Zlínský festival: Nebude-li pršet, nezmoknem

Jaroslav Sedláček
1. 6. 2009 17:50
Přehlídka dětského filmu překonala finanční těžkosti

Zlín - Zatímco největším tuzemským kinosálem - zlínským Velkým kinem - se  dopoledne nesl jekot tisícovky nadšených dětí, která vítala zahájení 49. ročníku Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež, umělecký ředitel přehlídky Petr Koliha přiznal, že ještě před pár měsíci se festival potýkal s vážnými existenčními problémy.

"Krize dolehla i na nás," přiznává Koliha. "Ministerstvo kultury před třemi měsíci snížilo podporu festivalu o šest milionů korun, a ačkoliv jsme se snažili šetřit všude, kde se dalo, můžu zcela otevřeně říct, že nebýt nového hlavního partnera festivalu, letošní ročník by se nekonal."

Zlínská přehlídka, nejstarší svého druhu na světě, je ze 60 procent financována ze soukromých zdrojů a ze 40 procent ze zdrojů státu a Evropské unie. Její letošní rozpočet činí 40 milionů korun.

„Nejvíc jsme šetřili na organizaci a mezinárodní propagaci, naopak v ničem jsme nechtěli omezovat program," dodává Koliha. Diváci se tak mohou těšit na 471 filmů v pěti soutěžních a jedenácti nesoutěžních sekcích. Pět filmů bude ve Zlíně uvedeno ve světové, jedenáct v mezinárodní a 128 v české premiéře.

Projekce se kromě Zlína konají v dalších městech regionu, Otrokovicích, Kroměříži, Vsetíně a Uherském Hradišti, ale také v multiplexu Palace Cinemas na pražském Smíchově.

Vedoucí festivalové produkce Irena Skaunicová hned první den přehlídky hlásí 778 hostů a chválí letošní novinku, kterou je rezervace lístků. „Všechny projekce jsou sice tradičně zadarmo, ale chtěli jsme zabránit tlačenicím a zbytečným cestám do kina na ,vyprodané' projekce," vysvětluje s tím, že v tuto chvíli je rezervováno už 50 procent lístků.  Návštěvnosti by se prý rádi přiblížili loňskému rekordu, který činil více než sto tisíc diváků.

Princ s princeznou zůstali ve škole

Slavnostního zahájení se zúčastnily i dvě největší hvězdy festivalu, v Americe žijící anglický herec Tim Curry - divákům známý z filmů Sám doma 2: Ztracen v New Yorku či Tři mušketýři, který tu uvede českou předpremiéru filmu Kletba Měsíčního údolí -  a půvabná devatenáctiletá herečka Clara Largo, členka početné delegace z Pyrenejského poloostrova ke Dnům španělské kinematografie.

Z tuzemských hvězd se zahajovacího ceremoniálu zúčastnili Roman Vojtek, Tomáš Matonoha, Václav Postránecký, Jana Doležalová, Pavel Nový i oba čeští členové mezinárodních porot v kategoriích filmů pro děti a pro mládež, herečka Ivana Chýlková a režisér Vladimír Michálek.

Tim Curry
Tim Curry | Foto: Aktuálně.cz

Ostrý start letošního ročníku obstarala česká pohádka Peklo s princeznou. Na hlavní představitele se ale malí diváci těšili marně. Zatímco zlínské děti celý týden stráví v kině, Tereza Voříšková i Jiří Mádl si musí plnit své školní povinnosti. První maturuje, druhému vrcholí zkouškové období.

V hlavní roli děti (a počasí)

Největší starosti organizátorům zatím dělá počasí. Po nedělním dešti se sice vyjasnilo, předpověď na další dny ale není z nejlepších. „Do žádného z kinosálů nám sice neprší," směje se zlínská primátorka Irena Ondrová, „ale co si budeme povídat, skutečnou atmosféru festivalu dělají především ulice plné dětí."

Taháky doprovodného programu jsou kromě řady autogramiád, koncertů a ohňostroje i animační dílny či již tradiční malování na chodníku. 

 

Právě se děje

Další zprávy