V Takové normální rodince je neveselo, truchlivo

Irena Hejdová Irena Hejdová
17. 4. 2008 9:20
Seriál Fan Vavřincové se na plátně vytratil
Taková normální rodinka
Taková normální rodinka | Foto: Falcon

Recenze - Kdyby nám autoři nenamlouvali, že Taková normální rodinka vzešla z oblíbeného televizního sitcomu, nikdo by nevěděl, že se má v kině smát. Filmová adaptace se tváří jako velké (melo)drama, ale neschopnost debutujícího Patrika Hartla z ní dělá historku vhodnou zase leda pro televizní obrazovku.

To jednou žila byla jedna rodina Hanákových. V hájence na samotě u lesa, ve všeobecné pospolitosti se po domě a zahradě pinožila infantilní babička, starostlivá maminka, zvířenymilovný tatínek, stoická dcera Pavla, její stoický manžel Petr a jejich dva nestoičtí potomci.

A také druhá dcera Kateřina, která v úvodu přijíždí domů s nešťastným výrazem ve tváři a plodem své lásky pod pupkem. Rodina je z těhotenství v šoku, ale nezbývá jí nic jiného než se s ním smířit: seznámit se s nastávajícím mladým otcem Zdeňkem i jeho hysterickou matkou a doufat, že se ti trhlí, ale dobří lidičkové zase brzy vrátí k (ne)normálu.

A to je všechno. Debutujícímu Patriku Hartlovi se povedlo nemožné: ostrouhal komediální příběh Fan Vavřincové na takovou dřeň, že vtipu je v něm pomálu. Prý šlo o záměr a snahu vyzdvihnout dojemné prvky předlohy.

Když pomineme, že je asi jeden z mála, který je tam viděl, otázkou je, jaký pak mělo převedení populárního seriálu na plátno smysl a proč film vstupuje do kin pod poněkud zavádějícím sloganem Máte pocit, že je vaše rodina praštěná? Seznamte se s Hanákovými!

Dějovou linku film částečně převzal, ale nerozvinul. Kde původní seriál překypoval dialogovými i situačními gagy, snímek se táhne od úvodního oznámení těhotenství bez jediného nápadu dál a dál jako rozteklý turecký med k ulepenému konci a  televizní předlohu v ničem nepředčí.

Taková normální rodinka
Taková normální rodinka | Foto: Falcon

Je bez point, řemeslné i žánrové jistoty. Kde černobílý seriál nabízel svižné a vtipné dialogy, film spoléhá na zakopávání, strhávání ubrusů, padání a tatínkovo zvláště odpudivé žvatlání, kterým častuje svá zvířátka. Víc legrace má i film o filmu, kde se tahle estrádní poetika trénuje.

Lepší výsledek nedává ani pokus podívat se na film jako na "úsměvně realistické" drama o rodině, na kterou dopadá jedna pohroma za druhou - od nechtěného těhotenství přes domnělou tatínkovu nevěru až po finální požár.

Ani po té vzývané dojemnosti tu nejsou stopy a tenhle koncept zase ruší Hartlova bezmocnost - počínaje hned nevyrovnanými výkony herců, kterým o tom rodinném dramatu zřejmě nějak zapomněl říct.

Na místě Marie Rosůlkové jako slon v porcelánu našlapuje Lilian Malkina, jejíž pojetí babičky kolísá mezi parodií a pitvořivým přehráváním; zatím asi nejstrašlivější výkon v letošním českém filmu.

Poněkud strhané představitelce mladé dcery, seriálové hvězdičce Monice Zoubkové lze zase těžko věřit, že není Jiřímu Mádlovi mladou maminkou, ale stejně starou přítelkyní.

Nějaké klady? Právě Mádl v postavě Zdeňka osvědčil komediální talent stejně ukázkový jako představitelka jeho matky Ivana Chýlková. O sto šest se snaží i Eva Holubová a lehce přehrávající, ale v daném žánru přesná Marika Procházková v roli svůdné pošťačky.

Jinak ale hercům chybí vedení; jako by nevěděli, jaké míry ironie a sebeironie dosáhnout. Což je v  případě adaptace tak stylizované předlohy smrtící.

Jestli něco spolehlivě přivede diváky v sále k pláči, je to jen srovnání s dalšími "těhotenskými komediemi" poslední doby. A nemusíme jít až k veleúspěšné americké nezávislé Juno. Vedle Rodinky působí svěže i fantasmagorická Šteindlerova road movie O život, která úvodní těhotenský problém využila k mnohem většímu dobrodružství.

Ale děti moje, to přeci není vůbec žádný problém natočit aspoň žánrově ujasněný film! Copak je Patrik Hartl babička, aby otravoval lidi?

Taková normální rodinka, ČR 2008. Režie Patrik Hartl, kamera Tomáš Kresta, hrají Eva Holubová, Jaromír Dulava, Jiří Mádl, Ivana Chýlková, Marián Labuda, Lilian Malkina, Vanda Hybnerová, Monika Zoubková, Luboš Kostelný a další. 90 minut, distribuce Falcon. Premiéra 16. dubna 2008.

 

Právě se děje

Další zprávy