Zemřel Dino de Laurentiis, producent Felliniho i Conana

Kamil Fila ČTK Kamil Fila, ČTK
11. 11. 2010 20:42
Legendě světové kinematografie bylo 91 let
Foto: Reuters

Los Angeles, Řím - Ve věku 91 let zemřel ve čtvrtek v Los Angeles americký producent italského původu a nositel čestného Oscara Dino de Laurentiis. Během dlouhé kariéry byl producentem několika stovek filmů.

Stál za Felliniho oscarovými díly Silnice a Cabiriiny noci. Do jeho filmografie však patří i úspěšné žánrové snímky a blockbustery včetně kanibala Hannibala nebo Barbara Conana, čímž pomohl nastartovat kariéru Arnolda Schwarzeneggera.

"Vždycky říkával, že potřebujete tři věci: mozek, srdce a koule. Snad jsem se tím ve svém životě řídil," vzkázal nynější kaliforsnký guvernér po jeho úmrtí.

De Laurentiis byl jedním z posledních velkých grandů a showmanů staré školy. Patří k pilířům filmové historie: v roce 2001 získal Oscara za celoživotní dílo, o dva roky později na festivalu v Benátkách Zlatého lva za celoživotní přínos.

Foto: Reuters

Producent a herec se narodil v srpnu 1919 do rodiny výrobce špaget v Torre Annunziata nedaleko Neapole. Na prvních snímcích začal pracovat ve věku dvaceti let. V poválečné Itálii debutoval melodramatem Hořká rýže z roku 1949, ve kterém si zahrála i jeho budoucí manželka Silvana Manganová.

Od 40. do poloviny 70. let pracoval v italském filmovém průmyslu; spolupracoval se svým bratrem Luigim, ale především tvořil dvojici s Carlo Pontim. Stál u zrodu římských studií Dinocitta, která měla konkurovat slavné Cinecittě. Pracovali pro ně Sophia Lorenová nebo Marcello Mastroianni.

De Laurentiis přitáhl do Itálie i americké hvězdy a stal se průkopníkem mezinárodního financování filmů; prvním takovým projektem byla Vojna a mír z roku 1955 s Henry Fondou a Audrey Hepburnovou. Vznikla tu i Barbarella s Jane Fondovou. Posléze expandoval i do Hollywoodu.

Pravidelně střídal komerčně úspěšné žánrové filmy jako Flash Gordon, Armáda temnost či Nájemní vrazi s umělecky ambicioznějšími díly, pomáhal i maldým a začínajícím režisérům. Do jeho soupisu patří dlouhá řada snímků: například Bitva v Ardenách, Diabolik, Valachiho svědectví, Serpico (s Al Pacinem), Tři dny kondora (s Robertem Redfordem), Přání smrti (s Charlesem Bronsonem), King Kong režiséra Johna Guillermina, Hadí vejce režiséra Ingmara Bergmana nebo Ragtime režiséra Miloše Formana.

Foto: Aktuálně.cz

Produkoval také Bounty (s Melem Gibsonem), Rok draka (s Mickey Rourkem), Dunu a Modrý samet Davida Lynche či tři filmy s postavou kanibala Hannibala Lectera - ovšem kromě nejslavnějšího Mlčení jehňátek. Stál i za adaptacemi několika knih Stephena Kinga: Mrtvá zóna, Kočičí oko, Stříbrná kulka a Maximum Overdrive.

Dlouhá léta de Laurentiis usiloval o to natočit životopis Alexandra Velikého. Hlavní roli měl hrát Leonardo DiCaprio a režírovat Baz Luhrmann. Po komerčním propadu konkurečního Alexandra od Olivera Stonea však bylo od natáčení upuštěno. 

V červenci 1949 se producent oženil se zmíněnou slavnou italskou herečkou Manganovou; roku 1988 se rozvedli, rok na to zemřela ve věku 59 let na rakovinu plic. Společně měli tři dcery a syna Federica, který se zabil při leteckém neštěstí na Aljašce v roce 1981. Dcera Raffaela De Laurentiis se v 80. letech stala producentkou, vnuk Dino se věnuje tvorbě speciálních efektů

V roce 1990 se tehdy sedmdesátiletý de Laurentiis oženil s o 40 let mladší spolupracovnicí Marthou Schumacherovou, která mu porodila dvě děti.

 

Právě se děje

Další zprávy