Takhle vtipnou Kocovinu už Amerika dlouho neměla

Kamil Fila Kamil Fila
8. 6. 2009 21:38
Diváci létali v oblacích a pařili ve Vegas
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - I druhý týden po premiéře vyhrál americký žebříček návštěvnosti dobrodružný animovaný film Up (u nás půjde jako Vzhůru do oblak). Za víkend utržil 44, 2 milionu dolarů a celkem má na kontě již 137 milionů.

Recenzenti i běžní diváci všech věkových skupin se shodují na tom, že příběh o důchodci, který si vyrazí na cestu do Jižní Ameriky, je neobyčejně poetický, vtipný a dojemný.

Foto: Disney

Vzhůru do oblak už stihlo předstihnout na tržbách další rodinný biják Noc v muzeu 2, který má po třech týdnech 127 milionů, stejně také čtvrtého Terminátora, jenž si ovšem vede pod očekávání. Startoval stejně jako Noc v muzeu, měl ovšem podstatně vyšší rozpočet a zatím utržil jenom 105 milionů.

Zklamáním je i adaptace románu Dana Browna Andělé a démoni, jež po měsíci dosáhla doma, tedy v severoamerických kinech, jen na 116 milionů. Největším hitem roku zatím zůstává Star Trek s 223 miliony dolarů.

Překvapením víkendu se stala velmi drsná, černá a zhulená komedie The Hangover (Kocovina), jenž do českých kin přijde pod názvem Pařba ve Vegas. Skončila druhá se sumou 43,3 milionu dolarů.

Foto: Aktuálně.cz

Režisér Todd Philips, jenž je uvedl obdobnou komedií Road Trip, tentokrát vypráví o partičce chlapíků, kteří svému kamarádovi „pomáhají" v loučení se svobodou a nakonec ho zapomenou kdovíkde.

Ráno po prohýřené noci si totiž nic nepamatují, jednomu chybí zub, ve skříni objeví nemluvně a v koupelně tygra boxera Mika Tysona. A mají jen pár hodin na to, aby zjistili, co se stalo a dovedli ženicha k oltáři.

Snímek má výjimečně dobré recenze i divácké ohlasy, zhruba tři čtvrtiny kritiků ho hodnotí pozitivně a hlasování uživatelů na Mezinárodní filmové databázi je 8, 5 bodu z 10 možných.

Foto: Disney
Čtěte také:
Nerudný stařík vynesl tržby Pixaru Vzhůru do oblak

Film hodnotí zvláště dobře ženy, které jsou ve věku hlavních hrdinů a zjevně chápou film jako výsměch neschopnému mužskému pokolení.

Betsy Sharkeyová v LA Times konstatuje, že snímek je perverzně geniální a geniálně perverzní, zatímco Kyle Smith v New York Postu ho popisuje jako Memento zkřížené s Old School. Hlavní hrdina se podle něho chová jako Joaquin Phoenix v show Davida Lettermana (tedy jako absolutní mimoň); doporučuje promítat snímek před každým loučením se svobodu a zapít ho několika rundami.

Naopak start vůbec nevyšel dalšímu typickému rodinnému dobrodružnému snímku se spoustou speciálních efektů - Land of the Lost s komiky Willem Ferrellem a Dannym McBridem. Film o premiéře získal je 19,5 milionu.

Publikum je možná unaveno podobnou zábavou Noci v muzeu. Ohlasy recenzentů i publika na film o skupince vědců, kteří se propadnou časoprostorovým tunelem do jiné dimenze, jsou každopádně velmi vlažné.

 

Právě se děje

Další zprávy