Steve Carell se setkal s Bohem. Kolik z toho kápne?

Irena Hejdová Irena Hejdová
24. 8. 2007 0:00
Božský Evan, to je 177 druhů zvířat. Vtipu méně

Recenze - Kdo může říct, že se setkal s Bohem? Před čtyřmi lety se to povedlo Jimu Carreymu ve filmu Božský Bruce. Ono setkání tehdy filmu vyneslo 250 milionů dolarů není divu, že hollywoodští producenti okamžitě začali horečně hledat dalšího kandidáta boží přízně.

Našli ho v Stevu Carellovi, hvězdě filmů 40 let panic nebo Malá miss Sunshine.

Carell si ve volném pokračování nazvaném Božský Evan zahrál bývalého televizního moderátora, který se stane kongresmanem. Volby vyhraje s heslem "Změním svět" a Bůh v podobě Morgana Freemana mu záhy dá příležitost toto heslo naplnit.

Bohova metoda je jednoduchá z Evana učiní novodobého Noa, který má s pomocí příručky Stavění archy pro blbce, nedůvěřivé manželky a svých tří synů postavit Noemovu archu, která spasí svět před blížící se potopou.

Božský Evan
Božský Evan | Foto: Bontonfilm

K Evanovi se začnou sbíhat, slétat a připlouvat zvířata lačná záchrany, Bůh ho vybaví i autentickým biblickým plnovousem a oděvem jak vystřiženým ze Starého zákona. Evanovi zbývá jen jediné skloubit nový úkol s náročnou prací kongresmana, přesvědčit své bližní, že není blázen a především doufat, že skutečně přijde ona potopa.

V Božském Evanovi si zahrálo celkem 177 druhů zvířat, díky čemuž se rozpočet vyšplhal na rekordních 175 milionů dolarů (v kinech zatím utržil 130 milionů).

Není divu, že zvířecí davové scény patří k nejvydařenějším a nejvděčnějším od útoku ptáků na Kongres, přes ovčí auto a synchronizované rybičky v akváriu až po alpaku s kladivem v ruce a zednické opice.

Horší je, když se všichni ti sloni, skunkové a opice trochu rozestoupí. Zvířata stála nejspíš tolik, že na scénáristy a režiséra už očividně moc nezbylo. Synopse filmu nenabízí moc překvapení, odvíjí se předvídatelně a až směšně. Ze zápletky kolem Evanova kongresového angažmá vytříská trestuhodně málo, a to má k dispozici i Johna Goodmana v roli kongresmana Longa.

I Steve Carell je sice dobrý a charismatický komik, v Božském Evanovi nemá ale moc šancí svůj talent ukázat. Filmu totiž poněkud překvapivě chybí humor jeho zákruty mají blíže tu k melodramatu, tu k politické satiře. Vtipem nadupaný trailer jako by všechny gagy vystřílel ve filmu jich už natěšený divák o moc víc nenajde.

Božský Evan (Evan Almighty), USA 2007, scénář Steve Oedekerk, režie Tom Shadyac, hudba John Debney, hrají Steve Carell, Morgan Freeman, Lauren Graham, John Goodman a další. 95 minut, distribuce Bontonfilm

 

Právě se děje

Další zprávy