Zombie oživil kultovního vraha Michaela Myerse

Jan Pomuk Štěpánek
3. 9. 2007 15:55
Remake hororu Halloween v USA utržil 26 milionů dolarů

Los Angeles - Rob Zombie, hyperaktivní muzikant, režisér a kamarád Quentina Tarantina, natočil bez velkých hvězd devátý film věnovaný ikonickému vrahovi Michaelu Myersovi. Remake klasického snímku Halloween vydělal za první víkend od premiéry 26 milionů dolarů.

Ačkoliv se na scénáři spolupracoval i John Carpenter, autor původního Halloweenu z roku 1978, kritika se vesměs shoduje, že snímek nejenže nedosahuje kvalit originálu, ale navíc mu prý chybí rozumnější důvod, který by jeho vznik vůbec ospravedlnil. Tedy kromě finančního efektu, který se nakonec dostavil.

Halloween 2007
Halloween 2007 | Foto: Aktuálně.cz

Studio MGM nasadilo snímek do více než čtyř tisíců kinosálů, odkud se vrátila skoro třicetimilionová nadílka. Původní snímek vydělal v roce 1978 na tu dobu velmi slušných 47 milionů dolarů; není proto divu, že za pár let se do kin drala další pokračování. Ještě do konce 80. let se objevila tři.

Filmové bádání v duši a minulosti masového vraha pokračovalo i v 90.  letech, zatím poslední snímek z halloweenské série natočil v roce 2002 Rick Rosenthal. Film Halloween: Zmrtvýchvstání s Jamie Lee Curtisovou stihl dosud vydělat jen o pár milionů víc, než aktuální Zombieho návrat ke kořenům.

"Není to povedený film, ale v porovnání s tím, co se s Halloweenem v sedmi sequelech stalo, je možná ještě nakonec lepší, než by se zdálo," ironizuje snímek lakonicky James Berardinelli v ReelViews.

"Film nenechává příliš prostoru pro imaginaci," dodává uštěpačně Variety a San Francisco Chronicle dodává, že "fanoušci lačnící po bezmyšlenkovitém násilí určitě budou spokojeni".

Halloween 2007
Halloween 2007 | Foto: Aktuálně.cz

Remcání kritiků ale Roba Zombieho trápit nemusí. Jeho snímek vydělal za první víkend skoro dvakrát tolik, co za první víkendy všechny halloweenské snímky z 80.  let. Navíc si tak ještě upevnil jedinečnou pozici mezi otrlými fanoušky hororů.

Zatím má na kontě horory Dům tisíce mrtvol a Vyvrženci pekla; oba filmy dosud přinesly dohromady tolik, co Halloween za víkend. I díky atraktivnímu spojenectví s Quentinem Tarantanem, Eli Rothem a Robertem Rodriguezem se tak možná rodí nová režisérská hvězda oslavující filmový svět pokleslých krváků.

Tarantino s Rodriguezem ho přizvali i k realizaci projektu Grindhouse, Rob Zombie je autorem jednoho z fiktivních trailerů na obskurní "exploited" horory, které měla oddělovat filmy obou hlavních hvězd. Jeho příspěvek k neexistujícímu filmu Werewolf Women of the S.S. patří mezi ty nejlépe hodnocené.

Halloween 2007
Halloween 2007 | Foto: Aktuálně.cz

Dvaačtyřcetiletý Zombie proslul také coby frontman metalových White Zombie. Na kontě má několik sólových desek i hereckých výkonů, mihl se v epizodě televizního Spider-Mana nebo v sérii Zákony džungle. Přispívá také hojně na soundtracky,  podílel se i na vzniku elovečerního snímku Beavise a Buttheada coby animátor halucinogenní scény.

Americká premiéra Halloween přichází  až nečekaně brzy - už na závěr rekordní letní sezony, během které Hollywood vydělal 4,15 miliardy dolarů. Další studia své krváky pro tradiční podzimní strašení ještě schovávají.

Termín české premiéry Halloweenu dosud nebyl stanoven. 

 

Právě se děje

Další zprávy