V jednom Dni na zemi si chtěli vylít srdce teenageři

Kultura ČTK Kultura, ČTK
28. 1. 2011 17:00
Film uživatelů YouTube měl premiéru v Sundance
Foto: Aktuálně.cz

New York - Snímek Život v jednom dni, který dokumentuje události loňského 24. července z pohledu uživatelů serveru YouTube, měl ve čtvrtek světovou premiéru na festivalu Sundance. Ostatní lidé mohli ve stejné době sledovat film oscarového režiséra Kevina Macdonalda na speciálním kanálu projektu Life in a  Day.

Na světovou premiéru bylo pozváno i 26 tvůrců nejzajímavějších příspěvků. Druhou šanci vidět dokument už s titulky v češtině a  dalších 24 jazycích mají lidé o den později 28. ledna (v Česku v 19 hodin). Na YouTube je ke zhlédnutí oficiální trailer filmu, už dříve tu byly k vidění jednotlivé příspěvky.  

Foto: Aktuálně.cz

Všichni přispěvatelé, jejichž klipy se ve filmu objeví, jsou uvedeni jako spolurežiséři dokumentu. Ve finální verzi se objevil i jeden český příspěvek, video z pražské zoo od střihače a kameraman Sergeje Kondakova, které se už dříve dostalo do užšího výběru a zaznamenává komplikovaný porod samečka žirafy Rothschildovy. Tříminutový sestřih poslala do USA autorova manželka.

Lidé ze 197 zemí Macdonaldovi zaslali celkem 80 tisíc klipů obsahujících 4500 hodin materiálu. Od českých uživatelů YouTube prý tvůrcům přišlo na 500 příspěvků. Režisér vybral několik stovek videí a sestříhal z nich devadesátiminutový dokument. Ze 4600 hodin záznamu bylo v prvním kole vybráno 100 hodin záběrů. Do projektu přispěli lidé ze 197 zemí hovořící 45 jazyky.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Náhodně vybrané datum mělo zvláštní význam především pro německé diváky: ve stejný den při taneční party Loveparade v Duisburgu zahynulo v tlačenici 21 lidí. Do finálního výběru se dostal i příběh peruánského chlapce, který si vydělává na živobytí jako čistič bot, extrémního sportovce z Ruska nebo Američanky bojující s rakovinou, ale i parašutisty, pasáků koz, akrobatů, lidí z Indie, Ghany i Filipín.

Podle režiséra je výsledkem "fascinující mozaika příběhů, osudů a občas dojímavých a mimořádných scén". Zvláštní přitažlivost prý dává Životu v jednom dni vědomí, že zde nehrají herci podle scénáře, a zjištění, že život na exotických místech nemusí být bezpodmínečně o moc zajímavější než jeho vlastní. První ohlasy popisují film jako "videodeník nás všech".

Foto: Aktuálně.cz

Kromě nutnosti spojit v jeden celek záběry pořízené v různé kvalitě - od rozmazaných videí z mobilních telefonů po kvalitní obrázky natočené ve vysokém rozlišení - byl problémem nečekaně veliký počet videí, v nichž si teenageři vylévají ve svém pokoji srdce před webovou kamerou. A také nohy; mnoho lidí prý natáčelo zem při chůzi. Jen z toho mohli autoři udělat desetihodinový snímek.

Macdonald, který natočil například film Poslední skotský král, odpovídal za střih videí a jejich poskládání. Producentem dokumentu je Ridley Scott, který vytvořil prvního Vetřelce, kultovní sci-fi Blade Runner či novou verzi Robina Hooda. Superpracovitý režisér je znám spíše svým prefekcionismem a profesionálním použváním technologických vymožeností než zájmem o nová média, amatérské pokusy a trend Do It Yourself.

Na projektu Life In a Day ho však mohla zlákat právě ona "velkolepost". Proto se napojil na největší fenomén dneška, ze kterého vyrůstá současná pop kultura i společnost. Lidé čím dál častěji zaznamenávají své okolí i životy, prezentují se na komunitních serverech i sociálních sítích. Stejně tak už se nespokojí s konzumací kultury a médií, ale stavějí na jejich komentování a "vlastní tvorbě".

Právě YouTube je jedním ze symbolů této éry; tomu odpovídá i velikost "sebepropagačního" projektu, který server zaštítil a jenž dostal podtitul Jeden svět - 24 hodin - 6 miliard úhlů pohledu.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Sama idea zaznamenat den nebo jeho část paralelně na různých místech světa nicméně není nová; už se o ni pokoušeli hlavně hudebníci a lovci zvuků. Nový je právě počet účastníků a to, že na společenský fenomén dala razítko zavedená značka.

Internetový portál YouTube založili v roce 2005 počítačoví nadšenci Chad Hurley, Steve Chen a Jawed Karim. Původně byl určen pro volné sdílení amatérského videa, postupně se rozšířil o klipy, filmy i videohry.

V roce 2006 firmu YouTube koupila americká internetová společnost Google, která za ni zaplatila 1,65 miliardy dolarů. To již uživatelé internetu na portálu YouTube každý den zhlédli přes 100 milionů videosnímků. Dnes si jich denně přehrají více než miliardu a stovky tisíc videí nahrají.

 

Právě se děje

Další zprávy