Více než živá zábava s Mrtvou nevěstou

Richard Klíčník
24. 11. 2005 0:00
Recenze - Halloween se v našich zeměpisných šířkách sice neslaví, ale Mrtvá nevěsta Tima Burtona dozajista potěší i české diváky.

Burton patří k režisérům s osobitým vnímáním světa. Jeho filmy se vyznačují silnou atmosférou, která staví na specifických barevných spektrech, do kterých jsou jeho filmy laděny. Nejradši točí Burton filmy temné a ponuré (vzpomeňme na první dva Batmany nebo Střihorukého Edwarda), pak v jeho filmotéce nacházíme snímky, kde barevnost působí jako časoprostorový předěl (tak je tomu v Ospalé díře, kde barevné jsou pouze vzpomínky na dětství, nebo ve Velké rybě, kde se mísí pasáže reálné a smyšlené). K nejpestřejším filmům patří letos uvedený Karlík a továrna na Čokoládu, kde hlavní roli ztvárnil Burtonův kmenový herec Johny Depp.

Mrtvá nevěsta
Mrtvá nevěsta | Foto: Aktuálně.cz

Ten bývá často společným jmenovatelem Burtonových filmů a nejinak je tomu i tentokrát. I když Mrtvá nevěsta je snímek animovaný, takže v něm můžeme Johnyho Deppa pouze slyšet a spolu s ním mnoho dalších skvělých herců (Helena Bohnam Carter, Emily Watson), kteří propůjčili své hlasy postavičkám.

Klasické animaci ještě neodzvonilo

Pozoruhodný je způsob výroby filmu. Burton nevsadil, jako většina jeho kolegů, na animaci počítačovou, ale pustil se do natáčení pomocí stop-motion animace, která pracuje s opravdovými loutkami, takže je potřeba vyrobit kompletní scénu včetně všech klasických propriet. O to lepší je pak ale výsledek, atmosféra je uhrančivá, a to je přesně to, co od Burtona očekáváme. Výsledek stojí za to, i když se jedná o úmornou práci, při které trvá natočení jedné scény většinou i desítky hodin.

Tvůrci společně s loutkami
Tvůrci společně s loutkami | Foto: http://www.warnerbros.cz/

O tom, že s animací Burton pracovat umí, svědčí film Noční můra před Vánocemi, který sice v Česku nikdy oficiálně neběžel, ale nejen mezi českými fanoušky patří ke kultovním záležitostem. O to více se všichni těšili na Mrtvou nevěstu, která už díky hereckému obsazení měla vysoké ambice.

Ty nebyly naštěstí zklamány. Ponurý příběh, který má kořeny v ruské pohádce, vypráví o tom, co se stane, když ženich pronese omylem svůj svatební slib nad hrobem mrtvé nevěsty, která jej přijme.

V kostlivém sboru zpívá i Danny Elfman
V kostlivém sboru zpívá i Danny Elfman | Foto: http://www.warnerbros.cz/

Živí mrtví a mrtví živí

Děj se z poloviny odehrává v podsvětí a z poloviny v temné viktoriánské vesničce, kde se měl Viktor (Johny Depp) původně oženit kvůli postavení se zchudlou šlechtickou dcerou. Příběh o lásce a o smrti rozvíjí nejstarší literární témata. Burton zde dává do kontrastu uhlazený, nudný (chtělo by se říci mrtvý) svět živých a pestrý (opět jsme u Burtonových barev) až živelný svět mrtvých. Obsah je skvěle propojený s formou a film, který se na první pohled jeví jako hříčka, najednou odhaluje množství alegorií.

Sekvence z podsvětí jsou nejen plné barvitých obrazů, ale také výborné hudby Dannyho Elfmana, bez které by Burtonovy filmy nemohly mít takový úspěch a která tvoří jejich nedílnou součást. Elfman protentokrát v muzikálu Mrtvá nevěsta osobně vystupuje, a to jako kostlivý zpěvák v umrlčím baru. Nejen zde jeho hudba dává příběhu to pravé kouzlo.

#reklama

Mrtvá nevěsta není sice film pro každého, ale na stranu druhou je to snímek pro všechny bez rozdílu věku. Pokud máte Burtonovu poetiku vyprávění rádi, bude se vám film určitě líbit. Pokud jste se s ním ještě nesetkali, mohli byste utrpět menší šok, ale nebojte se, režisér dobře ví, co znamená slovo nadsázka.

Mrtvá nevěsta (Tim Burton´s Corpse Bride)
USA 2005, 77 minut
Režie: Tim Burton, Mike Johnson
Scénář: Pamela Pettlerová, Caroline Thompsonová
Kamera a vizuální efekty: Pere Kozachik
Střih: Jonathan Lucas
Hudba: Danny Elfman
Výprava: Alex McDowell
Hrají: Helena Bonham Carter (mrtvá nevěsta), Johnny Depp (Victor Van Dort), Albert Finney (Finnis Everglot), Christopher Lee (pastor Galswells), Joanna Lumley (Maudeline Everglotová), Tracey Ullmanová (Nell Van Dortová/Hildegarde), Emily Watsonová (Victoria Everglotová), Paul Whitehouse (William Van Dort/Mayhew/Paul - vrchní)
webové stránky filmu:
www.mrtvanevesta.cz

 

Právě se děje

Další zprávy