Z Cannes do Česka dorazí Wim Wenders i Ellen Page

Irena Hejdová Irena Hejdová
9. 6. 2008 9:00
Co přivezli čeští distributoři z filmového trhu
Cannes: Laurent Cantet přebírá Zlatou palmu za film Třída spolu se studenty, kteří v něm hrají sami sebe
Cannes: Laurent Cantet přebírá Zlatou palmu za film Třída spolu se studenty, kteří v něm hrají sami sebe | Foto: Reuters

Praha - Cannes nejsou jen hvězdy kráčející po červeném koberci a filmy zápolící o Zlatou palmu. V pozadí, na největším trhu světa Marché du film, probíhají čilá jednání a líté boje, v nichž se distributoři ucházejí o filmy, které v následujícím roce či dvou uvedou do kin svých zemích. Co přivezli z Cannes ti čeští?

Většina českých distributorů se zatím zdráhá potvrdit, které filmy z Cannes uvede. "Nic není zatím bohužel uzavřeno," říká Ivo Andrle z firmy Aerofilms, která do kin uvedla Faunův labyrint či Super Size Me, z českých třeba Občana Havla. Stále v jednání je i společnost Artcam, která zatím potvrzuje jen to, že do českých kin uvede úspěšný - a v Cannes oceněný - slovenský dokument Slepé lásky.

Ani Bontonfilm nechce o svých úlovcích příliš konkrétně mluvit. "Jsme v jednání o několika filmech, které jsou zatím v projektech," říká ředitel distribuce Bontonfilmu Aleš Danielis.

Absurdistan
Absurdistan | Foto: Sundance

"Za zajímavost stojí, že jsme se rozhodli zkusit další film, jež se ve světě objevil s českou herečkou v hlavní roli - Absurdistán," prozrazuje alespoň jedno jméno v narážce na loňský úspěch irského muzikálu Once. Ve filmu hraje Kristýna Maléřová z těšínského divadla.

Někteří distributoři se ale na canneský filmový trh nevypravují. "Do Cannes obvykle nejezdíme, pokud k tomu není nějaký speciální důvod, a ten letos nebyl - takže jsme tam nemohli nic ani ulovit," říká Jan Bradáč z Falconu.

Firma je v posledních letech lídrem českého trhu, nejen díky českým hitům, jako byly Vratné lahve či filmy Jana Hřebejka; do českých kin uvádí i filmy od dvou z pěti největších amerických studií  - od Buena Vista International a Sony Pictures Entertainment.

Cannes: Palermo Shooting (Wim Wenders)
Cannes: Palermo Shooting (Wim Wenders) | Foto: Aktuálně.cz

Konkurenční Bioscop v Cannes získal osm filmů. Čeští diváci se mohou tak těšit třeba na film nositele výtvarné Turnerovy ceny Stevea McQueena Hlad, uvedený letos s úspěchem v sekci Un Certain Regard.

Další filmy Bioscop zatím předkoupil, protože se teprve natáčejí - komedie s Lindsay Lohan Labor Pains, romantickou komedii The Rebound s Catherine Zeta-Jones či akční thriller Diamond 13 s Gerardem Depardieu.

Lahůdkou by mohla být komedie Miluji tě, Phillipe Morrisi. Natáčí ji dva scenáristé filmu Santa je úchyl, objeví se v ní mimo jiné Jim Carrey či Ewan McGregor.

Hned třicítku filmů v Cannes vybojovala HCE. Do Česka přiveze i několik titulů z canneské soutěže - Wendersovo Palermo Shooting či argentinskou Bezhlavou ženu (ta vyjde ovšem jen na DVD).

Audrey Tautou jako Coco Chanel
Audrey Tautou jako Coco Chanel | Foto: Aktuálně.cz

V kufru  má i další známá jména: nové filmy od Pedra Almodovara, Jane Campionové, Franka Darabonta, Sama Mendese či Van Santův životopisný Milk. Diváci se mohou těšit i na Saw V či komedii Whip It, v níž se v režii Drew Barrymore objeví hvězda filmu Juno Ellen Page.

Další soutěžní film ulovila společnost Blue Sky, která do českých kin uvede zahajovací Meirellesovu Slepotu. "Podařilo se nám také koupit práva k filmu The Spirit od Franka Millera," říká Ada Šatochinová z Blue Sky.

Dvacítku filmů na canneském trhu ukořistila SPI. Distributor letošního hitu Asterix a Olympijské hry či filmu Náš vůdce už ví, že do českých kin uvede mimo jiné třetí díl teenagerské romance Let´s Dance.

Těšit se můžeme i na sci-fi Terrence Malicka Tree of Life s Bradem Pittemn a Seanem Pennem, akční drama Bunraku s Demi Moore, Joshem Hartnettem a Woody Harrelsonem či francouzský životopisný film o Coco Chanel s Audrey Tautou v hlavní roli.

Mezi zdmi (Entre les murs)
Mezi zdmi (Entre les murs) | Foto: Aktuálně.cz

Vstoupí do kin i vítěz letošního Cannes, francouzský film Třída Laurenta Canteta? Její francouzský distributor oznámil, že se prodala do 43 zemí a další jsou v jednání. "S českým distributorem jednáme, ale smlouvu jsme ještě neuzavřeli," potvrzuje pro Aktuálně Tanja Meissner z francouzské Memento Films.

To platí i pro zástupce dalších filmů z canneské soutěže.

 

Právě se děje

Další zprávy