Zemřel cimrmanolog Jiří Šebánek

ČTK, kul
10. 4. 2007 17:49
Jednomu z otců Járy Cimrmana bylo 77 let

Praha - Scenárista, spisovatel a zejména přední cimrmanolog Jiří Šebánek zemřel minulou středu v Praze. Byl jedním ze zakladatelů Divadla Járy Cimrmana, o třináct let později se podílel na založení badatelského týmu Salón Cimrman.
   
Hlas Jiřího Šebánka se v 60. letech ozýval na vlnách Čs. rozhlasu z fiktivní nealkoholické vinárny U pavouka. "Se Šebánkem a Miloněm Čepelkou jsme tehdy působili v armádní redakci. S Jirkou jsme si začali rozumět, pokud jde o humor. Později tak populární mystifikující pořad Vinárna U pavouka jsme psali nejprve pro vojáky, pak už to bylo pochopitelně nepřijatelné. A tam ten humor rozkvetl a získal spoustu příznivců," vzpomíná další z "otců" Divadla Járy Cimrmana Zdeněk Svěrák.

Nápad založit na tomto humoru celé divadlo byl podle něj geniální a právě Šebánek odhadl, že tahle cesta má budoucnost. A tak byl jeho "hvězdným dnem" 29. říjen roku 1966, kdy svolal do rozhlasové redakce několik přátel, aby se jim svěřil s onou myšlenkou a přečetl listinu, v níž charakterizoval podobu divadla. Pojmenoval ho po zapomenutém českém velikánovi Járovi Cimrmanovi.

Schůzku jmenovaných dokládá pamětní deska na domě v Dykově ulici 14 v Praze 10. "Třebaže z divadla Jiří Šebánek po dvou sezonách odešel a později založil vlastní soubor, jeho zásluha o dnes už čtyřicetileté Divadlo Járy Cimrmana je nepopiratelná," napsali v nekrologu v dnešním vydání Lidových novin principálové souboru Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak.
   
Podílel se i na slavné večerníčkovské sérii Bob a Bobek - králíci z klobouku, napsal například scénář a námět k filmům Volná noha a Stůj, nebo se netrefím. Od roku 1992 připravoval televizní pořad Chcete mě?
   
Mezi knihami, které napsal, byly publikace Já, Jára Cimrman, Byli jsme a buben - Odvrácená tvář Járy Cimrmana, Cimrman v říši hudby a Za Járou Cimrmanem až do hrobu s podtitulem Anabáze Cimrmanova šťastného konce.

 

Právě se děje

Další zprávy