Zemřel režisér pátých Hvězdných válek Irvin Kershner

ČTK Pavel Kroulík, ČTK
29. 11. 2010 17:02
Dokumentaristovi i autorovi truc-bondovky bylo 87 let

Paříž, Los Angeles - Režisér pátého dílu Hvězdných válek Irvin Kershner zemřel po dlouhé nemoci v sobotu v Los Angeles. Bylo mu 87 let. 

Kershner se narodil v roce 1923 v Los Angeles. Studoval hudbu a historii umění, s filmem začal na Kalifornské univerzitě, kde vyučoval také fotografování. Následně přijal jako fotograf práci pro vládu USA a později působil dokumentární režisér v Íránu, Řecku a Turecku.

Po návratu do USA režíroval vlastní dokumentární sérii,  poté začal režírovat komerční záležitosti. První z nich byl jeho vlastní seriál The Rebel (1959). Z šedesátých let jsou jeho filmy Hoodlum Priest nebo Luck of Ginger Coffey.

Slavnější tituly přicházejí o dekádu později. Z té doby má Kershner na kontě western Návrat muže zvaného Kůň s Richardem Harrisem (1976) nebo o rok později natočený snímek Raid on Entebbe (Operace Blesk) o únosu izraelského letadla. Přestože jde o televizní film, objevila se mnoha rolích i hollywoodská smetánka a Kershner byl za jeho režii byl nominován na Emmy.

Foto: Aktuálně.cz

Do jeho filmografie patří i Oči Laury Marsové s Faye Dunawayovou a Tommy Lee Jonesem, mysteriózní sci-fi podle scénáře Johna Carpentera z roku 1978.

V roce 1980 si ho pak George Lucas vybral jako režiséra pro pokračování svého hitu Hvězdné války (Epizoda V - Impérium vrací úder) - v pátém, ale produkčně druhé dílu (původní trilogie má čísla 4 - 6) Luke Skywalker ztratí ruku a dozví se, že Darth Vader je jeho otec. Kershner sice Lucasovu nabídku nejdříve odmítl, nakonec ji však na radu svého agenta přijal.

Traduje se výrok, kterým Lucas odpověděl na Kershnerovu otázku, jak si ho vybral. „Proč ze všech mladých a talentovaných režisérů zrovna já?" zeptal se ho - a Lucas měl na to říct: „Protože víte všechno, co by měl hollywoodský režisér znát a vědět, ale při tom nejste hollywoodský režisér."

Tři roky poté, v roce 1983, se Kershner pokusil připravit návrat Seana Conneryho do role Jamese Bonda v neoficiální "truc-bondovce" Nikdy neříkej nikdy. Jakýsi remake čtvrtého bondovského filmu Thunderball vznikl mimo produkční společnost EON Productions, práva k příběhu totiž už v 60. letech vysoudil scenárista původního snímku Kevin McClory. Skotského herce Kershner paradoxně režíroval už v roce 1966 v komedii o mladém básníkovi Krásné šílenství, když si chtěl Connery od role agenta 007 odpočinout. 

Ke konci kariéry pak režíroval Kershner spíše menší projekty; jeho posledním celovečerním filmem pro kina byl RoboCop 2 z roku 1990. Poté se však dál věnoval dokumentům; ještě před pěti lety například natočil snímek o velkofilmu Ben Hur.

Několikrát stál i na druhé straně kamery. V roce 1988 si odbyl herecký debut ve Scorseseho Posledním pokušení Krista. O šest let později se objevil v roli filmového režiséra v Segalově režijním debutu Aljaška v plamenech.

 

Právě se děje

Další zprávy