Třetí Transformeři ohrožují planetu Zemi i rekordy

Pavel Kroulík
5. 7. 2011 14:38
Celosvětově získali za čtyři dny 400 milionů dolarů

Los Angeles - Akční sci-fi snímek Transformers 3: Dark of the Moon vyhrál svůj premiérový víkend, když z 9300 pláten v čtyřech tisících kin získal 97,4 milionu dolarů. Je to nový nejlepší letošní výsledek premiérového víkendu, který dosud drželi čtvrtí Piráti z Karibiku (90,2). 

Třetí Transformers stanovili i nový rekord ze svátečního víkendu Dne nezávislosti. Dosud ho držel Spider-Man 2, který za tentýž víkend v roce 2004 vydělal 88,2 milionu.

Studio Paramount ohlásilo, že včetně pondělka mají Transformers 3 na kontě v USA a Kanadě 116 milionů dolarů. Za šest dní by pak měl film podle propočtů vydělat 176 milionů (a včetně úterních předpremiér 181) - což by ho dostalo do nejlepší desítky startů za toto období.

Foto: Aktuálně.cz

Celkem 60 procent tržeb Dark of the Moon pochází z rekordního počtu 2789 3D kin, v zahraničí je to dokonce k 70 procentům. To je větší podíl, než měla Auta 2, Kung Fu Panda 2 nebo poslední Piráti. Ale na druhé straně je to pořád méně, než mívaly stereoskopické filmy v začátcích 3D horečky.

Z 58 mimoamerických trhů, kde měl film premiéru, získali třetí Transformeři za víkend 217 milionů dolarů a v součtu tak vydělali k neděli 372 milionů. Teď už jsou v celosvětových výdělcích na hranici 400 milionů.

Při porovnání s předchozími díly se noví Transformeři (rozpočet 200 milionů) dostávají zatím svými zisky mezi jedničku a dvojku. Úvodní Transformers vydělali o premiéře 70 milionů, ale druhá Pomsta poražených 109 milionů, navíc měla mnohem vyšší počet prodaných lístků.

Výsledky Temné strany Měsíce tak zůstaly pod očekáváním studia, ale vzhledem k tomu, že na film se před premiérou objevily velmi negativní recenze, jde nakonec o velmi dobrý výsledek. Dokonce se zdá, že to bude první letošní film, který překročí na domácích tržbách hranici tří set milionů.

Foto: Aktuálně.cz

Kritici Hollywoodu tak můžou být spokojeni, že dojde opět naplnění jejich poučka - čím horší film, tím větší zisky (to je i případ čtvrtých Pirátů z Karibiku. Jednoznačně nejslabší díl série se dostal do exkluzivní společnosti, když právě překročil hranici miliardy dolarů na celosvětových ziscích).

Ačkoli podle prvních reakcí s novými Transformery nebyli spokojeni ani fanoušci Michaela Baye, nyní má film na IMDb slušné průměrné hodnocení 6,9 bodu z deseti. V publiku sice převažovali mladí muži, ale nejlepší hodnocení (8,1 bodu) má snímek od mladých žen a dívek pod osmnáct; zřejmě se ztotožňují s modelkou Rosie Huntington-Whiteleyovou. Recenzenti si však trvají na svém. Z dvou set recenzí na serveru Rottentomatoes je kladných jen 38 procent, a i ty jsou často způli ironické.

Opravdová menšina filmových kritiků oceňuje režiséra Transformerů Michaela Baye jako revolucionáře, který ve trojce používá 3D novým způsobem, za hrdiny si volí stroje (a dokonce vpašovává do filmu podvratná poselství). Jedním z nich je Richard Corliss z magazínu Time, který napsal: „Nevím, jestli je to dobře nebo špatně, ale Bay je duší nového stroje, básníkem post-lidské kinematografie a šéfem holywoodského vojensko-zábavního komplexu."

Foto: Aktuálně.cz

Ostatní autoři kladných ohlasů mluví v nadsázce spíš o tom, že v nejnovější prázdné zábavě "mistra destrukce" dosáhly hollywoodské popcornové velkofilmy svého vrcholu, který si můžeme beze studu užívat. 

Většina recenzentů se ale na film dívá z druhé strany a kritizuje scénář i absenci postav, s nimiž bychom se mohli ztotožnit. Richard Roeper na své strance napsal, že málokdy má film „tak málo duše a tak málo zajímavých postav". Liam Lacey z Globe and Mail v témže duchu dodává: „Neobávejte se o osudy postav, ve filmu žádné nejsou."

A nestor Roger Ebert dokonce míní: „Je to vizuálně ošklivý film s prkennými charaktery a nesoudržným dějem. Pro mě to byl jeden z nejnepříjemnějších filmových zážitků."

Podle Dany Stevensové z magazínu Slate „ani úžasná a groteskní obrovitost nezbaví dvouapůlhodinový film hlouposti" a John Anderson z Wall Street Journalu jen vzkazuje: „Transfromers 3: Dark of the Moon není film, ale rozsudek."

Foto: Aktuálně.cz

Na druhé místo klesla od minulé premiéry nepovedená pixarovka Auta 2 se ziskem 25 milionu dolarů. Na třetím místě skončil snímek Zkažená úča s Cameron Diazovou, který získal 14,1 milionu.

Čtvrtá je pak druhá novinka týdne, romantická komedie Larry Crowne (Moje krásná učitelka) s Julií Robertovou a Tomem Hanksem, který snímek i režíroval. Na scénáři se podílela i Nia Vardalosová, autorka filmu Moje tlustá řecká svatba. Film o muži, který se po ztrátě zaměstnání stává učitelem, ale získal jen 13 milionů dolarů a recenzenti se předhánějí, kdo ho lépe odstřelí (romantická komedie, která není romantická ani vtipná).

Na pátém místě je spielbergovská pocta, sci-fi Super 8, a šestá je poslední novinka týdne - komedie Monte Carlo o třech kamarádkách, které jsou na prázdninách v Paříži.

 

Právě se děje

Další zprávy