Vratné lahve vydělaly rekordních 105 milionů

kul, ČTK
22. 5. 2007 11:07
Snímek Jana Svěráka překonal dosud nejvyšší tržby
Foto: Biograf Jan Svěrák - Jiří Hanzl

Praha - Komedii Vratné lahve Jana Svěráka zhlédlo v českých kinech už na 970 tisíc lidí a tržby dosáhly 105
milionů korun. Jde o historicky dosud nejvyšší zisky v domácí distribuci.

V aktuálním žebříčku návštěvnosti zabodovaly Vratné lahve 11 týdnů od premiéry na třetím místě za Tajnostmi Alice Nellis, které jsou ze Svěrákovy producentské dílny, a třetím pokračováním Spidermana. O víkendu je zhlédlo dalších 12 502 lidí.

Rekordní byl hned vstup do distribuce: za první víkend ho v kinech zhlédlo 107 362 diváků. Tím překonal vrchol novodobého žebříčku návštěvnosti domácích titulů, který v polovině ledna zaznamenal start Menzelova Anglického krále s počtem 103 364 lidí.

Foto: Biograf Jan Svěrák - Jiří Hanzl

"Do neděle Vratné lahve zhlédlo 969 920 diváků a utržily 105 milionů korun, což jsou nejvyšší dosažené tržby všech dob," sumarizuje dosavadní výseldky Alice Rychlinková z distribuční společnosti Falcon. Předpokládá, že začátkem června přivítají miliontého diváka a budou následovat  úspěch Hřebejkových Pelíšků či Svěrákova Tmavomodrého světa.

V době, kdy měly premiéru, však bylo vstupné do kina nižší, což se promítlo i do celkových tržeb. Například Tmavomodrý svět s návštěvností 1,2 milionu lidí měl tržby ve výši 90 milionů.

Svěrákovy Vratné lahve budou českou kinematografii reprezentovat v soutěži MFF v Karlových Varech, od poloviny července se pak budou promítat na Slovensku.

Foto: Biograf Jan Svěrák - Jiří Hanzl

Právě v těchto dnech se ucházejí o pozornost zahraničních distributorů na festivalu v Cannes, kde se spolu s Tajnostmi Alice Nellis, Menzelovým Králem a Bestiářem Ireny Pavláskové promítají na filmovém trhu. DVD s řadou bonusů bude mít premiéru 1. října.

"Do Cannes nejedu, mám tam na to lidi," říká Jan Svěrák s tím, že zájem o Vratné lahve projevili zatím distributoři například z Německa, Řecka, Itálie, Austrálie a Belgie.

 

Právě se děje

Další zprávy