
Trutnovský festival připomene oběti poválečného odsunu

Na český Woodstock míří bluesový král John Mayall

Do festivalové mozaiky z tuzemských kapel v posledních dnech přibyli Sunflower Caravan nebo nová tvář folkové scény Beata Bocek. Se speciálním programem přijede Vlasta Redl s kapelou či Buty, kteří se představí s mimořádným festivalovým blokem Jukebox, při němž budou hrát na přání skladby ze svého repertoáru, poslední desku nevyjímaje. Dalšími ohlášenými kapelami jsou Čankišou, legenda česko-slovenského reggae slavící třicetiletí Švihadlo, punkoví Volant, puboví Echt!, Gangnails, Tony & Garage, Hentai Corporation, Velvet Underground Revival, alternativní Květy, slovenští Plastic Swans či Medvěd 009 a Krucipusk, Smola a Hrušky ze Slovenska či Poletíme? z Moravy. Tradičně festival ozvláštní svou přítomností porno-folkař Záviš. S tvrdými rytmy přijedou X-Core či hardcoreová kapela Locomotive, která vystoupí se speciálním koncertem - premiérově s doprovodnou skupinou Wild Sticks, skládající se z několika bubeníků.

Festival se uskuteční od 15 . do 18. srpna tradičně na Bojišti a přilehlých pozemcích, přestože na festivalových loukách,  místní radnicí vyčleněných k zastavění, již stojí první novostavba s překladištěm balíků a garážemi.

Vstupenky je možné nyní objednat na stránkách festivalu za 980 korun na dobírku. Za stanování i parkování se neplatí, zůstává zdarma.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy