Trefí filmoví diváci do Aera i poslepu?

Irena Hejdová Irena Hejdová
18. 9. 2007 16:05
Pražské kino pokračuje v netradiční ofenzivě
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Pražské kino Aero uvede výjimečnou lahůdku - jenže nikdo neví jakou. Ve středu totiž startuje s projektem večerů Naslepo.

"Diváci přijdou do kina, aniž tuší, jaký film se uvádí. Svěří se bezvýhradně do rukou dramaturgů kina, kteří se jim pokusí připravit nevšední a překvapující zážitek," vysvětluje podstatu projektu Jiří Šebesta z oblíbeného pražského sálu. V době, kdy se dá jedním kliknutím zjistit takřka cokoli, nabízí dobrodružství  nejistoty.

Obsah večerů budou tvořit převážně filmy, které pravděpodobně diváci neměli vůbec šanci v kinech vidět. "Půjde o filmy, které nás nějakým způsobem zaujaly, avšak nenašly si cestu do distribuce, a tak zůstaly pro běžného diváka naprosto neznámými," dodává Ivo Andrle, programový ředitel Aera.

Riziko, že diváci odejdou z kina nespokojeni, vyvažují prý zástupci kina dvěma klady. Na večerech naslepo se nebude vybírat na začátku žádné vstupné. Diváci budou naopak platit až po zhlédnutí filmu - a to podle toho, jak na ně uvedený film zapůsobil.

Kino Světozor
Kino Světozor | Foto: Kino Světozor

"Jsme připraveni na všechny alternativy. Pokud bude mít divák pocit, že se jednalo o nejhorší film v jeho životě, nemusí samozřejmě platit vůbec. Naopak, pokud předvedený film změní někomu život a udělá z něj rajskou zahrádku, výše vstupného si pro takové případy směrem nahoru neklade žádné limity,"  doplňuje Šebesta.

Pro případ, že by diváci až na místě zjistili, že daný film už viděli a do 15 minut z kina odejdou, nabídne jim Aero jako kompenzaci zdarma drink v kinobaru. První večer Naslepo vypukne 19. září; kino je hodlá nabízet v přibližně měsíčních intervalech.

A co tedy bude poprvé jeho obsahem? "Zahraniční superflák," odpovídá jen tajuplně Jiří Šebesta a nabízí jen malou nápovědu, že film bude v duchu magického realismu.

Kino Aero je spolu s kinem Světozor oblíbenou mekkou filmových fanoušků, kromě alternativní dramaturgie nabízí další vychytávky - a taky pro podzim přichystalo nové lahůdky. Zavádí pravidelná nedělní filmová odpoledne pro rodiče s dětmi a projekt Film jukebox, který umožní divákům aktivně ovlivňovat dramaturgii kina prostřednictvím speciálních internetových stránek.

Aero hostí i vyhledávanou Pecha Kucha Night, která už počtvrté proběhne také tento týden, ve čtvrtek 20. září.

 

Právě se děje

Další zprávy