Želví ninjové dostanou ke čtvrtstoletí nový temný film

Kamil Fila Kamil Fila
27. 4. 2009 10:15
Populární postavičky budou realisticky animované
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Byli vývojovým mezičlánkem po Šmoulech a před Pokémony. Miláčci dětí a noční můra rodičů. Jakmile se vymanili ze stránek comicsů a vtrhli na obrazovky, byli k nezastavení i všude jinde;  lezli do školních brašen a penálů i na povlečení postelí.

Děti si je pustili dokonale k tělu a chtěli být jako oni - zároveň roztomilí i hnusní, mistři bojových umění, kteří zůstanou navždy puberťáky a budou moct jíst každý den jenom pizzu.

 
Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Želvy ninja zvládly návrat bez odřeného krunýře

Teenage Mutant Ninja Turtles alias (filmoví) Želví ninjové či (televizní) Želvy Ninja měli čtyři členy pojmenované podle slavných malířů a sochařů - Leonardo (s modrou páskou přes oči a s mečem-katanou), Michelangelo (oranžová páska a nunčaky), Donatello (purpurová páska a tyč) a Raphael (červená páska a dýky sai). Jména jim dal v krysu proměněný mistr Tříska a kontakt s okolním světem mimo neworské kanály, kde ve skrytu pobývali, jim pomáhala udržovat reportérka April O´Nealová.

Foto: Aktuálně.cz

Právě minulý týden uplynulo čtvrtstoletí od doby, kdy se poprvé zjevili na světě v undergroundovém comicsu Kevina Eastmana a Petera Lairda. V roce 1987 pak přišel animovaný seriál mírně ovlivněný japonskou anime, který měl nakonec 193 půlhodinových dílů. A v roce 1990 vyvrcholila želví mánie celovečerním hraným filmem, jenž vznikl v koprodukci Hollywoodu a Hongkongu a utržil jen v USA 135 milionů dolarů.

Následovaly v rychlém sledu ještě dva celovečeráky, kde byli želváci představovaní herci v krunýřových kostýmech a s hlavami, jejichž servomechanismy dokázaly vykouzlit množství grimas, ovšem komerční profit hodně klesal.

Teprve v roce 2007 přišel kompletně 3D animovaný film nazvaný pouhou zkratkou TMNT, který si nakonec vzhledem k nízkým nákladům nevedl špatně.

K narozeninám dostali nyní Želví nindžové dárek v podobě nového celovečerního projektu, který má po vzoru Batmana restartovat celou sérii. Z dosavadních oznámení vyplývá, že by film měl být kombinací hrané akce a počítačové animace.

Oproti Scooby-Doo, Garfieldovi a Chipmunkům by však postavičky želv neměly být kompletně animované. Hovoří se o zvláštní "hybridní technice", kdy na těla herců v krunýřovém brnění budou nasazeny "digitální obličejové implantáty", které ve výsledku umožní, že želvy budou mít mnohem bohatší mimiku.

Foto: Aktuálně.cz

Peter Laird, jenž byl u zrodu fenoménu a i po letech z něj hodlá coby producent těžit, však na festivalu Tribecca prohlásil, že film je v pouhém stádiu plánů. Dosud neexistuje scénář ani nebyl vybrán režisér, tým tvůrců se zatím pouze dohaduje o základním příběhu a výtvarném řešení.

Osloveni prý byli také někteří vcelku známí herci, což je pro maskované role lehce nezvyklé. Skutečně by dostaly čtyři herecké hvězdy tolik prostoru, kolik měl například Jim Carrey coby Grinch?

Laird především slibuje, že nový film by měl co nejvíce odpovídat duchu původního comicsu - tedy být přes všechnu karikaturní nadsázku poměrně dost temný a nevyžívat se v pubertálnosti a laciných zápletkách jako předchozí díla.

Premiéra filmu je plánována na rok 2011, hlavním producentem je Scott Mednick, jenž stojí za comicsovým snímkem 300: Bitva u Thermopyl a připravuje nyní rovněž film Where the Wild Things Are, v němž hodlá poprvé uplatnit podobnou technologii jako u Želvích nindžů.

Adaptaci slavné dětské knížky Maurice Sendaka natáčí podle vlastního scénáře výstřední hračička Spike Jonze (V kůži Johna Malkoviche).

 

Právě se děje

Další zprávy