Vyhraje na Oscarech Irák nebo Al Gore?

BBC, Hej
11. 2. 2007 10:00
Los Angeles - Co hýbe Amerikou? Podle kandidátů na Oscara za nejlepší dokument skandály křesťanských komunit, válka v Iráku i globální oteplování.

Dva z pětice nominovaných se zabývají žhavým tématem války v Iráku. I když zobrazují odpor Iráčanů vůči okupačním silám, jejich autoři popírají, že chtěli vyvolat polemiku o legalitě americké invaze

"Nejsem žádný Michael Moore," říká James Longley, autor snímku Iraq in Fragments. "Chtěl jsem jen publiku zprostředkovat bohatší obraz Iráku, než jaký dostávají od běžných médií."

Ježíšův tábor
Ježíšův tábor | Foto: Aktuálně.cz

"Když vidíte naše filmy, dozvíte se o té zemi prostě víc než z mainstreamového zpravodajství," souhlasí režisérka druhého filmu Laura Poitrasová. "Z téhle perspektivy o iráckém problému není v USA není slyšet co chtějí vlastně Iráčané pro svou zemi a čím procházejí."

My Country My Country - název jejího filmu - odkazuje k irácké hymně, i když podle režisérky může znamenat i nářek nad rolí její vlasti v současné nestabilitě Iráku. Vznikal v Iráku po osm měsíců, jeho hrdinou je doktor a sunitský politický kandidát do voleb, které tu proběhly v lednu 2005.

I snímek Iraq in Fragments podává obraz války v Iráku prostřednictvím výpovědí Iráčanů žijí v třech oblastech země. O svém životě tu vyprávějí jedenáctiletý bagdádský sirotek, následovníci radikálního šíitského duchovního Muktady Sadra v  Nadžafu i Kurdové ze severu.

Foto: Reuters

James Longley s nimi strávil  více než dva roky a natočil přes tři sta hodin materiálu "Nechci obhajovat to, co se tam děje," říká Longley. "Ale je třeba vědět, že je tu víc sil, které zemi rozdělují, než spojují.

Ani další tři filmy soutěžící o dokumentárního Oscara se nezříkají kontroverzních témat. Ježíšův tábor - který uvede nadcházející pražský festival Jeden svět - je sondou do života ultrakonzervativního křesťanského společenství, Deliver Us From Evil vypráví o pedofilním katolickém knězi.

Nepříjemná pravda s Al Gorem, která proběhla i českými kiny, bojuje zas proti globálnímu oteplování. Záznam přednášky bývalého amerického viceprezidenta se stala nečekaným diváckým hitem v Sundance a sklízela ohlas (i vášnivý odpor) u širší veřejnosti.

Ještě před nedávnem většina pozorovatelů očekávala, že vyhraje právě Al Gore. Vypálí mu nakonec čím dál žhavější irácká témata rybník? To se svět dozví 25. února, kdy se v Los Angeles Oscary udílejí.

 

Právě se děje

Další zprávy