Ostravu vybarví McFerrin, The Flaming Lips i Morissette

Karel Veselý
12. 7. 2012 0:14
Čtyřdenní hudební festival Colours of Ostrava láká na velké množství hvězd
Alanis Morissette
Alanis Morissette | Foto: Aktuálně.cz

Ostrava - Ještě větší a ještě nabitější velkými jmény, takový je letošní festival Colours of Ostrava, který dnes odpoledne startuje na severu Moravy. V jeho čtyřdenním programu vystoupí přes čtyřicet  zahraničních interpretů a skupin, které doplní zhruba dvojnásobný počet českých a slovenských hudbeních projektů, divadel či workshopů a diskuzí.

Největšími hvězdami jsou američtí psychedeličtí rockeři The Flaming Lips, zpěvačka Alanis Morissette nebo britsko-americký vokalista Antony & The Johnsons.

Foto: Aktuálně.cz

Festival se letos poprvé uskuteční v nově upraveném areálu v Dolní oblasti Vítkovice, kde v památkově chráněné oblasti bývalého dolu, železáren a hutí vyrostlo nové vzdělávací, kulturní a společenské centrum. Díky nové poloze se Colours mohly rozrůst. „Festival získá na vzdušnosti, lidé se nebudou tlačit," říká jeho ředitelka Zlata Holušová a dodává: „Zároveň ale není naším cílem udělat z Colours megalomanskou přehlídku, kde by se ztrácel původní duch."

Festival Colours of Ostrava je patrně největší letní hudební akcí, která se koná na území České republiky. Do současné podoby vyrostl z podstatně skromnějších poměrů - poprvé se uskutečnil na ostravské Černé louce před deseti lety. V roce 2007 poprvé překročil metu dvaceti tisíc návštěvníků a poté se pomalu začal vzdalovat svému původnímu zaměření na world music. Colours jsou dvojnásobným držitelem Anděla za Hudební událost roku a trojnásobným držitelem ceny ALMA v kategorii koncert / festival roku. Vloni také získal nominaci jako Počin roku v cenách Vinyla.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Přírodní živly snad jen na pódiu

Program ostravského hudbeního svátku startuje už ve čtvrtek odpoledne na tanečním pódiu Helax & Playa. Hlavní program ale zahájí až po osmé večer první velmi očekávaná hvězda - kanadský zpěvák Rufus Wainwright and his Band. Výstřední milovník barokních popových aranží získal dvě výroční kanadské ceny Juno, komerčně se výrazněji prorazil před osmi lety albem Want Two a do České republiky přijíždí vůbec poprvé.

Z posledních let má za sebou koncertní poctu herečce Judy Garlandové, intimní klavírní písně na téma shakespearovských sonetů nebo romantickou operu. Letošní album Out of the Game má mnohem blíže k sedmdesátkovým produkcím Eltona Johna, Queen nebo Davida Bowieho, v nichž se výrazové prostředky popu a rocku prolnuly do opulentních zvukových zámků, kde bouří smyčce, cinká klavír a dávkují se operní emoce.

Čtěte také
The Flaming Lips: Česká polka je zapsaná v naší DNA
Kronos Quartet: Nové cesty v hudbě hledáme stále radši

ArcelorMittal stage o půl desáté obsadí američtí mistři moderní vážné hudby Kronos Quartet, kteří do Ostravy přiváží akordeonistu Kimmo Pohjonena a hráče na elektronické bicí a tvůrce samplů Samuli Kosminena. Jejich společný multimediální projekt Uniko propojuje klasiku s divokou až skoro mystickou lidovou hudbou připomínající sílu přírodních živlů.

Čtvrteční program vyvrcholí vystoupením skotských post-rockerů Mogwai, kteří nahradili islandskou zpěvačku Björk, jež část letního turné zrušila kvůli zdravotním potížím. Kvintet z Glasgow je specialistou na náladové rockové kompozice, které nepotřebují zpěv. Svými deskami Mogwai Young Team či Come On Die Young pomáhali na konci devadesátých let definovat postrockovou vlnu.

Foto: Aktuálně.cz

Psychedelická mše a modlitba za planetu

V pátek se již otevře všech dvanáct pódií a největší tahák čeká posluchače od půlnoci, na kdy je přichystáno vystoupení rockové psychedelické mše The Flaming Lips.  Neúnavní experimentátoři a také trochu podivíni, hráli v Čechách naposledy před devíti lety, od té doby se ale ještě vzrostl jejich globální kult živený skvělými deskami, ale hlavně fantastickými koncerty.

Stejnou pozornost jako rockerům z Oklahomy by ale diváci měli věnovat i vystoupení Antony and the Johnsons, pod nímž se skrývá britský zpěvák a skladatel, výjimečný autor a majitel jednoho z nejpozoruhodnějších hlasových projevů naší planety - Antony Hegarty. Pro ostravský festival se spojil s Janáčkovou filharmonií Ostrava, která mu pomůže s novými interpretacemi skladeb z jeho čtyřech studiových desek. Jeho křehkou intimní hudbou prosvítají zájmy o ekologii i radikální feminismus.

Foto: Aktuálně.cz

Ještě za světla spustí svoji show vokální improvizátor a autor hitu Don't Worry, Be Happy Bobby McFerrin, jehož koncerty mají u nás vždycky nadšené ohlasy.

Ozvěnou někdejší fascinace ostravského festivalu world music je bohatá nabídka etnické hudby z celého světa. V pátek to budou třeba zpívající virtuóz na loutnu ngoni Bassekou Kouyate z Mali nebo mexický akordeonový rebel Celso Pina.

Kosmický funk z budoucnosti

Po odřeknutí účasti Björk se hlavním tahákem pro většinové publikum stala Alanis Morrisette, která se v Ostravě představí v sobotu večer. Kanadsko-americká zpěvačka stále těží z obrovského úspěchu své desky Jagged Little Pill, kterého se před šestnácti lety prodalo po celém světě více než třicet milionů kusů.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Díky hitům You Oughta Know, Ironic či Hand in My Pocket se stala prakticky přes noc světovou hvězdou, navázat na famózního úspěch ale bylo velmi obtížné a s každou deskou se popularita i kritické ohlasy trochu ztenčovaly. Na zatím poslední počin Flavors of Entanglement z roku 2008 naváže Alanis letos v srpnu novinkou Havoc and Bright Lights.

Jiná úspěšná ženská interpretka se představí na stejném místě od osmi hodin. Francouzská zpěvačka a písničkářka ZAZ patří ve své domovině mezi největší objevy posledních let a posluchače uhranula mixem cikánského jazzu, šansonu, popu, swingu, pouličního šramlu s příchutí latiny či flamenca.

Foto: Aktuálně.cz

Výletem do trochu jiných vod bude vystoupení Animal Collective, hvězd nezávislé scény, kteří za posledních pár let vyrostli z freakfolkových seancí v bezmála stadinovou senzaci. Svoje šamanské, psychedelické kořeny ale neopouští, byť poslední album Merriweather Post Pavilion bylo ve znamení elektronických pazvuků. V Ostravě už nepochybně představí i materiál z velmi očekávané novinky Centipede Hz, která vychází v září. Za pozornost určitě stojí i koncert londýnské post-jazzové úderky Portico Quartet, která má v zásobě jednu z dosavadních nejlepších desek roku 2012.

Poslední den Colours láká hlavně na aktuální americký objev - zpěvačku Janelle Monáe, která právě výrazně boduje v celosvětových žebříčcích díky skladbě We Are Young s americkým triem fun. Místo alternativního rocku je ale skutečným domovem Monáe tradice černé hudby a obzvláště funku. Její kosmický písňový epos The ArchAndroid před dvěma lety figuroval ve výročních žebříčcích kritiků a rádia protáčela hity Tightrope a Cold War. Na podzim bude doprovázet na turné Red Hot Chili Peppers.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy