Zlínský festival se vybarví zeleně. Uvede irské filmy

Jan Gregor Jan Gregor
25. 5. 2012 14:56
Týden trvající přehlídka nabídne téměř 250 filmů z celého světa.
Maria Doyle Kennedyová
Maria Doyle Kennedyová | Foto: Zlín film festival

Zlín - Nevím, v kolika hospodách ve Zlíně se točí Guiness, ale nedivil bych se, kdyby se v nich v následujícím týdnu výrazně zvýšila jeho výtoč. Tradiční filmový festival pro děti a mládež se v Baťově městě bude konat v od 27. května do 3. června už podvaapadesáté. A láká nejen mladistvé filmové fanoušky na dramaturgicky atraktivní program. Nejvíce z něj letos zaujme právě velmi silně obsazená nesoutěžní sekce irského filmu.

Tahle obsáhlá kolekce se nezaměřuje pouze na filmy s tematikou dětství a dospívání a přináší tak reprezentativní pohled jak na současnou irskou kinematografii, tak na její klenoty posledních třiceti let. Letní filmová škola by se za takový výběr nemusela stydět.

Fotka ze snímku Arcadia
Fotka ze snímku Arcadia | Foto: Zlín Film Festival

Organizátorům se do Zlína podařilo dostat filmy irských velikánů Alana Parkera (The Comitments, Andělin popel), Jima Sheridana (In America, Moje levá noha, Ve jménu otce) nebo Neila Jordana (Hra na pláč, Malý řezník, Snídaně na Plutu, Ondine).

Bono a ti druzí

Z těch nejaktuálnějších filmových hitů vzešlých z Irska lze bez uzardění doporučit jednu z nejlepších komedií loňského roku The Guard, česky Pomáhat a chránit. Je to debut Johna Michaela McDonagha, staršího bratra slavného dramatika a filmaře Martina (V Bruggách). Černohumorný a nekorektní humor mají ale oba sourozenci zřejmě v genech. Svět úspěšně oblétlo i komediální retrodrama Je třeba zabít Bona, která vypráví o ambiciózní kapele, která na rozdíl od spolužáka ze školy zmíněného v titulu neuspěla.

Martin McCann
Martin McCann | Foto: Zlín Film Festival

Představitel slavného zpěváka Martin McCann přijede osobně do Zlína. V Bonovi je jeho rolička spíše epizodní, ale jinak loni zazářil jako šikanovaný ústřední hrdina ve snímku Labutí píseň: Příběh Occiho Byrna. Díky tomuto výkonu vyhrál při každoročním udělování ocenění irských filmových cen nad takovými esy jako je Colm Meaney, Liam Neeson a Cilian Murphy.

Největší hereckou hvězdou, která dorazí na Moravu, má být Marie Doyle Kennedyová, která se nejvíce zapsala do povědomí diváků rolí Kateřiny Aragonské v historickém seriálu Tudorovci. Pořadatelé slibují, že zpěvačka zazpívá před projekcí filmu The Commitments, v němž ztvárnila jednu z rolí. Samotný 52. ročník však zahájí film Já a Eliot režiséra Fintana Conollyho.

Osamocený modrý tygr

Kvalitní výběr slibují ale i dvě soutěžní kategorie: soutěže filmů pro děti a pro mládež. V té první se představí jediný český zástupce: Modrý tygr Pavla Oukropce. Obě soutěže ale asi stejně jako v minulých letech ukáží, jak české tvorbě pro mladé a o mladých ujíždí vlak. Zejména ve filmech pro starší věkovou kategorii jsou zastoupeny regulérní artové tituly s ambicemi zaujmout a prosadit se na festivalech.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Dospívání není už podle anotací k filmům žádná selanka. Z nabídky nejvíce zaujme temná road movie Arcadia režisérky Olivie Silverové, která za film získala cenu na letošním Berlinale, film známého belgického tvůrce Bouliho Lannerse Giganti vyprávějící o puberťácích, kteří tráví léto v domku zemřelého dědečka a pronajmou ho místnímu dealerovi.

Fotka ze snímku Smrt superhrdiny
Fotka ze snímku Smrt superhrdiny | Foto: Aktuálně.cz

A zajímavý bude určitě i snímek Smrt superhrdiny o umírajícím chlapci utíkajícím do světa imaginace, který natočil Iaz Fitzbiggon, autor vynikající černohumorné komedie V hlavní roli já.

Letošní ročník Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně nabídne 248 hraných, animovaných i kombinovaných snímků ze 49 zemí. Bude mezi nimi i třináct světových premiér. Projekce začínající od 13.00 jsou zdarma, později začínající snímky pak za 40 korun

 

Právě se děje

Další zprávy