Spider-Man má rekord: vydělal už osm miliard

kul, Reuters, BBC
7. 5. 2007 12:00
Studio přemýšlí nad dalšími třemi díly pavoučího muže
Foto: Falcon

Los Angeles - Sázka na jistotu vyšla: nový Spider-Man je po prvním víkendu v amerických kinech nejnavštěvovanějším filmem všech dob.

Čísla tržeb musela mile zaskočit i šéfy distribuční společnosti Columbia Pictures, když je včera oznamovali novinářům: Spider-Man 3 od oficiální světové premiéry 1. května vydělal už 375 milionů dolarů (skoro 8 miliard korun). Ale důležitá je hlavně suma za úvodní zámořský víkend - 148 milionů dolarů.

Loňský rekord druhého dílu Pirátů z Karibiku s 135,6 miliony dolarů je zapomenut, novinka překonala i svůj první díl (115 milionů v roce 2002) a nejnovější Star Wars Pomstu Sithů (108 milionů).

Pobit je i rekord prvního dne. Film, který se promítal ve 4252 kinech, utržil 59,3 milionu dolarů a opět odsunul na druhé místo Piráty (55,8). Rekordůmilovní Američané spočítali i to, že Spider-Man 3 v každém ze dvou prvních dní vydělal víc než třetí Mission: Impossible za celý víkend.

Rozpočet na Spider-Mana 3, ve kterém se Tobey Miguire jako novinář Peter Parker i jako ochránce bezpráví musí vyrovnat se svou temnou stránkou, byl 258 milionů dolarů, reklamní kampaň vyšla na dalších 125. Tyto peníze jsou pravděpodobně už teď splacené.

"Myslím, že jsme našli cestu, jak na to," komentuje úspěch filmu Jeff Blake ze Sony Pictures. Spider-Man 3 byl úplně poprvé k vidění 16. dubna v Japonsku; ale nasazený byl v jednom týdnu po celém světě tak, že nejdříve ho viděli v Asii a Evropě, až pak v USA. Kromě "rodné" země za něj nejvíc fanoušci utratili v Japonsku, Británii a Francii. Většina diváků prý byli mladí do 25 let a v 54 procentech muži.

Blake má také odpověď na to, jak se vyhnout nepřiměřenému narůstání rozpočtu, který se u velkých snímků ne vždy podaří splatit. "Musíme lidem nabídnout postavy, které ještě nikdy neviděli. To jediné můžeme dělat," říká.

ČTĚTE TAKÉ
Autor fotografie: Falcon

Co to znamená v praxi? Autoři třetího dílu Spider-Mana představují svého hrdinu jako člověka/pavouka bojujícího s dobrou a zlou stránkou jeho osobnosti. Spider-Man je tak sám sobě největším nepřítelem a obětí toho je i jeho dívka Mary Jane (Kirsten Dunst). Spider-Man navíc touží po odplatě za smrt svého pěstouna, kterou má na svědomí obr Sandman. A trikové záběry, kde vstává z hromad písku, účinkují. Všichni je hodnotí jako nejlepší, když jinak jsou recenze spíš vlažné.

Diváci jsou zřetelně jiného názoru, ostatně Spider-Man je zvyklý být úspěšný na plátně i v kinosálech: hned první díl komiksové adaptace z roku 2002 vydělal za první víkend 115 milionů dolarů a 403,7 milionů celkem. O dva roky později, Spider-Man 2 svým producentům přinesl 373 milionů a u novinky se počítá, že se výdělek vyšplhá do ještě vyšších pater.

Přestože tvůrci trvdili, že příběh je uzavřen, už se prý počítá s dalšími díly Spider-Mana a podle BBC nepůjde jen o čtyřku. Michael Lynton ze Sony Pictures k tomu řekl: "Každý má zájem, aby se udělala čtyřka, pětka a šestka a tak dál a tak dál"

Teď se jen čeká, jestli Spider-Manův rekord, vydrží nebo ho pokoří další dva trháky: nový Shrek má premiéru za týden, třetí Piráti z Karibiku připlují do kin o týden později. Každopádně by to mělo znamenat jeden z nejvýdělečnějších roků  ve světové kinematografii, kde hrají prim hollywoodské hity.

 

Právě se děje

Další zprávy