Woody Allen poprvé ukázal film Cassandra Dream

Irena Hejdová Irena Hejdová
22. 6. 2007 13:00
Bronzový režisér se nehodlá zastavit a chystá operu

Londýn - Trojnásobný držitel Oscara Woody Allen už patnáct let natáčí filmy ďábelským tempem - každý rok uvede do kin alespoň jeden. Ve Španělsku už chystá další titul své evropské série, ale její předchozí díl Cassandra Dream si odbude premiéru až za dva měsíce na festivalu v Benátkách.

Na Iberském poloostrově ho nicméně ukázal divákům  na "tajné"  předpremiéře. V městě Aviles ho letos dvaasedmdesátiletý autor podle španělského listu El Pais představil šesti stovkám pozvaným hostů.

Colin Farell a Ewan McGregor při natáčení nového filmu Woodyho Allena
Colin Farell a Ewan McGregor při natáčení nového filmu Woodyho Allena | Foto: Aktuálně.cz

Cassandra Dream následuje po vydařeném dramatu Match Point z roku 2005 a rozpačitějším komediálním Sólokaprovi z roku 2006. Samozřejmostí je u Allenových filmů hvězdné obsazení, i když v Hollywoodu už úplně neplatí, že se herci o role perou.

V dramatu Cassandra Dream si každopádně zahráli Ewan McGregor a Colin Farrell. Ztvárnili dva bratry z Londýna, kteří potkají jistou ženu. Jeden z nich se do ní zamiluje a ona si záhy uvědomí, jaký vliv má na opačné pohlaví. A svede je ke zločinu, který má všechny vytáhnout z finanční tísně.  Hlavní ženskou roli osudové krasavice dostala doposud málo známá britská televizní herečka Hayley Atwellová.

Zpátky na oblíbený Manhattan Allen nijak nespěchá. Londýn, kde všechny tři filmy vznikly, mu dodal novou energii, navíc přiznává, že evropští fanoušci jej drží nad vodou, zatímco v USA jeho filmy spíše prodělávají.

Ewan McGregor, Colin Farell a Woody Allen při natáčení nového Allenova filmu
Ewan McGregor, Colin Farell a Woody Allen při natáčení nového Allenova filmu | Foto: Aktuálně.cz

Například Sólokapr se Scarlett Johanssonovou vydělal 73% z celkových 39 milionů mimo USA. Podobným poměrem se Allenovi podařilo vydělat 85 milionů za Match Point. Jeden z jeho posledních v Americe točených snímků, komedie Cokoliv s Christinou Ricci, stála 18 milionů a Woodymu se podařilo v USA vydělat jen miliony tři.

"Situace v Americe se změnila, je velmi těžké natočit tam malý dobrý film," stěžuje si Allen. "Lakomým studiím je upřímně jedno, jestli je film dobrý. Když je, tak jsou o to raději, ale hlavním cílem je vydělat peníze. Soustředí se na filmy za sto milionů, které pak vydělají pět set."

Foto: Reuters

Tak raději chystá na starém kontinentu zatím nepojmenovaný projekt, který by se měl začít točit snad už 9. července v Barceloně - s jeho oblíbenkyní  Scarlett Johansson, Javierem Bardemem a Penelope Cruzovou.

Část filmu by prý rád natočil i v městečku Oviedo, kde v roce 2002 převzal prestižní cenu Prince z Asturie. Město ho tehdy nadchlo svou středověkou architekturou; od té doby tu také stojí bronzová socha Woodyho Allena.

Přesto se režisér do Ameriky aspoň podívá. Příští rok nastuduje v Los Angeles Pucciniho operu Gianni Schicchi. "Nemám ani ponětí, co to vlastně dělám. Ale to se nijak netluče s tím, že se na to těším," prohlásil tvůrce, kterého přesvědčil šéf tamního operního domu Plácido Domingo. Prý má na kontě několik přemluvených filmových režisérů, ale Allen je jeho nejlepší úlovek.

 

Právě se děje

Další zprávy