ČT odvysílala polský film o genocidě ve Volyni. Uráží nás, zkresluje, tvrdí Ukrajinci

ČTK Zahraničí ČTK, Zahraničí
8. 9. 2018 17:37
ČT Art odvysílala v sobotu večer kontroverzní snímek "Volyň" polského režiséra Wojciecha Smarzowského. Popisuje genocidu Poláků na Ukrajině během druhé světové války. Snímek vyvolal v Kyjevě řadu negativních reakcí, ukrajinský velvyslanec v Praze Jevhen Perebyjinis dokonce zaslal České televizi kritický dopis.
Fotografie z polského snímku Volyň.
Fotografie z polského snímku Volyň. | Foto: Film it

Varšava/Praha - Asi desetiletého chlapce uprostřed noci popadnou muži, pevně ho svážou snopy obilí a ty zapálí. Chlapec křičí bolestí a muži živou pochodeň udržují v kruhu, dokud chlapec v příšerných mukách neskoná.

Ti muži jsou Ukrajinci a chlapce zabili jen proto, že je Polák. Tato scéna tvoří jeden z nejsilnějších momentů polského snímku Volyň, který tamní kritici označili po premiéře před dvěma lety za jedno z nejlepších historických děl.

Na Ukrajině ale vyvolal velmi kritické reakce. "Film Volyň je bohužel velmi stereotypní a jednostranný. Opakuje řadu mýtů. Dobrým vztahům obou národů neprospěje, naopak je může ohrozit," napsala v roce 2016 ve Volyňských novinách historička Alina Špaková z Ukrajinského ústavu národní paměti.

Ohradil se i ukrajinský velvyslanec

Promítání snímku v Kyjevě bylo tehdy dokonce na žádost ukrajinského ministerstva zahraničí odvoláno. Proti vysílání snímku na ČT Art v sobotu večer se ohradil i ukrajinský velvyslanec v Praze, podle kterého jde o "zaujatost a překrucování dějin".

"Některé zavádějící a nepravdivé záběry z filmu hodně Ukrajinců považuje za urážející. Aniž bychom chtěli jakkoli zasahovat do redakční politiky České televize, nezbývalo mi než ohledně nastalé situace napsat panu řediteli Motlovi dopis, ve kterém jsem shrnul všechny připomínky, jež mají vůči tomuto filmu Ukrajinci žijící v ČR," uvedl pro Aktuálně.cz Jevhen Perebyjnis. 

Podle svých slov dostal z ČT odpověď, které si váží a doufá, že ukrajinský hlas dostane na obrazovkách stanice více prostoru. Vyjádření České televize se redakci Aktuálně.cz do vydání článku nepodařilo získat.

O filmu se začalo hovořit dlouho před premiérou v roce 2016, kdy vyvolal velké napětí v polsko-ukrajinských vztazích. "Víme o tom, že film je kontroverzní, že vyvolává řadu emocí, ale taková má být jeho role. Myslíme si, že některé problémy se dají vyřešit jedině tím, že je otevřeme," tvrdí pro pro Aktuálně.cz producent filmu Feliks Pastusiak ze společnosti Film it. 

"Snímek má být mostem, a ne zdí. Za čas film přispěje k očištění vztahů," dodal pro polská média režisér filmu Wojciech Smarzowski. Volyň. Podle něj nemíří snímek proti Ukrajincům, ale obecně proti nacionalismu.

Volyň ale vyvolává negativní emoce i v Polsku. Na filmovém festivalu v Gdyni v roce 2016, kde se snímek promítal poprvé, někteří diváci vybíhali ze sálu, když se na plátně objevily naturalistické scény vraždění a mučení. Například v jedné z nejsilnějších scén ukrajinský kněz světí sekyry, srpy, vidle a kosy, jimiž budou vzápětí vražděni polští sousedé.

Záběry vypadají věrohodně, ale jeden z polských znalců volyňské tragédie Grzegorz Motyka připouští, že podobná svědectví neexistují. Také "bandy Ukrajinské povstalecké armády" vypadají ve filmu jako mnohem větší zlo než nacisté a zejména Sověti. Snímku podle kritiků chybí i širší historické souvislosti a vysvětlení, co vedlo k tomu, čemu na Ukrajině říkají volyňská tragédie a v Polsku genocida.

Podívejte se na trailer polského dramatu Volyň, který odvysílala Česká televize na programu Art v sobotu 8. září od 21.55. 

Trailer Volyň | Video: YouTube
 

Právě se děje

Další zprávy