Třetí Mumie je dobře slátaná. Ale ze špatných elementů

Kamil Fila Kamil Fila
31. 7. 2008 15:50
Mistr světa O´Connel olympiádu nemrtvých nevyhrál
Maria Belloová nahradila ve třetím díle Rachel Weiszovou
Maria Belloová nahradila ve třetím díle Rachel Weiszovou | Foto: Aktuálně.cz

Recenze - Pro poctivou brakovou tvorbu je slátanost základní kvalita. Spisovatelé a filmaři, kteří se pohybují v tomto ranku, nedělají "pokleslé umění", jež se vyhýbá velkým poselstvím, ale snaží se svému publiku nabídnout co nejvíc atraktivních prvků provázaných dohromady do jednoho příběhu.

Základem práce těchto dělníků zábavy je udržet pocit návaznosti mezi jinak nesourodými motivy a budovat v mysli příjemců napětí "co bude dál". Dobrý brak je jako poctivě fungující stroj; kukátko, které před našimi zraky skládá ze stejných krystalků stále nové obrazce.

Ale i mezi slátaninami lze rozlišovat, která je dobrá a která špatná. Označení brak neznamená automatické mínus, záleží na tom, jak ho kdo umí uchopit.

Třetí díl amerického dobrodružného velkofilmu Mumie s podtitulem Hrob Dračího císaře je tak nahňácaný, že se mu daří budit dojem, že se tu pořád něco děje; aspoň v tomto smyslu se jedná o vcelku uspokojivý zážitek.

Rutinérský řemeslník

Zlý císař Han, který chce vládnout celému světu, podlehne kletbě moudré čarodějky Zi Juan a on i jeho armáda jsou proměněny v hliněné sochy. Po dvou tisících let ale militantní čínský generál Yang pojme opět myšlenku, že by do světa měl být vnesen řád pomocí diktatury.

Foto: Aktuálně.cz

Rozhodne se císaře a jeho terakotovou armádu oživit, potřebuje k tomu ale magický artefakt - šanghajské oko - které u sebe má manželská dvojice dobrodruhů, Rick a Evelyn O´Connellovi.

Potíž je ovšem v tom, že režisér Rob Cohen, který sérii převzal po Stephenu Sommersovi, nedokázal vtisknout snímku punc nadšenectví a milovníka indianajonesovské tradice. Cohen se zkrátka nikdy nevyšvihl nad pozici rutinérského řemeslníka, jemuž chybí nápady i smysl pro úžas.

Cohen dostane 175 milionů dolarů a plejádu skvělých čínských bijců, ale za celý film se mu podaří natočit maximálně tři skutečně efektní záběry - přičemž ten s lavinou už měl v xXx. Což byl film, jímž měla být nakopnuta kariéra Vina Diesela, ale právě chybou líné režie se tak nestalo.

Kdybychom si vzali libovolné řadové béčko z 30. až 60. let minulého století, bude se na něj dívat hůř než na béčko z 80. a 90. let, už jen kvůli rychlejšímu tempu a větší škále barev. Jenomže dnešní doba už vlastně nezná pravá "béčka".

Nepřehledné šmouhovaté cosi

Dnes se brakové náměty pumpují do prestižních projektů s obrovskými rozpočty, a tudíž se očekává, že za hříšné peníze, které utratíme za lístek, uvidíme peníze na plátně. I v případě totálně komerčních snímků vlastně nechceme jen finanční směnu, chceme být překvapováni a popásat se zrakem na obrazech.

Foto: Aktuálně.cz

V Mumii trojce čekáme výtečné kung-fu souboje, monumentální kosení monster z kulometu, honičky všemožnými dopravními prostředky a dobře načasované vtipy.

Dostaneme však šmouhovatě nastříhané, krátké a v polotmě a nepřehledných polodetailech natočené bitky, kde Asiaté evidentně nechávají Amíky, aby si bouchli. Samotný šermířský souboj Jeta Li a Michele Yeohové se odehraje v několika zpomalených vývrtkách a šlus.

Při kosení kulometem jsou mumie a umrlci mimořádně mírumilovní a líní, takže by to zvládla i podstatně menší ráže. Při honičkách občas nevíme, jakým směrem se kdo řítí, a závěrečné srážky jsou výtvorem střihu, ale nikoli fyzikální logiky - která zlepšuje zážitek i ve filmech bez logiky dějové.

Nesympatický mistr světa

A nejlepším vtipem je, když se v letadle pozvrací kráva do papírového pytlíku. Jinak převládají neopodstatněně chvástavé výroky a sentimentální rodinné plky. I v tomto vyvstávají slabiny poslední Mumie více než v předchozích dílech.

Celá série je totiž jen nápodobou Indiana Jonese, ale nikdy se jí nepodařilo přesvědčit, že dobrodruh Rick O´Connel (hraný habánovitým Brendanem Fraserem) by mohl být legendou pro své okolí.

Foto: Aktuálně.cz

Jones je šikula s dobrou fyzičkou, který má lidské chyby a občas se mu nezadaří, což jeho charakter zlidšťuje. Rick O´Connel není ani zdaleka tak schopný a bystrý jako Jones, ale pořád se tváří jako mistr světa - a kupodivu mu všechno vychází a ještě při tom utrží mnohem méně šrámů.

Mumie 3 nás víc než kdy jindy za dob Stephena Sommerse nutí fandit chvástavým hochům s mohutnými americkými čelistmi proti elegantním a vznešeným protivníkům, kteří jsou své věci plně oddáni, zatímco naši nadřazení turisté berou vše jako dovolenou.

Z Hrobu Dračího císaře po celou dobu nevyplyne, že světu opravdu hrozí velké nebezpečí a že hrdiny může potkat smrt, protože vždy je po ruce nějaká studánka s živou vodou pro kohoutka, který jen vypadá, že má nožky nahoře.

Foto: Aktuálně.cz

Těžko najít jiný blockbuster z poslední doby, kde jsou tak nesympatičtí hrdinové vydáváni za potenciální idoly a kde se nad ustavičnou pubertálností mužských hrdinů nikdo nepozastavuje, ale všichni ji berou jako normu.

Ze snímku navíc okatě čouhá, že vznikl konjunkturálně kvůli pořádání pekingské olympiády. Američtí producenti zavětřili, že spojit premiéru se spartakiádou nemrtvých a největší mediálně-komerční událostí roku by mohlo synergicky pomoct jejich tržbám, protože letos témata z Říše středu táhnou - viz Kung Fu panda.

Obávám se ale, že pohled na náctileté čínské gymnasty v televizi přinese větší spektákl i drama než narychlo upečené pokračování, na němž je vidět, že nikdo z přítomných moc netrénoval. Až na ty tři sněžné muže yetti, ale ti si šlehli digitální doping.

Mummy: Tomb of the Dragon Emperor. Režie Rob Cohen, scénář Alfred Gough, Miles Millar, hrají Brendan Fraser, Maria Belloová, Luke Ford, John Hannah, Jet Li, Michelle Yeohová, Antony Wong ad. 112 minut, distribuce Bontonfilm. Česká premiéra 31. července 2008.

 

Právě se děje

Další zprávy