Žačka Věry Chytilové vyzpovídala české Zoufalce

Irena Hejdová Irena Hejdová
1. 9. 2008 10:25
Natáčí se slibný debut o nespokojených třicátnících
Zoufalci
Zoufalci | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Po filmu František je děvkař míří do kin další absolventský film FAMU. Komedie František je děvkař debutujícího Jana Prušinovského si v kinech vedla velmi dobře, v žebříčku premiér se drží už 12 týdnů a vidělo ji přes 115 tisíc diváků.

Zoufalci by měli do české kinematografie vnést ještě čerstvější vzduch. Jde o celovečerní debut mladé režisérky Jitky Rudolfové. Ta má za sebou řadu ceněných studentských snímků, oceněných na festivalech FAMUfest či Fresh Film Fest  - mimo jiné filmy Marta a Berta 26 či Svatyně.

Na filmu Zoufalci spolupracuje s dlouholetými spolužáky z FAMU, kteří jsou zastoupeni ve všech hlavních profesích. "Výsledek by tak mohl být i svým tématem generační výpovědí nastupující filmařské generace," věří producentka Kateřina Černá z Negativu.

Zoufalci: režisérka Jitka Rudolfová
Zoufalci: režisérka Jitka Rudolfová | Foto: Aktuálně.cz

Ve filmu hrají mimo jiné Simona Babčáková, Zuzana Onufráková, Dagmar Bláhová, Petra Nesvačilová, Jaroslav Plesl, Helga Čočková či sochař Jaroslav Róna.

Film s podtitulem „Životní bilance ve třiceti" vypráví o šestici dlouholetých přátel - třicátníků, která cestu z životní krize hledá ve společném úniku k žití na venkovském statku.

"Život na statku není hlavním tématem příběhu, jde mi především o cestu vedoucí k tomuto rozhodnutí, k rozhodnutí zásadně něco v životě změnit," říká Rudolfová.

Mladé hrdiny už přešla dávná „nekončící euforie z bezstarostné budoucnosti". Socioložka Linda se plácá v bizarním vztahu s přítelem, sekretářka Silvie trpí chorobným strachem z bakterií a špíny, matka dvou dětí Dagmara je nespokojená ve svém manželství. O moc lépe na tom nejsou ani mužští členové partičky.

Zoufalci: Simona Babčáková
Zoufalci: Simona Babčáková | Foto: Aktuálně.cz

"Možná by film mohl mít také podtitul Všichni nakupujeme v Ikeji. Každý z nás totiž v určitém životním období řešíme stejné problémy, tak stejné, jak stejné skleničky si všichni nakupujeme do kuchyně,"  vysvětluje s úsměvem devětadvacetiletá Rudolfová.

Netradiční je metoda, kterou film vzniká. "Scénář vznikal na základně autentických výpovědí konkrétních lidí, kteří měli  k danému tématu blízko a kteří byli ochotni se mnou o svých životních peripetiích otevřeně mluvit," vysvětluje autorka.

Přepisy rozhovorů se staly jádrem scénáře a sloužily k dalšímu, už fiktivnímu budování děje, postav i  prostředí.

Zoufalce natáčí Rudolfová jako absolventský film v produkci společnosti Negativ a pod pedagogickým vedením nestorky českého filmu Věry Chytilové.

Zoufalci: Jakub Žáček a Helga Čočková
Zoufalci: Jakub Žáček a Helga Čočková | Foto: Aktuálně.cz

„Setkání s paní Chytilovou během studia patří k těm hodně zásadním," přiznává Jitka Rudolfová. Koproducentem filmu je Česká televize, film podpořil Fond pro podporu a rozvoj české kinematografie.

Film se začal točit 21. srpna v Jablonci nad Nisou. „Teď se filmaři přesouvají na natáčení do Prahy, na konci září pak na statek v okrese Slaný," hlásí tisková mluvčí filmu Martina Reková s tím, že celkem se bude natáčet 36 dní.

„Pro natáčení jsme našli statek, o němž se traduje, že jej navštívil Napoleon při cestě ke Slavkovu. Tak tedy uvidíme, jak dopadneme my," dodává Rudolfová.

Do kin by snímek mohl vstoupit příští podzim.

 

Právě se děje

Další zprávy