Upír Pattinson jako romantický ošetřovatel neuspěl

Kamil Fila Kamil Fila
26. 4. 2011 12:28
Nejvíc diváků opět přilákal do kin 3D papoušek Rio
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Nelétavý pestrobarevný trojrozměrný papoušek Blu z animáku Rio opět přilákal do amerických kin o víkendu nejvíce diváků. Druhý týden po premiéře sice zájem o něj klesnul více než o třetinu, ale pořád mu tržby 26, 3 milionů dolarů stačily na překonání hraných novinek, které se v žebříčku umístily na druhém a třetím místě.

Tento víkend ostatně byly jen dvě: nová komedie černošského komika Tylera Perryho z (pravděpodobně) nekonečné série Madea a pak retro melodrama Voda pro slony natočené podle knižního bestselleru a v hlavních rolích s Robertem Pattinsonem a Reese Witherspoonovou.

Nejúspěšnější producent v Hollywoodu?

Snímek s plným jménem Tyler Perry's Madea's Big Happy Family utržil 25,1 milionu z 2288 kin. Producent, režisér, scenárista a herec (zde opět v hlavní ženské roli) je obtížně popsatelný fenomén -míří čistě na afroamerické rodinné a silně věřící publikum, které v jeho komediích nalézá „povolený" humor a uvolnění. Perryho humor je jistě primitivní a lidový, ale není tak vulgární jako je dnešní trend komedií pro teenagery, a jeho filmy vždy obsahují morální poselství.

Foto: Aktuálně.cz

Perry si je vědom, že jeho dílka nejsou určena kultivovanému publiku a nepořádá novinářské projekce; je si skálopevně jist úspěchem u  přesně definované divácké skupiny. Distributor Lionsgate uvádí ve statistice, že 72 procent publika tvořily ženy, 69 procent publika bylo starší 25 let a 81 procent lidí, kteří si koupili lístek, byli Afroameričané.

Nicméně, třetí film s Madeou má zatím nejhorší výsledky ze všech. Madea´s Family Reunion v roce 2006 startovala s 30 miliony za první víkend a Madea Goes to Jail v roce 2009 dokonce se 41 miliony. Tehdy se vážně hovořilo o tom, že Perry je nejúspěšnější producent v Hollywoodu, ačkoli vlastně pracuje mimo studiový systém.  Madea's Big Happy Family je na tom dokonce o něco hůře než jiné Perryho filmy z posledních let (ročně zvládne natočit i dva).

Kritici v USA už nechávají Perryho filmy na pokoji. V médiích se podle databáze Rottentomatoes.com objevilo jen 19 recenzí, z nichž polovina již rezignovala a přijímá Perryho takového, jaký je. Skoro všichni už se smířili s tím, že Perryho filmy nemají jednu zápletku, ale mnoho podzápletek, že se tu mísí laciná komedie se silnými melodramatickými prvky. Neupírají mu dokonce ani elán, s jakým filmy točí a hraje v nich stárnoucí tlusté ženy. Recenzentka Michelle Orange z časopisu Movieline to shrnula: „Když píšete o určitých filmech Tylera Perryho, připadáte si, že vyplňujete svědeckou zprávu."

Ze statistik divácké databáze IMDb.com, kde se sdružuje pravděpodobně nejvíce filmových fanoušků na světě, plyne, že snímek se mimořádně hnusí mužům a poměrně dost líbí ženám, nejvíce těm, jež odpovídají věku hlavní hrdinky. Jenomže i statistiky IMDb jsou tady málo vypovídající - lidé, kteří chodí na Perryho filmy, se málokdy dají označit za filmové fanoušky. Ti nakonec můžou ocenit jen jistou kreativitu, kterou strůjce toho všeho investoval do plakátů, jež napodobují oscarové snímky Kmotr, Opravdová kuráž či Královna.

Foto: Aktuálně.cz

Filmy Tylera Perryho k nám od roku 2007 nejsou uváděny, předchozí šly rovnou na video. Posledních eskapád tlusté a ordinérní matky rodinného klanu budeme v  kinech opět uchráněni.

Hloupá romance z cirkusu

Druhá novinka uplynulého víkendu, výpravné melodrama Voda pro slony (Water for Elephants), do českých kin přijde již 12. května. Důvodem je i to, že v něm hrají českému publiku známé hvězdy - především se počítá s fanynkami mladého herce Roberta Pattinsona, který se stal idolem díky upírské sérii Twilight: Stmívání.

Voda pro slony je rovněž adaptací knižního bestselleru, tentokrát od Sary Gruenové. Vypráví o mladíkovi polského původu Jacobu Jankowském (Pattinson), který se má stát veterinářem. Při skládání závěrečných zkoušek se však dozví, že jeho rodiče zemřeli při autonehodě.  Bez rodiny a bez peněz netuší, jak dál, a osud ho zavane do vlaku světového cirkusu Benzini. 

Hospodářská krize právě vrcholí a pro Jacoba cirkus znamenal spásu. Jako téměř dostudovaný veterinář dostal na starost zvěřinec včetně běloušů, s nimiž pracuje krasojezdkyně a drezérka Marlene (Reese Witherspoon).  Jak to v romancích bývá, tu k cirkusu přivedla láska k charismatickému, leč zvrhlému a násilnickému řediteli cirkusu (Christoph Waltz).

Foto: Aktuálně.cz

Voda pro slony se po dramatu Nezapomeň na mě stává dalším způsobem, jak se Pattinson snaží vymanit z upírské škatulky a zapsat se do povědomí jako talentovaný herec (jímž ostatně i je). Tržby 16,8 milionu z 2817 kin jsou zhruba dvojnásobné oproti Nezapomneň na mě - což byl ovšem nepoměrně levnější a zároveň nepoměrně lépe přijatý film. 

Voda pro slony i při mimořádném šetření vyšla kvůli retro výpravě na 38 milionů, zatímco Nezapomeň na mě na pouhých 16 milionů. Nový film měla i sázka na další jména: Reese Witherspoonovou (držitelky Oscara za Walk the Line) a na Christopha Waltze (držitele Oscara za roli nacisty Landy v za Hanebných panchartech).

Takto je výsledek za první víkend spíše mírným zklamáním; už proto, že se snímek tváří, že by se napřesrok chtěl ucházet o Oscary coby typický zástupce klasických barvitých melodramat. Film byl přitom nezvyklou režijní volbou Francise Lawrence, který se až dosud specializoval na akční, comicsově laděné filmy jako Constantine  nebo Já, legenda.

Bez správné chemie

Kritici jsou nad jeho snímkem dosti rozpolcení. Panuje konsensus, že se film snaží být klasickou romancí, ale daří se mu to jen zčásti, takže jde o promarněnou příležitost. Hlavním problémem prý je, že mezi Pattinsonem a Witherspoonovou nejiskří správná chemie.

Jak například píše Lisa Schwarzbaum pro vlivný týdeník Entertainment Weekly: „Scénu od scény, a od jednoho bodu zápletky k druhému, se tu nic nepropojuje. Pattinson, Witherspoonová a Waltz se pohybují v úplně osamocených kruzích manéže." Občas se v hodnocení hereckých výkonů objevují i narážky na Stmívání  - film je prý " bezkrevná romance, jako kdyby byl Pattinson pořád upír."

Foto: Aktuálně.cz

Jako lehká poprava zní názor Todda McCarthyho z hlavního losangeleského periodika Hollywood Reporter: „Film potěší fanoušky knihy Sarah Gruenové, ale postrádá vitální jiskru, která by učinila drama přesvědčivější i na velkém plátně."

Nekompromisně shrnuje rozpor mezi ambicemi snímku a výsledkem Victoria Alexander na FilmsInReview.com" „Děsivě hloupé. A to chtěl tenhle film mít auru Felliniho Silnice. Patinson navíc není žádný romantický soupeř, pořád hraje kluka."

Vzhledem k tomu, jak silně byl snímek očekáván, je i průměr hodnocení na IMDb.com 6, 8 bodů z 10 vyjádřením lehkého zklamání.  Jak napovídají statistiky studia 20th Century Fox, problém komerční (ne)úspěšnosti je i v tom, že premiérové publikum bylo tvořeno ze 70 procent z žen, ale bohužel 70 procent z nich bylo starších 25 let - čili nepřišlo tolik teenagerek, které milují Stmívání i pravidelné návštěvy kin. 

Překvapením může být vysoké šesté místo pro dokument African Cats o kočkovitých šelmách. Film od společnosti Disney, který navazuje na tituly Earth a Oceans, získal z pouhých 1220 kin šest milionů dolarů. Snímek o lvech a gepardech se zaštiťuje nálepkou" pravdivý příběh" a sleduje dospívání klackovitého lvího samečka Mary, o němž divákům vypráví Samuel L. Jackson.

Většina recenzentů film chválí, resp. přiznává, že se při jeho sledování dojali, protože dokument sází na spojení „krás divočiny" a klasických disneyovských rodinných snímků. Nabízí divákům silnou příběhovou linku, polidšťuje zvířata a líčí jejich život v Africe jako legrační, dojemné i osudové souboje.

Podle některých ohlasů dokonce připomíná přírodopisného Lvího krále, nebo kreslené grotesky s Mickey Mousem. Zvířecí pseudodokumenty patří do dlouhodobé výbavy Disneyho portfolia. Nyní jsou již natáčeny humánnějším způsobem než dříve a nebudí protesty ochánců přírody jako v minulých dekádách.

 

Právě se děje

Další zprávy