Hrůza: Ready Kirken pro mě skončili

Jitka Gráfová
19. 7. 2006 15:43
Rozhovor - Před týdnem dostal zpěvák Michal Hrůza vyhazov z Ready Kirken. Teď už se chystá na podzimní turné s novými spoluhráči.
Foto: Oficiální stránky kapely

Takřka výhradnímu autorovi reperotáru Ready Kirken se to sice nelíbí, ale jeho písničky fanoušci uslyší i od zbytku kapely, která chce pokračovat s jiným zpěvákem. "Písničky jsem napsal sám, ostatní se většinou podíleli na aranžích svých nástrojů," říká Hrůza a existenci Ready Kirken považuje za uzavřenou. Novou kapelu hodlá nazvat jiným jménem, a to samé očekává od někdejších spoluhráčů.

Jaký jste měl pocit z posledního koncertu na Kunětické hoře?
Rozpolcený, nejtěžší koncert, co jsem kdy zažil. Cítil jsem, že lidi nechápou a nevědí. Měl jsem povinnost se s nimi rozloučit. Zároveň jsem byl smutný a trochu naštvaný, že to dopadlo takhle - ale připadalo mi profesionální koncert odehrát.

Šokovala vás zpráva, že se kapela rozhodla se s vámi rozloučit?
Samozřejmě.

Foto: Universal

V čem byl problém? Klasická ponorka?
Dlouho jsem přemýšlel, v čem byl zakopaný pes. Důvodů je víc, podle mě rozhodlo, že jsem se odstěhoval na podzim do Prahy, takže jsme spolu tolik nekomunikovali. Ale měl jsem pocit, že je všechno v pořádku, a radost, že se nám daří. Měli jsme rozdělanou práci, zkoušeli jsme písničky

Citace: Přístupem jak k ostatním členům kapely, tak přístupem k fanouškům skupiny hrubě poškozoval jméno kapely.
Já tomu nerozumím, nejsem si vědom, že jsem se jsem choval k fanouškům špatně, nevím, co tím chtěli říct.

Členové kapely se s vámi prý bavili ohledně naplánovaných letních koncertů. Navrhovali, že byste je odjeli, ale vy jste nechtěl
Já jsem s nikým nemluvil za celou dobu od rozchodu. Jen včera s Adamem Jánošíkem. Ale kdyby se mě zeptali, odmítl bych. Oni mě vyhodili, ale protože nový zpěvák nemá čas, měl bych ty koncerty odjet já, aby měli peníze?

A co vaše koncerty a turné?
To je moje budoucnost, ty písničky jsou moje a byla by škoda, kdyby ležely ladem. Já jsem je do kapely přinesl. Postavím si svoji skupinu, pojedu a dál budu svoje písničky hrát. Doufám, že to do toho podzimu stihnu.

Takže to ještě nemáte do detailu promyšlené?
Ne. Ještě v den, kdy jsem se dozvěděl, že mě vyhodili, jsem na čtyři dny odjel na Slovensko propagovat poslední desku Ready Kirken.

Foto: Universal

Zbytek kapely bude pokračovat dál pod značkou Ready Kirken.
To mi připadá divné, Ready Kirken jsem založil já a Zdeněk Ceral. Ready Kirken jsou pro mě čtyři lidi, kteří spolu deset let hráli. Představa že se budou jmenovat Ready Kirken, budou jezdit s mými písničkami a s jiným zpěvákem, mi přijde uhozená a divná. To ať rozhodnou lidé. Já si svoje písničky budu hrát, ale nebudu název Ready Kirken používat. Pro mě se rozpadli.

Zůstanete u stejného žánru, nebo zkusíte něco nového?
Až seženu nové muzikanty, může se stát, že moje písničky budou znít trošku jinak. Doufám, že líp.

Máte v zásobě nějaké texty?
Nemám, teď jsem se vyplodil na jaře s novou deskou. Ale to nevadí, teď hlavně musím očistit sebe. A dá-li pánbůh, budu hrát dát.

Kam byste sám sebe zařadil na scéně české populární hudby?
Písničkář. Zpívám a dělám rád lidem radost tím, co dělám. Rád je oslovuji. Je mi pětatřicet, mám nějaký názor na svět a nestydím se ho veřejně formou písniček prezentovat.

Určitě něco chcete vzkázat fanouškům.
Ať nemají strach. Omlouvám se, že s nimi nekomunikuji, ale není mi to umožněno. Nemůžu teď na web ani na mail, je to zablokováné. Nereaguji ne proto, že nechci, ale že nemůžu.

 

Právě se děje

Další zprávy