Filmaři dostali rekordních 125 milionů

kul
6. 2. 2007 9:00
Praha - Státní fond na podporu a rozvoj české kinematografie rozdělil granty. Nejvýraznější podporu dostal film Protektor Marka Najbrta.

Nový snímek autora hokejových Mistrů, drama z období protektorátu, obdržel 12 milionů korun.

"Jde o příběh manželské dvojice, která na pozadí válečného dramatu prožívá vlastní soukromé drama," říká producent Milan Kuchynka ze společnosti Negativ. Film se začne natáčet na přelomu roku, teď probíhají castingy.

Granty Státního fondu se udělují na přípravu, výrobu i distribuci konkrétních českých filmů. Nežádají o ně jen producenti připravovaných českých filmů, ale i pořadatelé festivalů a dalších akcí.

Štěstí
Štěstí | Foto: Negativ

Letos o grant žádalo 98 projektů, podpořeno bylo 64. Zatímco v uplynulých letech Rada státního fondu rozdělovala mezi vybrané projekty v jednom kole mezi 20 a 40 miliony korun, letos mezi žadatele rozdělila rekordních 125 milionů.

"V letošním roce byl Státní fond naplněn nejen ze standardních zdrojů," vysvětluje předseda Rady fondu Tomáš Baldýnský. Fondu podle něj vypomohla účelová dotace ze státního rozpočtu ve výši 100 milionů.

Po osmi milionech i díky ní získaly projekty O rodičích a dětech Vladimíra Michálka a Děti noci Michaely Pavlátové; 6,5 milionu získala Plechovka Zdeňka Tyce. Šest milionů pomůže filmu Venkovský učitel Bohdana Slámy, Suplentovi Martina Krejčího a snímku Václav od autora Účastníků zájezdu Jiřího Vejdělka.

Dívka na koštěti: Saxana
Dívka na koštěti: Saxana | Foto: Aktuálně.cz

Překvapivě nezabodoval autor teenagerských komedií Rafťáci či Snwoborďáci Karel Janák s novým projektem Láska za milion. "Rada usoudila, že tento projekt veřejnou podporu nepotřebuje," říká Baldýnský. Podporu nedostal ani připravovaný návrat čarodějnice Saxany.

Z produkčních společností byl nejúspěšnější právě Negativ, kde v minulosti vznikly filmy Bohdana Slámy, Saši Gedeona či Petra Zelenky. Letos bylo podpořeno hned šest jeho projektů. Tři úspěšné projekty má společnost Total HelpArt THA Ondřeje Trojana, která produkuje mimo jiné filmy Jana Hřebejka - ten ovšem letos o grant nežádal.

Průměrný český film stojí mezi dvaceti a třiceti miliony, další zdroje získávají filmaři z podpory od televizí, ze zahraničních koprodukcí, případně od sponzorů formou product placementu.

Granty Státního fondu na podporu a rozvoj české kinematografie se rozdělují dvakrát ročně; uzávěrka dalšího kola je plánována na konec března.

 

 

Právě se děje

Další zprávy