Srdce nového Star Treku bije pro Demokraty

24. 10. 2008 18:15
Režisér Ztracených chystá velké znovuoživení sci-fi

Los Angeles -  Jde o fenomén, který existuje na světě už přes 40 let. A právě proto se v poslední době zdálo, že je již poněkud zastaralý. Star Trek - to je pět hraných a jeden animovaný televizní seriál s více než 600 epizodami a deset celovečerních filmů. Má ještě oddanější fanoušky, než mají Hvězdné války, ale je jich podstatně méně.

Právě kvůli komerčně neuspokojivým výsledkům posledních dvou snímků se zdálo, že je osud Star Treku navždy zpečetěn. Ovšem každou sérii lze restartovat, přijde-li se s dobrým konceptem. Jak ukázal Batman, stačí se vrátit na počátek a vnést do uhlazeného světa trochu syrovosti.

Foto: archiv

V případě nového celovečerního Star Treku se zdá být našlápnuto, aby se od příštího roku zrodila další generace fanoušků této "vesmírné opery". Ta na rozdíl od Hvězdných válek proslula tím, že zde jde vždy více o zápletku a řešení a méně o akci a efekty.

Sám režisér nového Star Treku, J. J. Abrams, přitom říká, že byl vždy více fanoušek Hvězdných válek. "Všichni moji chytří kamarádi měli rádi Star Trek, ale já upřednostňoval více tělesný zážitek."

Ovšem jedním dechem dodává: Chtěl jsem ze Star Treku udělat film, který by publikum chytil tak, jako mě kdysi chytly Hvězdné války. V Abramsově týmu se při vytváření nového Star Treku sešli mezi třemi scenáristy a jedním producentem jak hardcore fanoušci, tak lidé kultem zcela nezasažení.

Zachránce seriálů

"Film jsme nedělali přímo pro fanoušky Star Treku, ale pro lidi, kteří mají rádi dobré filmy obecně," upomíná Abrams i s jistou narážkou na to, že sociální případy zavilých "trekkies" bývají často odstrašujícími příklady lidí bez jakékoli estetické soudnosti.

Foto: Entertainment Weekly

Abrams se přitom významně zasloužil o to, že znovu začaly být brány vážně televizní seriály. Jeho projekt Ztraceni a Alias patří k těm několika dílům, která jsou považována za novou seriálovou vlnu - dokazující, že se televize nebojí experimentů a umožňuje rozprostřít vyprávění do složité epické šíře a zvrstvené časové struktury.

Abrams rovněž dostal příležitost vnést část moderní dravé televizní estetiky do celovečerních filmů - výjimečný byl už třetí díl Mission Impossible v jeho režii a mimořádně originální byl i katastrofický snímek Monstrum (Cloverfield), nasnímaný kompletně na digitální kameru ze subjektivního úhlu pohledu.

Optimismus je zase cool

Premiéru filmu, jehož jeden z pracovních názvů zní Star Trek: Zero (Star Trek: Nula), plánuje studio Paramount v celosvětovém náletu na 6. až 8. května 2009. Stanovený rozpočet dosáhl 150 milionů dolarů a studio věří, že bude jedním z hlavních hitů sezóny.

Foto: Entertainment Weekly

Počítá se jednak s tím, že zaujmou mladí neokoukaní představitelé, plus několik hereckých hvězd v nezvyklých úlohách, a také s tím, že na diváky znovu - v protiváze ke všem temným filmům z poslední doby - zapůsobí pověstný startrekovský idealismus a víra ve světlejší zítřky.

"Ve světě, kde úžasně dělané filmy jako Temný rytíř vydělávají bambilióny dolarů, stojí Star Trek v ostrém kontrastu. Pro mě je ale důležité, aby se optimismus stal znovu cool. Myslím, že film, který ukazuje lidi různých ras, jak spolupracují a přežijí spolu stovky let, nemá špatné poselství pro dnešek. Amerika byla po celou dekádu zahalena v temnotě, ale po aktuálních volbách, kdy oba kandidáti propagují naději a změnu, by se Star Trek mohl stát součástí téhle vedoucí vlny v tom, jak se posouvá duch doby. Směrem od bezútěšných a hloubavých filmů cestou ke světlu."

Foto: Entertainment Weekly

Je zřejmé, že slovo "změna", které rehabilitoval v Americe právě Barrack Obama, je pro Star Trek klíčové, a rovněž omlazení hlavních hrdinů a silný důraz na různobarevnost posádky prozrazuje, že srdce tvůrců Star Treku bije pro kandidáta Demokratů.

Tři podoby Vulkánce Spocka

Děj filmu je předsunut přede všechny existující startrekovské filmy a vypráví o době, kdy spolu kapitán Kirk a vulkánec Spock řešili první konflikty s nepřátelskými civilizacemi. (Série Star Trek: Enterprise v letech 2001-2005 mapoval ještě dobu před Kirkem a Spockem a založením Federace.)

Kirka hraje Chris Pine, známý zatím z různých vedlejších rolí ve filmech s nevysokými rozpočty, Spocka bude představovat Zachary Quinto, jenž se proslavil především postavou Sylara ze seriálu Hrdinové.

Foto: Entertainment Weekly

Ve snímku se ovšem Spock ukáže ve třech podobách - jako chlapec, "mladý muž" i starší Vulkánec. Pro poslední inkarnaci se nevrátí na plátno nikdo jiný než Leonard Nimoy, který Spocka hrál od 60. let.

Ve filmu se sice objeví i rasa Klingonů, hlavními protivníky ale budou Romulané. Jejich vůdce Nera hraje Eric Bana (Troja, Neuvěřitelný Hulk, Mnichov).

Ze známých postav se v omlazené podobě vrátí i poručík Hikaru Sulu, jehož ztvárnil komik John Cho, známý z taškařic Zahulíme, uvidíme, dále kapitán Scotty, jemuž propůjčil tvář britský komik Simon Pegg (Země mrtvých, Jednotka příliš rychlého nasazení) či poručice Nyota Uhura, pro niž si tvůrci vybrali představitelku Zoe Saldanovou (Piráti z Karibiku, Úhel pohledu).

Foto: Entertainment Weekly

Perličkou má být návrat méně známé postavy, Amandy Graysonové, již hraje Winona Ryderová.

Několik komiků a pohledných tváří mladých herců nahrává představě, že by film mohl být více odvázaný, ať už co se týče humoru, nebo sexu. Ohledně vztahu Kirka a Spocka se navíc léta spekuluje o homosexuálních vazbách. Podvratného nádechu takového chápání seriálu jsou si popkulturně vzdělaní autoři jistě vědomi, ale dosavadní zprávy neříkají nic o tom, že by si ze starších verzí Star Treku hodlali střílet. Naopak - jak už bylo řečeno - chtějí, abychom se naučili brát vesmírné bytosti v barevných teplákovkách vážně.

 

Právě se děje

Další zprávy