Zlý policajt Samuel L. Jackson vybral jen 15 milionů

22. 9. 2008 14:20
Hollywood po rekordním létě zoufale čeká na hit
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Režisér a dramatik Neil LaBute dříve platil za enfant terrible. Jeho snímky Ve společnosti mužů, Sestřička Betty či Sexuální rekonstrukce (známá i jako divadelní hra Tvar věcí) měly dar provokovat zvláštní poetikou nenávisti, kterou uplatňovaly vůči svým hrdinům.

LaButův nejnovější film Lakeview Terrace ale vyhlíží na první pohled jako úplně konvenční thriller. Z neznámých důvodů to byl přitom snímek, jehož ukázky několik týdnů v internetových databázích běžely před řadou jiných videí. Možná i tato agresivní forma propagace přispěla k tomu, že Lakeview Terrace nakonec vyhrál o víkendu žebříček návštěvnosti v amerických kinech.

Foto: archiv

Sice s nepříliš oslnivým výsledkem 15, 6 milionů - což ale při produkčních nákladech 22 milionů bohatě stačí. Diváky do kin nepochybně přilákal i Samuel L. Jackson v hlavní záporné roli a zápletka o novomanželích, kteří se přistěhují do dobré losangeleské čtvrti, kde se na ně zaměří černošský policista, jemuž se nelíbí jejich mezirasový vztah.

Lakeview Terrace rozhodně není takový filmový průšvih, jakým byl LaButův předchozí, nechtěně směšný mysteriózní thriller Rituál (Wicker Man) s Nicolasem Cagem. Mezi recenzenty nicméně opět vyvolává kontroverze. Na serveru Rottentomatoes má film 41 procent kladných recenzí z 98 evidovaných textů.

Rasismus naruby

Převážná část recenzentů si stěžuje na „hrozný konec", respektive poslední třetinu snímku a špatně motivované jednání postav, které se ve výsledku sváží ke klišé. I v obracení rasismu naruby.

Foto: archiv

Tom Long z Detroit News nicméně snímek hájí: „Jak se Lakeview Terrace sune dopředu, začíná být jasné, že to není film o přesouvání černé a bílé; je to film o zneužívání moci a zoufalé snaze dosáhnout určitý status quo. Je to film o strachu z budoucnosti."

MaryAnn Johansonová z Flick Filosopher dokonce tvrdí: „Jaká rarita: hororový film pro dospělé! Žádná bláznivá vyvražďovačka. Jen hodnověrná malichernost lidské hanebnosti tu pomalu a nevyhnutelně přeroste do tragédie předměstských rozměrů."

Uvedení snímku Lakeview Terrace do našich kin se podle dostupných informací neplánuje.

Druzí v žebříčku skončili bratři Coenové se svou černou komedií Po přečtení spalte (Burn after reading), která utržila 11, 3 milionu dolarů a celkem už má na kontě 36, 4 milionu.

Roztomile vulgární, neuvěřitelně vulgární

Třetí místo patří novince Kamarádova holka (My Best Friend´s Girl), jež získala už poměrně slabých 8, 3 milionu. Komedie Howarda Deutche - jenž dosud točil chabá pokračování průměrných titulů jako Dej si pohov kámoši 2, Můj soused zabiják 2 - stála 20 milionů a lákat měla na trojici hlavních herců: populárního stand-up komika Dana Cooka, Kate Hudsonovou a Jason Biggse, známého z trilogie Prci, prci, prcičky.

Zápletka se točí kolem toho, že existuje chlapík (Cook), který pomáhá mužům čerstvě po rozchodu získat svou ex-přítelkyni zpět tím, že si s nimi dá rande a dokáže jim, že na světě existují mnohem horší chlapi a že ten předchozí nebyl tak špatný. Potíž nastane ve chvíli, kdy chce takto pomoct svému kamarádovi (Biggs), ale jeho bývalé dívce (Hudsonová) se onen obhroublý styl jednání velmi zamlouvá.

S Kamarádovou holkou, zdá se, dosáhla móda sprosťáckých komedií a la Zbouchnutá a Kopačky svého zenitu. Ostatně nejčastěji opakované popisné i hodnotící slovo v recenzích je „vulgární". Pouze 7 procent recenzentů ale mělo pro takovou míru hrubosti pochopení.

Foto: archiv

„Film utratí spoustu času na to, jak se snaží být roztomilý, vulgární a roztomile vulgární. Ale zapomíná na postavy, děj a uvěřitelnost," napsal Rafer Guzman pro Newsday.

Luke Y. Thompson vidí problém také v tom, že se snímek „snaží hrát zároveň na Cookovu fanouškovskou základnu, která miluje prostopášnosti, a zároveň na beznadějné romantiky", jenomže nakonec „se odcizí oběma táborům".

Kamarádova holka bude do českých kin uvedena koncem listopadu. Bohužel Dane Cook je u nás zcela neznámou veličinou, zatímco v Americe dokáže zabavit na živo celé Madison Square Garden.

Sluha oživující monstra

Čtvrté místo v posledním víkendovém žebříčku má 3D animovaný snímek Igor. Při produkčních nákladech 30 milionů dolarů utržil hodně nevalných 8 milionů a napsána na něj byla zhruba třetina pozitivních recenzí.

Foto: archiv

Pro režiséra Anthonyho Leondise jde o celovečerní debut pro kina; do této doby se živil na projektech, jež šly rovnou na video. Igor stojí na vcelku originální zápletce, že ve světě plném šílených vědátorů každý z nich potřebuje svého Igora - čili sluhu, který zatáhne za páčky při oživování monster. Ale děj sleduje jednoho výjimečného Igora, jenž se vzbouří a rozhodne si postavit vlastní monstrum a vyhrát ve výroční soutěži.

Pete Hammond z Boxoffice Magazine ocenil Igora jako „zcela originální nápad, frankensteinovský animák, který je dostatečně chytrý, aby potěšil zároveň rodiče a jejich děti".

John Anderson z Newsday vypočítal všechny inspirační zdroje: „Režisér Leondis a scenárista McKenna vytěžili všechno od Mladého Frankesteina až k Ospalé díře, japonské anime a neo-expresionismu, aby vytvořili vzácnou věc, animák pro dospělé."

Právě napodobování Tima Burtona (Noční můra před Vánocemi, Mrtvá nevěsta) ale Igorovi vyčítají jiní recenzenti. „Je to poskládáno z Burtona a mnoha dalších zdrojů víc ze zoufalství než z inspirace," soudí Lou Lumenick z New York Postu.

Foto: Archiv

Laura Cliffordová z Reeling Reviews si zase myslí, že film „je vizuálně příliš zaměstnán tím, aby potěšil oko, a postrádá důvtip, který je potřeba při tvoření fantastického prostředí."

Nadutý kretén v romantické komedii

Poslední novinkou týdne je až na osmé příčce nezvyklá romantická komedie Město duchů (Ghost Town). Příběh vypráví o neurvalém zubaři, který prodělá klinickou smrt, když je operován, a po návratu zpět do života získá schopnost komunikovat s mrtvými. Jeden z nich ho nutí, aby překazil nový vztah, který navazuje jeho vdova, čímž nerudného zubaře postaví nechtěně do milostného mnohoúhelníku.

Recenzentům se snímek velmi líbí, vyšlo na něj 87 procent kladných recenzí. Potíž je v tom, že romantických komedií je na trhu příliš mnoho a představitel hlavní role Ricky Gervais je znám spíše divákům v Británii ze sitcomu Kancl, ale v Americe jeho tvář „nadutého kreténa" ještě není dost slavná.

Právě toho se už předem obával scenárista a režisér David Koepp (mj. scenárista snímků jako Jurský Park, Carlitova cesta, Mission Impossible, Hadí oči či Spider-Man), který Gervaise navíc neúspěšně nutil zhubnout.

Foto: Aktuálně.cz

V žebříčku je tak momentálně jediný skutečně úspěšný film - a to Temný rytíř na 9. místě, který už nasbíral v Americe celkem 522 milionů.

Righteous Kill (5. místo) s Pacinem a De Nirem, černošské pobožné melodrama The Family That Preys (6.), afektovaně uječená komedie The Women (7.) a pitomoučká barbie komedie Domácí mazlíček (10.) utržily o uplynulém víkendu od 2, 8 do 7, 7 milionu a celkově mají na kontě od necelých dvaceti do pětačtyřiceti milionů - což jsou sumy, které jen tak tak zarovnají účetnictví na nulu.

Hollywoodská studia po rekordním létě nyní v podzimním úhoru zoufale čekají na hit.

 

Právě se děje

Další zprávy