Do Trutnova míří Rachid Taha, Julian Marley, The Damned

Kultura ČTK Kultura, ČTK
8. 7. 2013 12:44
Trutnovský festival vybubnoval další tři zvučná jména
Julian Marley.
Julian Marley. | Foto: Profimédia

Trutnov - Festival Open Air Trutnov doplňuje line up o další tři zvučná jména. Přijedou punkoví The Damned, alžírský ethno rocker Rachid Taha a potomek reggae legendy Boba Marleyho Julian. Elektronikou a hip hopem přispějí do programu tuzemští WWW v neobvyklém složení s bubeníkem Pavlem Fajtem.

Pořadatelé festivalu před několika lety akci věnovali siru Nicholasi Wintonovi, který za druhé světové války zachránil stovky židovských dětí. Letos chtějí připomenout oběti z "druhé strany" a festival věnují obětem násilného poválečného odsunu.

A s "odsunem" podle nich bojuje i nejstarší hudební přehlídka svého druhu v zemi. Okolní louky, na nichž stanují návštěvníci festivalu a kde stojí dvě pódia, totiž trutnovští radní změnou územního plánu určili k zastavění a stojí na nich již první betonová stavba. "Každý rok může být tím posledním, kdy to však bude, sami nevíme," uvedl zakladatel festivalu Martin Věchet.

Alžírský rocker a aktivista Rachid Taha přiveze do podhorského ležení ethno prvky a world music i řízné rockové riffy. S world music přijížídí i dříve oznámená belgická zpěvačka Natacha Atlas.

Julian Marley sice navazuje na dědictví svého otce, ale jeho reggae zní osobitě, má svůj styl i podobu. Jeho zatím poslední album Awake z roku 2009 bylo nominováno na cenu Grammy v kategorii nejlepší reggae album.

Rachid Taha minule řádil

Rachid Taha se vrací do Trutnova po třech letech už potřetí. Alžírský rocker a aktivista při svých minulých návštěvách kromě vlastního divokého koncertu zaujal i jamováním s různými hudebníky.

Foto: Aktuálně.cz

„Rachid zcela neplánovaně procházel křížem krážem festivalové území a přidával se během večera k vystupujícím kapelám. Ušetřen nebyl ani alternativní Pavel Fajt s Emilem Viklickým, či duo Jessie Evans s bubeníkem Iggy Popa Toby Dammitem přímo na hlavním pódiu. Skončil nad ránem při setu DJ Scratchyho z Anglie, kdy společně s Jessie Evans vytvořili na druhé scéně nezapomenutelnou dvojku a skvělý, originální a zcela neplánovaný koncert. Rachid řádil jako černá ruka. Nakonec odjížděl s druhou půlkou honoráře, kterou si nechal v Paříži ve schránce, kde ji už ale nikdo nikdy nenašel. Ve srovnání s počtem, kolikrát se na pódiích objevil, hrál Rachid téměř zadarmo," připomněl s úsměvem Martin Věchet.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Punkový trojlístek

Punkoví průkopníci The Damned vznikli v Londýně roku 1976 a jsou považováni za zakladatele žánru zvaného gothic rock. Svým osobitým pojetím se odlišovali od většiny punkových skupin. Do své hudby zakomponovali mnoho vlivů včetně garage rocku, psychedelického rocku ale také kabaretu. Jsou prvními pankáči z Londýna, kteří vydali singl a uspořádali koncertní turné po USA.

The Damned se během let mnohokrát rozešli, skončili a po letech se opět objevili v obměněné sestavě. Jedinou konstantou zůstává zpěvák Dave Vanian, který také vymyslel „upírskou" teatrálně strašidelnou podobu pódiových vystoupení kapely, s křídově bílým make-upem, formálními obleky a specifickým stylem zpěvu.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

"The Damned doplňují vedle Toy Dolls a Marky Ramoneho letošní punkový trojlístek, který nám vyrostl při našich cestách pod rukama. Každý festivalový den odtrhneme jeden jeho lístek," sdělil Věchet.

Zdatný dědic Marleyho klanu

Julian Marley se narodil v roce 1975 v Londýně a byl požehnán otcovým dědictvím i talentem. Vyrůstal v multikulturní komunitě a od chvíle, kdy v pěti letech nahrál svůj první song v domě rodiny Marleyů v Kingstonu, stal se zručným hudebníkem - samoukem, který ovládá hru na  basovou kytaru, bubny a klávesy.

V roce 1989 vydal první album Uprising, podle kterého pojmenoval i svoji kapelu.  Poté se přestěhoval na Jamajku, kde vzniko jeho druhé album Lion in the Morning. Bylo produkováno v roce 1996 společností Ghetto Youths, kterou založili Marleyho sourozenci Stephen a Ziggy.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Rodinné propojení funguje dál - Julian s bratrem Damianem se objevili jako součást severoamerického turné „Marley Magic" v roce 1996. Julian Marley se i přes své mládí stal reggae veteránem a vystoupil na slavných jamajských i světových festivalech jako jsou Sumfest a Sunsplash či evropské Roskilde. 

Jednou z hvězd letošního festivalu bude legendární britský hudebník John Mayall. Učitel Erica Claptona, který v listopadu oslaví 80 let, v České republice vystoupil již několikrát, pod širým nebem se však představí poprvé. V programu dále mimo jiná vystoupí Plastic People of The Universe, Jiří Schmitzer, Jasná páka s Davidem Kollerem, DG 307 s programem Uměle ochuceno, Monika Načeva a Justin Lavash, Hana a Petr Ulrychovi & Javory Beat, Čokovoko, Vlasta Třešňák Band, Mňága a Žďorp, Petr Váša & Ty syčáci, Sto zvířat, Echt! a Horňácká cimbálová muzika Petra Mičky.

Festival Open Air Trutnov se uskuteční 15. až 18. srpna v areálu Na Bojišti. Vstupenky na dobírku stojí 980 korun. Objednat je lze na www.festivaltrutnov.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy