Zemřela herečka Libuše Havelková, babičce z Kouzelné školky bylo 92 let

Kultura ČTK Kultura, ČTK
Aktualizováno 6. 4. 2017 23:04
Ve věku 92 let zemřela po dlouhé nemoci Libuše Havelková, kterou mezi veřejností nejvíce proslavila role babičky z Kouzelné školky. O úmrtí matky Ondřeje Havelky informoval mluvčí Národního divadla, ve kterém Havelková účinkovala. Kromě toho působila i ve filmu, dabingu a její osobitý hlas slýchávali posluchači i v rozhlase.
Libuše Havelková
Libuše Havelková | Foto: ČTK

Ve věku 92 let zemřela herečka Libuše Havelková, matka herce a zpěváka Ondřeje Havelky, dlouholetá členka činohry pražského Národního divadla (ND).

Oblíbená herečka, populární především postavami laskavých maminek či babiček, která byla i průvodkyní televizním pořadem Kouzelná školka, ztvárnila v letech 1960 až 1991 v ND na sedm desítek rolí.

Kouzelná babička Libuše Havelková v televizním magazínu Barvy života. | Video: Česká televize

V televizi a filmu jich bylo 120. Počet studentů, které vychovala během své téměř půlstoletí dlouhé pedagogické činnosti na DAMU a konzervatoři, by se dal počítat na stovky.

"Divadlo nebylo mým koníčkem od malička. Když jsem dospívala, toužila jsem zpívat, což maminka vždycky komentovala, abych nepředstírala, že mám hlas. Když jsem ale objevila verše a Shakespeara, ráda jsem je četla - a tak mě napadlo, že bych to zkusila na dramatickém oddělení pražské konzervatoře. Uspěla jsem až napodruhé," řekla ČTK při příležitosti svých devadesátin.

Libuše Havelková se synem Ondřejem
Libuše Havelková se synem Ondřejem | Foto: ČTK

Prvním filmem, kde ztvárnila výraznější postavu, byla v roce 1956 Robinsonka. V oscarových Ostře sledovaných vlacích Jiřího Menzela se objevila jako manželka přednosty Josefa Somra. Když cpala šišky do husy, což si prý pamatovala z dětství, radila panickému elévovi Miloši Hrmovi v podání Václava Neckáře. Naposled se objevila na plátně v roce 2011 v rodinném snímku Petra Oukropce Modrý tygr.

Při hereckých začátcích v Ostravě se ještě jako Libuše Drboutová při práci pro rozhlas seznámila se skladatelem Svatoplukem Havelkou, za něhož se vdala. Porodila mu dceru Danielu a syna Ondřeje, známého herce, režiséra, zpěváka a frontmana orchestru Melody Makers.

Poslední rozloučení s Libuší Havelkovou se podle mluvčího Národního divadla Tomáše Staňka bude konat 12. dubna ve velké obřadní síni krematoria v Praze-Strašnicích.

 

Právě se děje

Další zprávy