Výpravný Čingischán dobyl půl světa a Oscara

Michal Šobr
4. 3. 2011 8:00
4. 3. - Na DVD vychází příběh o zrození válečníka
Foto: Aktuálně.cz

DVD - Staré mongolské přísloví praví: „Neopovrhuj malým tygříkem, může z něj vyrůst velký tygr!" Třeba takový, v jakého se promění chlapec z rodu kočovníků ze stepí Temudžin, jenž si vymodlil přízeň Monke Tengriho - Pána modré oblohy.

Bylo mu devět, když ztratil otce a vybral si nevěstu se silnýma nohama, které prý dokáží potěšit muže. Bylo mu dvacet, když v žalářních klecích tangutského pohraničního města všichni umírali. Ale on sveřepě žil, aby mohl později ovládnout polovinu tehdy známého světa, sjednotit vzájemně se vraždící mongolské klany (i kdyby jich měl polovinu vybít), svrhnout nějakou tu tisíciletou říši a mezi bitvami se pomilovat s osudovou ženou Borte, jež mu dala syny, které postaví do čela vítězných armád.

Toto je příběh o zrození válečníka, ale také bolestném dospívání zrazeného chlapce, který se neměl kde ukrýt a tak se přestal bát. A stal se v Roce červeného tygra prvním Velkým chánem Mongolů - vládcem světa Čingischánem.

Režisér epických opusů Sergej Bodrov se rozhodl, že počká téměř půl století, než se zapomene na fiasko Levinova Čingischána z roku 1965, kterého nezachránila ani egyptská aura Omara Shariffa, ani jugoslávské exteriéry „vypůjčené" z Vinnetoua. Pak natočil tuto historickými reáliemi jen volně inspirovanou dobrodružnou legendu z 12. století o zrodu legendárního vládce, který ke svému impériu připojil i nominaci na Oscara za nejlepší cizojazyčný film.

Foto: Aktuálně.cz
Foto: Aktuálně.cz
Foto: Aktuálně.cz
Foto: Aktuálně.cz

Bodrovova výpravná historická podívaná nabízí velkoryse založený a neuspěchaně odvyprávěný mix hollywoodského stylu, asijské spirituality, ruské filmové poetiky a úžasných „turistických" záběrů autentických lokací, utápějících se střídavě v krvi a spektakulárních západech slunce.

Lítost z loučení s roztomile dětským Temudžinem kompenzuje charismatická japonská hvězda Tadanobu Asano, který se téhle již dospělé a Bodrovem silně idealizované figury ujal. Nepřehlédnutelná je ale i čínská akvizice Honglei Sun, jenž se z Temudžinnova pokrevního bratra promění v nepřítele, jehož bude třeba zabít. Neboť jak praví jiné mongolské přísloví: „Dvě beraní hlavy se těžko vejdou do jednoho hrnce."

Mytologický příběh, dokonalé režijní řemeslo, kamera vzbuzující dojem, že z daného nelze vytěžit víc, strhující autentické kulisy a slušná choreografie závěrečné bitvy, ve které jezdci předvedou techniku se dvěma synchronními meči. To všechno Mongol nabízí a k tomu dodává, že „jednou budou všichni mluvit mongolsky". Vzhledem k historii jeden nikdy neví… 

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy