Tajnosti, Menzel, Svěrák a Pravidla lži jdou do Evropy

Hej
14. 6. 2007 13:00
O evropské ceny se budou ucházet čytři české filmy
Pravidla lži - Jiří Langmajer
Pravidla lži - Jiří Langmajer | Foto: Bontonfilm

Praha - Hned čtyři české snímky navrhlo Prezídium České filmové a televizní akademie na letošní ročník Evropských filmových cen. O evropskou trofej bude bojovat Menzelův přepis Hrabalovy prózy Obsluhoval jsem anglického krále, Sedláčkova Pravidla lži, Svěrákovy Vratné lahve a Tajnosti Alice Nellis. Zařadí je Evropská filmová akademie mezi nejlepší evropské snímky roku?

Foto: Biograf Jan Svěrák - Jiří Hanzl

Menzelův snímek se v kinech objevil koncem roku, získal čtyři České lvy a na kontě má přes 800 tisíc diváků. V soutěži festivalu Berlinale získal cenu Mezinárodní federace filmových kritiků FIPRESCI a Jaromíru Šofrovi přisoudila porota Asociace českých kameramanů za tento snímek výroční cenu za rok 2006.

Pravidla lži režiséra a scenáristy Roberta Sedláčka vyšly koncem května na DVD. Jeho producent Radim Procházka při té příležitosti řekl, že zatímco do českých kin přilákal jen 27 tisíc diváků, jistou má distribuci v Polsku, na Slovensku a v Bulharsku; vážný zájem prý projevily společnosti z Itálie, Maďarska a Estonska.

Tajnosti - Iva Bittová a Alice Nellis
Tajnosti - Iva Bittová a Alice Nellis | Foto: Tajnosti

Seedláčkův film zato nasbíral ceny filmové kritiky, Českého lva za nejlepší scénář, Kristiána 2006 za nejpozoruhodnější tvůrčí počin v hrané tvorbě, cenu filmových klubů i diváckou cenu z festivalu Finále. Uveden bude v soutěžní sekci Na východ od západu na karlovarském festivalu.

Svěrákovy Vratné lahve jsou po šesti letech prvním českým titulem, který překročil hranici jednoho milionu diváků v domácích kinech. Byl přijat do hlavní soutěže MFF v Karlových Varech.
   
Režisér Jan Svěrák, který byl zároveň jeho producentem, produkoval i další projekt navržený prezidiem ČFTA na Evropskou filmovou cenu. Tajnosti režisérky a scenáristky Alice Nellis se zpěvačkou Ivou Bittovou v hlavní roli.

Foto: Bioscop

Evropské filmové ceny budou letos uděleny 1. prosince v Berlíně už podvacáté. Loni do tohoto klání přihlásili čeští akademici Štěstí Bohdana Slámy, které se však do užší nominace nedostalo. To se v minulosti podařilo jen režiséru Sašu Gedeonovi za scénář k snímku Návrat idiota a filmu Babí léto Vladimíra Michálka.
   
Evropská filmová cena vznikla v roce 1988 podle vzoru i jako perotiváha amerického Oscara. Soška představuje dlouhovlasou krásku v šatech posetých "evropskými" hvězdami. Ocenění se střídavě udělují v Berlíně a v dalším významném evropském městě. Vloni to byla Varšava jako první metropole ve východní Evropě. 

 

Právě se děje

Další zprávy