Slovenský velkofilm Jánošík spěje k dokončení. S Poláky

Irena Hejdová Irena Hejdová
15. 12. 2008 11:30
Agnieszka Hollandová se vrací i s dcerou
Jánošík
Jánošík | Foto: Aktuálně.cz

Praha - V průběhu několika let se vyměnili režiséři, producenti i země vzniku. A tak se ze slovenského velkofilmu Jánošík stal velkofilm polský. Dlouho očekávaný film uvidí čeští diváci poprvé 10. září 2009.

Snímek s podtitulem Pravdivá história o Jurovi Jánošíkovi a Tomášovi Uhorčíkovi oživuje dávnou legendu o zbojníkovi, který bohatým bral a chudým dával".

Hlavního hrdinu hraje český herec Václav Jiráček známý z filmů Restart, z Na vlastní nebezpečí či z aktuálního Renčova projektu Hlídač č. 47. Jeho komplice Uhorčíka ztvárnil Ivan Martinka.

Jánošík se začal v produkci slovenského producenta Rudolfa Biermann natáčet už v roce 2002. Režírovala ho poská legenda Agnieszka Hollandová spolu se svou dcerou Kasiou Adamikovou.

Jánošík
Jánošík | Foto: Aktuálně.cz

Vznikal s velkolepým rozpočtem: za tehdejšího slovenského ministra kultury Milana Kňažka dostal od státu 65 milionů korun.

Přesto bylo už na jaře 2003 natáčení zastaveno pro nedostatek peněz; natočeno bylo tehdy přibližně 40 procent filmu.

Biermann už další peníze od státu nedostal, i když potřeboval dalších 130 až 150 milionů.

Projekt pak na nějakou dobu úplně usnul, až letos na jaře slovenskými médii proběhla zpráva, že ho převzal polský producent Dariusz Jablonski a vzápětí potvrdil, že snímek hodlá dokončit a uvést do kin.

Podle slovenského deníku Pravda se na Jablonského se žádostí o dokončení obrátila přímo Agnieszka Hollandová. „Mám pocit, že když film nedokončím já, tak ho už nedokončí nikdo," řekl tehdy Jablonski Pravdě.

Sehnal tak v Polsku peníze nutné na dokončení, o další usiloval i na Slovensku.

Jánošík
Jánošík | Foto: Aktuálně.cz

Nové natáčení odstartovalo v červenci a trvalo až do konce září, opět pod režijním vedením Agnieszky Hollandové a Kasiy Adamikové.

Podle uživatelů ČSFD koluje po Slovensku pirátská nahrávka, asi hodinový pracovní sestřih filmu. A hodnocena je uživateli velmi pozitivně.

Právě kvalita materiálu natočeného v první  fázi prý Jablonského přesvědčila, že by měl pokračovat. „Přesvědčila mě, že se vyplatí bojovat, aby Jánošíka diváci viděli," řekl Pravdě na jaře.

Tam také uvedl, že na dokončení bude třeba přibližně 114 milionů slovenských korun, které měl z velké části potvrzené z polských zdrojů.

Jablonski je známý jako režisér polského filmu Jahodové víno, v němž si zahrál i Jiří Macháček. Je ale především producentem skrze svou firmu Apple Film Production.

Jánošík
Jánošík | Foto: Aktuálně.cz

Je iniciátorem Polské filmové ceny, členem Evropské filmové akademie a prezidentem polské asociace producentů nezávislého filmu a televizních pořadů.

Film Jánošík by měl vstoupit do slovenských, polských i českých kin, uvažuje se také o televizním seriálu.

Jánošíkovská legenda byla v československé kinematografii zpracována už několikrát. Největší klasikou zůstává film Martina Friče z roku 1935. Snímek byl přelomový z hlediska produkce, nákladů i mezinárodních ambicí.

Ty naplnil, když jako jeden z mála filmů z první republiky úspěšně pronikl do velkých evropských i mimoevropských zemí.

Byl příznivě přijat kritikou hned při uvedení na benátském Biennale a v témže roce prodán do 32 států.

Hlavní představitel Fričova filmu Palo Bielik stál pak jako scenárista a režisér u Jánošíka z roku 1962, který vznikl ve studiu Koliba. Zbojníka tehdy ztvárnil neznámý František Kuchta.

 

Právě se děje

Další zprávy