Vojta Kotek prchá z Posledního vlaku

Irena Hejdová Irena Hejdová
6. 10. 2007 10:10
Edukativní film má dětem přiblížit holocaust

Praha - Do kin příští týden vstoupí další německý film, který se vrací do období druhé světové války. Po vydařeném snímku Ďáblova dílna a o něco méně vydařené komedii Můj vůdce je to také další snímek, který zachycuje persekuci židovského národa.

Vypráví příběh skupinky Židů, kterou dohromady svede společná cesta vlakem z Berlína do Osvětimi. Píše se rok 1943 a boxera Neumanna, zpěváka Jakoba, šestnáctiletou Ruth i malou Ninu čeká cesta do nacistického pekla.

Juraj Kukura ve filmu Poslední vlak
Juraj Kukura ve filmu Poslední vlak | Foto: Aktuálně.cz

Transport 688 lidí byl "dárek" Hitlerovi k narozeninám: Berlín se po jejich odjezdu stal definitivně "judenfrei". Oběti musely strávit šest dní v zapečetěném dobytčáku - a s kamerou se film nikam jinam než do vagonu skoro nepodívá.

Zatímco Ďáblova dílna vznikla podle scénáře Čecha Adolfa Burgera, Poslední vlak spolu se svým německým manželem Josephem Vilsmeirem natočila Dana Vávrová, známá jako dětská herečka mimo jiné z filmu Ať žijí duchové.

Vávrová s Vilsmairem nepopírají, že ho pojali jako instruktážní snímek pro děti, které se jeho sledováním mají dozvědět o holocaustu. Tomu odpovídá polopatičtější děj i psychologie postav. Scénář filmu je konstrukt, založený ovšem na skutečném průběhu židovských transportů.

Poslední vlak
Poslední vlak | Foto: Bontonfilm

Tvůrci se nezříkají ani drastičtějších metod, jak mladému publiku přiblížit válečné hrůzy. Diváci se dočkají pohledu na zabíjení, krev i mrtvé děti. "Myslím, že diváci jsou zvyklí na krvavější scény třeba ze zpravodajství. Z uměleckého hlediska to stojí za to," dodává český koproducent filmu Ivo Pavelek.

Drastické prý ostatně bylo i natáčení. "Hned první den  natáčení se režisér zřítil s kamerovým jeřábem. Vyžádalo si to odklad natáčení i navýšení rozpočtu," dodává Pavelek.

Koprodukční film vznikl ve Středočeském kraji, objevuje se v něm i řada českých herců - Juraj Kukura, Stanislav Zindulka, Magdalena Sidonová, Nina Divíšková. A mládežnický idol Vojta Kotek, který si tu zahraje mladého Žida, který se pokusí o útěk - to by mohlo do kin nalákat dospívající Čechy.

Poslední vlak
Poslední vlak | Foto: Aktuálně.cz

V německých kinech si Poslední vlak odbyl premiéru loni na podzim a příliš nadšený ohlas nesklidil. "Ani návštěvnost nebyla taková, jakou jsme očekávali," přiznává Pavelek. Ale dává ji do souvislosti s tím, že přišel do kin v době adventu, a prohlašuje, že v zahraničí je o film větší zájem než v Německu.

Ten český chtějí producenti posílit tím, že film do kin uvádějí v předabované verzi. I to má ulehčit cestu k mladým divákům, pro něž je určen především. "Chceme diváky už od 13 let," říká producent.

Film vznikl v koprodukci s Českou televizí i ve spolupráci s německou a českou židovskou obcí. Do kin ho uvádí Bontonfilm od 11. října.


 

 

Právě se děje

Další zprávy