Úspěšný rafťák Nohavica dotočil novou desku

gra, krk
29. 1. 2008 9:36
VIDEO: Ikarus vznikl na osmi ostravských koncertech
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Ostrava/Praha - Obklopen věrnými natočil Jaromír Nohavica na osmi ostravských koncertech nové album Ikarus.

"Připadám si jako po raftingu. Osm dnů jsem proplouval mezi útesy, vyhýbal se mělčinám, odrážel se od balvanů, bojoval s prudkou vodou. Ani nevím, jak to uteklo. Teď ležím na břehu v písku zmáčený, unavený a spokojený," píše zálibně Nohavica po posledním koncertu miniturné, které skončilo minulý pátek.

O celém turné fanoušky podrobně informoval na svých webových stránkách, kde pro ně vytvořil speciální deník z koncertu a natáčení. Kromě fotografií tu najdou i klipy k písním Pamatuju a Mám jizvu na rtu.

Písničkář se vyhnul nejen mělčinám, ale i novinářům a nepříjemným otázkám; pokud se chtěli na koncerty dostat, museli si vystát fronty na lístky. Nohavica je totiž nepotřebuje.

Na to všechno má samozřejmě právo, stejně jako jeho mluvčí nemusí odpovídat na žádosti o akreditaci. A v zásadě by to bylo gesto sympatické, kdyby z něj nebyla cítit spíš neochota k diskusi a kritice než odmítnutí mediální hry (to se samozřejmě vůbec netýká jen StB). 

Uzavřel totiž se svými příznivci dohodu, která v Česku asi nemá obdobu a umožňuje mu přebývat v jejich oddaném kruhu. Budu o sobě psát na web, dávat vám zadarmo ke stahování, co uznám za vhodné, a jako bonus pocit sounáležitosti. - Vy mě za to budete mít rádi a budete si na mých stránkách kupovat desky a DVD.

Zatím mu vychází a umožňuje mu úplně obejít média i nahrávací společnosti, které využívá maximálně jako distribuční kanály.

Už nyní si fanoušci mohou nové album objednat na webových stránkách. Získají za to přednostní doručení bezprostředně po vydání v polovině února, ale také sníženou cenu 199 korun + poštovné.

Kdo si bude chtít nové album nazvané Ikarus koupit v klasickém obchodě, nejspíš si počká nejmíň do března.

Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát

Na turné zaznělo patnáct zbrusu nových písniček, které slyšelo tři a půl tisíce diváků. Lístky vykoupili za pár hodin. Nahrávací šňůru zahájil písničkář ve čtvrtek 17. ledna v Domě kultury Akord v Ostravě-Zábřehu a novou písní.

"Byl to risk, že jsem takto začal, protože ze zkušenosti vím, jak důležitá je první písnička pro náladu celého koncertu. Ale je to píseň, kterou bych rád začínal i své nové album, takže jsem si chtěl zároveň vyzkoušet, zda může jako otevírací píseň fungovat. A nejen že může, musí. Lidi ji přijali skvěle, a tím byla dána atmosféra večera," píše v sekci zpěvák - v tuto chvíli už de facto i recenzent vlastní tvorby - a dodává: "Kdo se bojí, sere v síni. "

Pokračoval pak do DK Poklad v Ostravě-Porubě a poté do Divadla A. Dvořáka. O den později vystoupil v klubu Fabrik, následoval Dům kultury města Ostravy, Kino Hvězda ve Vratimově. Právě na vratimovský koncert lístky zmizely nejrychleji.

"Jak známo, vratimovský koncert byl vyprodán nejrychleji ze všech, za pouhých 34 minut, a Jarek vybízí všechny ve štábu, aby mu pomohli vymyslet, jak málo se za ten čas dá stihnout. Nakonec si zapisuje: Pendolino nedojede ani do Hranic na Moravě, nevyděláte ani na jedny Marlbora, za 34 minut uvidíte tři reklamní bloky na Nově," stojí na stránkách.

Pro studenty zazpíval na Vysoké škole báňské, poslední koncert se konal v ostravském klubu Parník. Byl to charitativní koncert a výtěžek 65 tisíc korun byl věnován Domovu pro opuštěné a týrané psy.

Na podzim pak připravuje Nohavica zahraniční On the road 2008 a o svých dalších plánech píše: "Znalci Mozartovy operní tvorby jistě tuší, že k dosavadním dvěma překladům libret chybí ještě to třetí slavné - Figarova svatba. Přebásnění tohoto libreta se potáhne jako červená nit celým rokem."

 

Právě se děje

Další zprávy