Spike Lee: výtečná hra kočky s myší

Irena Hejdová Irena Hejdová
27. 3. 2006 13:00
Premiéra - Thrillerem Spojenec Spike Lee definitivně překročil hranici mezi nezávislou a komerční tvorbou. Uvnitř: TRAILER K FILMU.

Ale nebyl by to perfekcionista Lee, kdyby šlo jen standardní thriller o jedné dokonalé loupeži.

Ve Spojenci, jenž vstoupí ve čtvrtek do českých kin, Lee vychází ze žánrových pravidel, ale jeho hra s nimi je poněkud vyšší a rafinovanější, než bývá zvykem.

Přestože je tu vyloupena banka, nejsou ukradeny žádné peníze, a navíc lupiči nejsou k nalezení. Film skrze výpovědi rukojmích a pohled na průběh a vyšetřování zločinu hledá odpověď na tyto záhady.

Spike Lee atakuje masy

Spike Lee začínal sociálně kritickými snímky ukotvenými v afrokomunitě; zejména to druhé indikovalo zařazení do kategorie menšinové filmy. Avšak postupem času Lee čím dál více "koketoval" s komerčnějšími postupy. Ostatně žánry měl vždycky rád - a nejnovějším Spojencem jen definitivně stvrzuje, že umí chytré filmy pro nejširší publikum.

O tom svědčí i velmi vstřícné přijetí titulu, který po prvním americkém víkendu sesadil z prvního místa žebříčku komiksovou adaptaci V jako Vendeta a  zatím vydělal 29 milionů dolarů.

"Spojenec trochu připomíná hru na kočku a myš, ale rozhodně není předvídatelný. Není to žádný přímočarý thriller: je neobvykle chytrý, obrazově úchvatný a nezlomně zábavný," píše třeba Claudia Puigová v USA Today.

Infobox
Autor fotografie: Bontonfilm

Infobox

Spike Lee začínal na poli americké nezávislé tvorby. Filmy jako Bláznivá škola, Jednej správně či Horečka džungle se odehrávaly především v prostředí newyorské černošské komunity. Lee je také autorem dramatu Malcolm X, které si vysloužilo dvě oscarové nominace, či filmu 25. hodina s Edwardem Nortonem.

Odhalená tajemství

Leeovým "spojencem" byl především vynikající scénář Russella Gewirtze. "Pro mě je hlavní originalita," říká producent filmu Brian Grazer. "Scénář ve mně musí vzbudit zvědavost. A na tomhle příběhu mě zaujaly ty rafinované zástěrky - nikdo neví, proč se všechno děje. Posléze jsou tajemství odhalena velmi logickým, a přitom překvapivým způsobem. Ty zvraty posunuly model filmů o bankovních loupežích úplně novým a zajímavým směrem."

Snímek je střetem tří silných hráčů; každý hájí své zájmy a na ostatní příliš ohledů nebere. Hvězdou filmu je Clive Owen v roli hlavního mozku při přepadení banky Manhattan Trust.

Tam spolu se svými komplici vkráčí v převlecích za natěrače, vyřadí z provozu bezpečnostní systém a klienty i zaměstnance si vezmou jako rukojmí. Owen v roli Daltona Russella předvídá každý tah policejních protivníků a vždycky je o krok napřed.

Spojenec
Spojenec | Foto: Bontonfilm

Jeho výkon je strhující; o to paradoxnější je, že původně tuto roli téměř odmítl. Nevyhovovalo mu prý, že jeho postava tráví poměrně velkou část filmu v kapuci, masce a brýlích, které zakrývají jeho oči a obličej: "Ztvárnit zamaskovaného člověka, který má sluneční brýle a kapuci, je zvláštní. Hraní spočívá z velké části v tom, co říkáte očima a  o tenhle výrazový prostředek najednou přicházíte. Je to velká a odzbrojující bariéra."

Denzel, Jodie...

Owenovi zdatně sekunduje Denzel Washington v roli jeho hlavního protivníka, čerstvě povýšeného policejního detektiva. Pro Denzela Washingtona byl Spojenec už čtvrtým filmem natočeným pod Leeho režijním vedením. V minulosti spolu natočili dramata Nejlepší hráč, Mý lepší blues a Malcolm X, který Washingtonovi vynesl nominaci na Oscara.

Posledním z oné trojice je Jodie Fosterová: vlivná právnička schopná udělat cokoliv, aby si vysloužila své peníze. "Už jsem opravdu dlouho nehrála někoho, kdo nosí hezké šaty a make-up a vydrží až do konce filmu bez toho, aby byl špinavý od hlavy až k patě," shrnuje svou roli herečka.

Spojenec: Jodie Fosterová
Spojenec: Jodie Fosterová | Foto: Bontonfilm

...i Bollywood

V dalších rolích se představí například Christopher Plummer coby magnát s temnou minulostí nebo Willem Dafoe v roli veterána zásahové jednotky. Pro Leeovu tvorbu je pečlivý výběr a práce s herci typická. Přípravou na film jim prý bylo i promítání starších thrillerů a bankovních krimi odehrávajících se v New Yorku.

Důraz klade Spike Lee tradičně i na zvukovou stránku filmu, dynamickou střihovou skladbu a na výběr hudby: ve Spojenci atakuje bubínky především rámující píseň Chaiyya Chaiyya, jeden z největších bollywoodských hitů minulého roku.

 

Právě se děje

Další zprávy