Spielberg obrátil: Podporuji Clintonovou, ne Obamu

hej, Reuters
14. 6. 2007 17:00
Kandidáti na prezidenta bojují o přízeň Hollywoodu
Steven Spielberg
Steven Spielberg | Foto: Reuters

Los Angeles - Prominentní postava Hollywoodu, oscarový režisér Steven Spielberg, se v souboji demokratických presidentských kandidátů nakonec přiklonil na stranu senátorky Hillary Clintonové.

 "Chvíli mi trvalo se obeznámit se všemi demokratickými kandidáty. Ale jsem přesvědčen, že Hillary Clintonová je tou nejkvalifikovanější vůdkyní nás všech od svého prvního dnu v Bílém domě," napsal v prohlášení režisér Jurského parku nebo Schindlerova seznamu.

Spielberg stejně jako řada dalších vlivných postav Hollywoodu původně opatrně podporoval kandidaturu Baracka Obamy. Mezi příznivce illinoiského senátora patřil mimo jiné spolu se svými partnery z DreamWorks, Geffenem a Jeffreym Katzenbergem.

Hillary Clintonová
Hillary Clintonová | Foto: Reuters

Pak ale Spielberg obrátil a spolu s televizním magnátem Haimem Sabanem spolupořádal recepci pro Clintonovou v domě prezidenta News Corp. Petera Chernina. Clintonové to vyneslo 1,1 milionu dolarů.

"Myslím, že to od Spielberga není zas tak velké překvapení. Lidé vědí, že má k Hillary blízko. Myslím si, že Hollywood prostě odráží mínění zbytku země, a když se podíváte na průzkumy mínění, tak Hillary je momentálně na vrcholu," říká Donna Bojarsky, hollywoodská politická konzultantka hvězd.

Mezi ty, kdo veřejně a vehementně podporují kandidatury bývalé první dámy Clintonové patří mimo jiné i Elizabeth Taylorová. Tu prý uchvátila Clintonové inteligence a schopnosti.

"Přispěla jsem senátorce Hillary Clintonové na prezidentskou kampaň, protože je to osobitá a silná žena," říká Taylorová v textu vydaném jejím mluvčím Dickem Guttmanem.

Barack Obama
Barack Obama | Foto: Reuters

Bez šance na presidenstkou kandidaturu není ani bývalý senátor za Severní Carolinu John Edwards. Liberální Hollywood v zásadě vždy podporuje demokratické kandidáty na úkor republikánů; a tak není divu, že všichni tři demokratičtí favorité často cestují do Los Angeles pro podporu.

I tento měsíc míří do Hollywoodu získat další peníze na své kampaně. Obama sem zavítal v pondělí a úterý, Edwards a Clintonová se vrátí během měsíce.

"Mám pocit, že tu jsou stále tři velmi silní uchazeči o kandidaturu za demokraty, před námi je ještě dlouhá cesta," uzavírá Andy Spahn, Spielbergův politický poradce.

 

Právě se děje

Další zprávy